АСАНЖ НА ПРАВНОЈ КЛАЦКАЛИЦИ СА АМЕРИКОМ: После одлуке британског суда питање да ли ће оснивач ”Викиликса” избећи изручење у САД

Жила на врату оснивача “Викиликса” Џулијана Асанжа (52) накратко је успорила да пулсира после одлуке Вишег суда у Лондону да му дозволе да уложи жалбу на одлуку о изручењу САД.

 Британске судије дале су америчким тужиоцима три недеље да им пруже гаранције да ће Аустралијацу бити омогућено праведно суђење у Америци и да му неће бити изречена смртна казна.

У ишчекивању одговора америчке стране, питање је да ли ће Асанж на крају успети да добије правну битку после 12 година борбе, упркос спекулацијама медија да ће га америчка влада помиловати због председничких избора у новембру. САД траже изручење оснивача “Викиликса” због објављивања тајних војних досијеа 2010. и 2011.

Врховни суд Уједињеног Краљевства одлучио је да Асанж буде изручен, одбацујући тврдње да би, због лошег менталног здравља, могао да изврши самоубиство у америчком затвору. Асанж се у САД терети за шпијунажу по 18 тачака, а ако буде осуђен могао би да добије и до 175 година затвора. Амерички тужиоци истовремено говоре да казна не би била дужа од 63 месеца.

Одлука лондонског суда стиже месец дана пошто су аргументе о могућој екстрадикцији Асанжа САД изнели амерички адвокати и браниоци чувеног узбуњивача. Док Асанжов правни тим тврди да је оптужница против њиховог клијента политички мотивисана, Американци га окривљују јер је “неселективно и свесно објавио имена појединаца који су служили као извор информација за САД, што представља објективну основу за његово кривично гоњење”.

Судије Вишег суда у Лондону после објављивања одлуке рекли су да ће, уколико не добију тражена уверења од САД, одобрити жалбу без даљег саслушања.

– Ако буду дата уверавања, даћемо странкама прилику да поднесу даље поднеске пре него што донесемо коначну одлуку о захтеву за одобрење жалбе – поручила је судија Викторија Шарп.

Као датум новог саслушања у Асанжовом случају наводи се 20. мај. Уколико Аустралијанац изгуби и ову битку једина опција која му преостаје биће да се обрати Европском суду за људска права.

Отвара се, међутим, питање како ће пролонгирање случаја утицати на Асанжово физичко и ментално здравље, већ дуго угрожено, а због којег није могао да присуствује недавном суђењу у Лондону. Један од најпознатијих узбуњивача, од 2019. године је у озлоглошеном затвору Белмарш у Лондону.

(А.Војиновић, Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *