IZLOG KNJIGE

Herman Vendel
Bizmark i Srbija tokom 1866. godine
Prometej

Herman Vendel je 1927. na osnovu dokumenata iz nemačkih, austrijskih i srpskih arhiva tematizovao jednu epizodu iz istorije Balkana oko 1860. Zanimljivo je (i poučno) saznati kako i po kojim kriterijumima su tada bile podeljene uloge između Nemaca (Prusa), Austrijanaca, Italijana, Mađara, Srba, i u određenoj meri, Hrvata. Balkan se nalazio na granici svetova, bio poprište sukoba interesa velikih sila, šahovska tabla njihove politike, ekonomskog rivalstva i vojnih nadgornjavanja. Na tom stanju stvari se do danas ništa nije promenilo, različite nijanse jedne u suštini iste slike uslovljene su promenama prevashodno u međusobnim konstelacijama velikih sila. Sadržina geopolitičke igre je uvek ista, a samo jezička forma (imenovanja, parole, aktuelno proklamovani principi, itd.) slede duhu vremena u kome nastaju. Shodno tome, mali narodi i države samo sa teškom mukom, uz veliku mudrost i puno sreće mogu da se izbave iz namenjene im uloge malih piona u velikoj igri. Upravo u vreme oko 1860. državno vođstvo Kneževine Srbije, knez Mihailo Obrenović i njegov ministar spoljnih poslova Ilija Garašanin, pokazalo je izuzetnu mudrost i dalekovidost, čak i pri ophođenju sa jednim takvim velemajstorom političkog šaha, kakav je bio „gvozdeni kancelar“ i arhitekta Nemačkog rajha Oto fon Bizmark.

Dobrica Ćosić
Knjiga o Titu
Laguna

Poslednje delo Dobrice Ćosića, rukopis koji je deset godina čekao na objavljivanje.
Ispovest nekadašnjeg vernika koji je postao najžešći opozicionar titoizma.
Nad ovim rukopisom 18. maja 2014. godine preminuo je Dobrica Ćosić, jedan od najznačajnijih ljudi u istoriji Srbije i pisac čije je pero iznedrilo pripovest o najvažnijoj porodici srpske književnosti. Knjiga o Titu vaskrsava i oživljava jednu epohu koju su, sasvim sigurno, obeležila dva čoveka – predsednik i pisac, Josip Broz i Dobrica Ćosić. Ova knjiga je poslednji sud o njihovom odnosu i poslednja istina o najkontroverznijem sukobu u istoriji Jugoslavije. Ovo su „Vreme smrti“, „Vreme zla“ i „Vreme vlasti“ sabrani na jednom mestu.
„U političkoj istoriji ovo će biti jedna od najvažnijih knjiga Dobrice Ćosića. I to je već samo po sebi čudno za jednog od najvećih srpskih pisaca. Knjiga o Titu kao da je morala da izađe deset godina posle njegove smrti, poput najčuvenijih memoara Agate Kristi. U rukopisu koji je pisao do smrti, u 93. godini, čovek koga je Milovan Đilas nazvao ’najvažnijim Srbijancem’, a štampa proglašavala ’ocem nacije’, zaokružuje svoj književni i politički put. Ali i baca potpuno novo svetlo na najvažnije događaje naše istorije, i daje detaljnu rekonstrukciju jednog vremena, raspada zemlje, jugoslovenstva i srpskog poraza“ (Veljko Lalić).

Boris Tomanić
Preokret: Jugoslavija i Bugarska u završnoj fazi Drugog svetskog rata
Katena mundi

Monografija koja detaljno ispituje dinamične i često turbulentne odnose između Jugoslavije i Bugarske u kritičnim godinama Drugog svetskog rata.
Ova knjiga baca svetlo na istorijske, političke i diplomatske promene koje su uticale na obe zemlje. Posebno se fokusira na period od 1943. do 1946. godine. Analizira se kako su velike sile – Nemačka, Italija, SSSR, Velika Britanija i SAD – uticale na odnose Jugoslavije i Bugarske. Istražuje političke prevrate, vojne strategije i diplomatske pregovore koji su karakterisali ovaj period. Takođe se bavi odnosima između komunističkih partija Jugoslavije i Bugarske i njihovim zajedničkim naporima u borbi protiv Osovinskih sila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *