Додик на седници НСРС: Рок од седам дана да се пониште Шмитове одлуке

 
У Бањалуци се одржава посебна седница Народне скупштине Републике Српске (НСРС) са једном тачком дневног реда – разматрање актуелне безбедносне и политичке ситуације у свету и утицај на Републику Српску. Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је у обраћању на посебној седници Народне скупштине да ће предложити поништавање одлука Кристијана Шмита.
 
„Предлажем да покушамо да релаксирамо ситуацију у БиХ на следећи начин – да се од стране колонијалне управе пониште све одлуке лажног Шмита у року од седам дана. Уколико се то не уради, да наши представници закажу седницу Парламентарне скупштине БиХ и да та скупштина прогласи недозвољеним и ништавним Шмитове одлуке, да забрани органима БиХ примену тих одлука и да прогласи сајт ОХР-а неприхватљивим и противзаконитим местом објаве аката, као и да ПС БиХ забрани Службеном гласнику БиХ да објављује акте странаца и њихових организација“, навео је Додик.
Он је навео да ће предложити да се на седници Представничког дома ПС БиХ донесе Изборни закон БиХ са свим техничким побољшањима која би била примењена одмах на изборима и да се развласти ЦИК као, како је рекао, парадржавни институт и организација и сведе на оно што та комисија заиста јесте.
 
„Предложићу да ПС БиХ посебним актом потврди уставно одређење да се одлуке за ниво БиХ могу доносити само у овој скупштини, као и да се утврди брзи пут за приближавање ЕУ са јасним наговештајем о томе шта треба да се учин“, рекао је Додик.
Он је најавио да ће бити предложено и доношење декларације о потврди територијалног интегритета БиХ и политичког система предвиђеног Уставом и да се на тај начин пошаље порука жеље за брзом стабилизацијом.
„На тој седници треба прогласити непријатељима БиХ америчког амбасадора Мајкла Марфија, британског амбасадора, Шмита и немачког амбасадора, забранити им деловање и избацити их из БиХ“, рекао је Додик.
Он је нагласио да ће, уколико се то не деси, предложити да Република Српска одмах обустави до краја и да се не врати у систем одлучивања у БиХ.
„Предложићу и да са партијама са којима се налазимо у партнерству на нивоу БиХ одмах суштински и формално раскинемо партнерство и понудимо другим структурама код Бошњака, на пример СДА, да направимо одређени договор који би омогућио ново време“, рекао је Додик.
Он је рекао и да ће Република Српска донети декларацију и потврдити територијални интегритет БиХ, као и уставно уређење са два ентитета и три конститутивна народа.
 
„Да Република Српска одмах настави са провођењем свих до сада донесених одлука НСРС везаним са статус Српске – да се повуче из споразума о војсци, индиректним порезима, ВСТС и свим другим споразумима, да активира закон о Агенцији за лекове и друге законе, који су припремљени, донесе по хитној процедури, као и да одмах донесе свој изборни закон и тај закон већ данас усвоји у форми нацрта“, навео је Додик.
Српска ће, каже Додик, уколико се ово не деси, инсистирати да на Васкршњем сабору буде донесена декларација којом ће се прогласити да су Бошњаци прекршили Дејтонски споразум и рећи да Србија више не може да стоји иза тога и да је спремна, као субјекат међународног права, на међународним институтима да брани Републику Српску и Дејтонски споразум.
„Још једна мера је да НСРС донесе закључак у оквиру разматрања укупне ситуације и обавеже Владу да направи свеобухватан програм мера и активности усмерених ка опремању и модернизацији полиције Српске“, рекао је председник Српске.
 

Додик:: Нећу одустати, крећем у нову фазу борбе за Републику Српску

Мир и стабилност неприкосновени су у Републици Српској, рекао је председник Српске Милорад Додик и истакао да је на тим принципима и засновано деловање власти и дела опозиције.
Додик је рекао да ће наставити борбу за интересе Српске, без обзира на личне последице.
 
“Ово је мој избор. Пристао сам на то. Знао сам шта ме чека када сам се одлучио да радим за народ. Идем до краја за Републику Српску и српски народ. Немам помисли да одустанем. Крећем у нову фазу борбе за Републику Српску”, рекао је Додик на седници.
Он је истакао да се не плаши било какве борбе за Републику Српску, наводећи да ће поднети сваку жртву која то подразумева.
Када је реч о односу ЕУ према овим просторима, Додик је рекао да је Европа доведена у позицију зависности од САД и додао да је у великој кризи.
“Европа се одрекла јефтиних сировина и мора да их набавља по већим ценама. ЕУ убрзава процесе придруживања, нудећи шаргарепе које би требало да навуку друге да се одрекну суверенитета да би одређени центри моћи могли управљати тим просторима”, истакао је Додик.
Све је то дало печат регионалним односима на Балкану и у БиХ, рекао је Додик, истакавши да Српска мора спремно дочекати промене у свету.
 
“Нема примера да функционишу земље које су изопштене из Европе, али ни оваква ситуација није виђена до сада. Европа је понудила БиХ статус преговарача без јасног датума али траже реформе”, подсетио је Додик.
Он је нагласио да је сада јасно да постоје и они који не желе кретање ка ЕУ, рушећи све принципе у БиХ, те навео да је тај пут немогућ са протектором.
“Неко ко нема легитимитет намеће одређена решења. Они нас не слушају и сматрају да смо небитни и подсмевају нам се. Доношење и наметање неких закона је нешто што је планирано. Хтео се забити нож у леђа БиХ. Болно је сада чупање тог ножа, и биће болно”, рекао је Додик.
 

Стевандић: Све кризе у БиХ почеле су наметањем одлука странаца, припремили смо закључке

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да су закључци данашње седнице припремљени и да један од њих предвиђа да се сваки акт против институција, надлежности и званичника Српске, који нема упориште у међународном праву, прогласи за тероризам.
Стевандић је рекао да су све кризе у БиХ почеле наметањем одлука странаца.
У обраћању на посебној седници Народне скупштине Републике Српске, Стевандић је подсетио да је Република Српска реаговала и да и даље указује да Кристијан Шмит нема легитимитет.
Он је нагласио да Шмит нема подршку Европске уније, Савета безбедности УН, а у БиХ ни подршку два конститутивна народа.
Рекао је да ће Република Српска бранити свој институционални опстанак у највишем законодавном телу – Народној скупштини.
 
“Република Српска је настала у миру, одбрањена је у рату, а данас је њен опстанак угроженији због настојања колективног Запада”, навео је Стевандић.
Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је Република Српска опредељена за поштовање Устава, територијалног интегритета и суверенитета БиХ и да то не нарушавају њени функционери и институције већ годинама деловање високих представника и спрега страних и бошњачких судија у Уставном суду БиХ.
Она је додала да је на сцени рушење Дејтонског споразума, али не деловањем Републике Српске већ страног фактора.
Истакла је да упорно слушамо бесмислице да представници Републике Српске крше Дејтонски споразум.
 
„Република Српска и њени представници у потпуности поштују Дејтонски споразум. Чињеница је да се Дејтонски споразум данас крши само од стране неизабраног странца“, поручила је Цвијановићева.
Подсетила је да Кристијан Шмит није прошао процедуру именовања и да нема легитимитет, истичући да Шмит руши Дејтон и потврђује да БиХ нема суверенитет.
„Рушење Дејтонског споразума је рушење БиХ“, нагласила је.
Цвијановићева је додала да је европски пут БиХ немогућ уз постојање неизабраног странца који намеће одлуке и руши БиХ.
 

Вишковић: Циљ притисака – дестабилизација Српске; Нећемо одустати од мирне борбе

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је све теже водити институционалну и правну борбу против неког ко не бира средства да би дошао до свог циља.
Вишковић је поручио да ће свака одлука Републике Српске бити одмерена и усмерена ка циљу да грађани не осете негативни утицај свих дешавања.
“Нећемо одустати од мирне и легалне борбе за интересе Републике Српске”, рекао је Вишковић.
Премијер Српске је нагласио да је Република Српска изложена бројним притисцима – суди се председнику Српске Милораду Додику, њена имована постала је плен нелегитимног странца Кристијана Шмита и поједних центара моћи из Сарајева, креирају се безбедносни изазови како би се пољуљало повјерење у републичке институције, а посљедњих дана изражен је и притисак на финансијске институције у виду блокаде рачуна лица која се налазе на листи америчких санкција.
Вишковић је истакао да је циљ ових притисака и синхронизованих удара дестабилизација Републике Српске.
“Шта је одговор на незаконито поступање? Одговор је међународно право које се, колико год до сад било гажено, мора појавити. Одговор на Шмита је систематичност и дословна примена Дејтонског споразума, што Република Српска ради годинама”, рекао је премијер.
Он је рекао да је БиХ добила преговарачки статус са ЕУ искључиво због Републике Српске и њених представника, али да нема буудћност уколико се настави мешање страног фактора у унутрашња питања.
“Недопустиво је да у земљи која је на путу ка ЕУ, постоји нелегитимни странац који намеће законе”, поручио је Вишковић.
Он је истакао да Шмит својим нелегалним деловањем урушава безбедносну и економску ситуацију и да је креатор кризе у БиХ.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *