800

Ovaj broj Pečata osamstoti je po redu, što kazuje i da je naš nedeljnik zakoračio u drugu polovinu svoje druge decenije, tačnije u 17. godinu svog trajanja. Poručuju nam poznavaoci medijskog tržišta: vredan je to jubilej u doba nimalo naklonjenom ovoj vrsti štampanih medija, u doba čija čitalačka publika, razmažena hitrinom i konciznošću elektronskih glasila i internet-mreža, „nema vremena“ za čitanje tekstova političko-informativnih listova. Pomenuta činjenica, praćena posledičnim ekonomskim nevoljama – stalnom pretnjom opstajanju nedeljnika – premda je i Pečatova muka, nije uticala na izvesnost solidnog javnog uticaja ovog glasila. Tokom proteklih godina respektabilan broj čitalaca „našao“ je to nedostajuće vreme i interesovanje za tekstove objavljivane u Pečatu.
Čime smo pobudili pažnju i poverenje ovdašnje kritički nastrojene čitalačke publike, među njima i onih koji utiču na „režiju i dramaturgiju“ javne scene? „Nedeljnici našeg vremena izgledaju kao da se pišu i izlaze u inostranstvu… Pečat liči na Srbiju, srpsku i svetsku.“ Povodom jubilarnog broja, ovo kaže Dragan Lakićević, pisac čije je dragocene beleške o ljudima našeg podneblja Pečat godinama objavljivao. Pesnikove reči svojevrstan su, literarizovani, prevod Pečatovih uređivačkih principa.
„Bespoštednu kritiku Pečat je usmeravao i usmeravaće ka tranziciji, korporativnoj globalizaciji i divljem kapitalizmu koji danas dominantno određuje život i društvo u Srbiji, a koji predstavljaju posledicu bespogovornog služenja naše vlasti neoliberalnoj ideologiji. Za razliku od gotovo svih drugih, zalagali smo se i zalagaćemo se za očuvanje javnog sektora i odgovornu ulogu države koja će onemogućiti sveopštu privatizaciju nacionalnih resursa i onesposobljavanje Srbije za suveren nacionalni život“ (M. Vučelić: Uvodnik 500. broja).
Danas, niz godina kasnije, ovaj uređivački obrazac važi i dalje, a novu vrednost mu daje aktuelno, surovo i dubinsko prepakivanje sveta, s dolazećom plimom novih pravila u globalnom političkom i ekonomskom poretku. Pomenuto „onesposobljavanje Srbije za suveren život“ strateško je umeće onih koji se, poput zveri, bore da zadrže neokolonijalni poredak i svoju moć u njemu. To je moć hranjena našim slabostima i invaliditetom stečenim naopakim upravljanjem društvom, posebno greškama učinjenim (iznuđenim) u ekonomskoj sferi i praksi zaduživanja koje život znači. „Ključno pitanje novog sveta koji nastaje jeste koliko će ko biti suveren da upravlja s onim što se dešava na njegovoj teritoriji. Mi na ovim prostorima imamo sasvim dovoljno resursa koji su bitni za život društva i opstanak zemlje, samo je pitanje hoćemo li se organizovati da upravljamo njihovim korišćenjem“, kaže ekonomski analitičar Aleksandar Sjekloća. „Dosadašnji, nazovimo ga ’petrodolarski sistem’ utemeljio je pravilo ’razvoja’ slabijih država – suverenitet za kredit, ili ’dajte vi nama kredit, evo vama naš suverenitet, pa radite s njim šta hoćete’“! Srbija, međutim, nije bez mogućnosti da učini korake za svoje delimično oslobađanje iz kandži svetske upravljačke zakulise i mreža dužničkog ropstva. Hoće li biti mudrosti i sposobnosti da se to učini, zavisi delom od volje i pameti ovdašnjih vladalaca. Osvešćivanju i podsticanju ideja o takvim mogućnostima biće i ubuduće posvećen deo Pečatovih tekstova.
Druga, ali nikako druga po važnosti već od prvog broja naših novina stalno prisutna i najmoćnija tema bilo je Kosovo i Metohija. Kako u prvom broju – na samom početku 2008. godine – tako i danas, kada su u osvit prelomne i za sudbinu sveta preteće 2024. prilike na otetom delu srpske države postale tragične za Srbe!
Navešćemo razmatranja iz uvodnih uredničkih napomena štampanih u prvom i drugom broju Pečata, dakle pre punih 16 godina!
„Samoproglašenjem Kosova ’državom’ učinjeni su brutalna secesija i teritorijalno i duhovno komadanje Srbije.“ „Nikada u Srbiji nije bilo više brige za narod. Nikada se toliko nije brinulo za bolji život naroda i njegov standard. I sve zbog ’nezavisnosti’ Kosova i rasparčavanja Srbije. Kako se Srbija smanjuje, tako se i povećava briga naših vlasti za narod. Što manja Srbija, to veća briga za narod i njegov bolji život. Nameće se osnovno pitanje: koliko nam to mala Srbija treba da bi nam konačno bilo bolje?“
Sve rečeno važi i danas. Kako je moguće da je to „večno vraćanje istog“ – koje se na srpskom životnom i zavičajnom prostoru pak obistinjuje ne kao teorijska postavka već kao tragična činjenica – sudbinski kod?
Jesmo li na tragu kakvog-takvog pojašnjenja dok proteklih dana slušamo, po našem razumevanju semantički gotovo besmislen, govor specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara. U njegovom razmatranju to je: „Jasna su očekivanja od Beograda u dijalogu i neke stvari su ispunili – kao što je prihvatanje kosovskih registarskih tablica i carinskih dokumenata. I želimo da Srbija to načini nepovratnim i formalnim unošenjem u zakone ili propise. To se očekuje od Srbije.“ Šta se očekuje od Prištine, to Gabrijel ni da zucne.
Pod utiskom ovakvih poruka, pitamo se: Da li međunarodna zajednica (Zapad!) stvarno veruje da će se Srbi, pod bilo kakvom prisilom, ili obećanjima i kompenzacijama, ikada pomiriti s gubitkom Kosova? Nesporazum je kolosalan, suštinske je prirode. Previđa se da je u srpskom poimanju Kosova reč ne samo o razumevanju istorijskih i drugih prava već da je na delu snaga arhetipa, „osnovne jedinice kolektivnog nesvesnog“ o kojoj je govorio Jung. „Urođeni obrazac mišljenja, osećanja i delanja nastao kao rezultat vekovima taloženog iskustva brojnih generacija predaka.“
Otimači i neprijatelji navodno ne razumeju da je u pitanju neukrotiva psihološka sila protiv koje se ne može. Jeste pamet Zapada iskombinovala da će se Srbi pomiriti s „odlaskom Kosova“, što nam profesor Velja Abramović tumači podsećanjem da je izvesna „komisija“ Tavistok instituta, mitske i moćne britanske institucije koja, tvrdi se, programira volju i um svetskih masa, „napravila etnopsihološku studiju i dubinski snimak srpskog naroda, i u smislu arhetipova i u pogledu mentalitetske matrice“. Komisija je izgleda zaključila, stručno, da otimanje Kosova može da prođe kod Srba!
Srpska pesnikinja Milena Marković u završnici svoje pesme Malena Banjska, međutim, otkriva važnije podatke: „i onda sam videla znak sa desne strane / na njemu je pisalo banjska / i tu me je stigla i baba i majka i sestra i zemlja / i groblje i ibar voda i tu me je stiglo i / neće da pusti / i nikad neće da pusti jer sam se setila / usred noći bi se setila / i nikad neću da zaboravim banjsku / zato što / neko beše strahinjiću bane /beše bane u malenoj banjskoj.“
Dakle, i baba i majka! I kada se to ispostavi – kraj je, nema dalje, gospodo eskobari! Premda to možda i nije u ovom trenutku sasvim vidljivo, a „komisija“ drugačije javlja!
U Pečatu se, uz sva uvažavanja dokumentovanih ekspertskih analiza, pažnja poklanjala i ovakvim „to ne pušta“ – upozorenjima, poslatim nam iz duhovnog prostora srpskog pesništva. Posle 800 brojeva i dalje verujemo u koncepcijska i uređivačka pravila prema kojima to jeste služenje istini, prvom etičkom pravilu novinarskog zanata.

3 komentara

  1. Srećno i hvala za večno vraćanje istog

  2. verni čitalac

    Sve čestitke za jubilej 800-ti broj nedeljnika “PEČAT”. To je jedini politički nedeljnik koji omogućavaa da se čuje glas naroda u neograničenim komentarima-člancima koji pozitivno i komstruktivno utiču na politička i kulturna zbivanja u našem društvu. Veliki stručni tim “Pečata” iz svih oblasti verno su nam prenosili sliku iz celog sveta. Hvala im na tome.

    Da se nadovežem na članak 800. Ekonomski analitičar Aleksandar Sekloća dobro kaže (svaka mu čast), citiram: “Dosadašnji, nazovimo ga *petrodolarski sistem* utemeljio je pravilo *razvoja* slabijih država – suverenitet za kredit, ili *dajte Vi nama kredit (za puteve i fabrike), evo vama naš suverenitet, pa radite s njim šta hoćete*”!
    Na ovim principima predsednik Vučić je prihvatio (očigledno dogovorio) i vodi ekonomsku politiku, rekao bih skraćeno, fabrike za Kosovo! Predsednik enormno zadužuje Srbiju sa kreditima i investicijama za razvoj, to je 5. godina potencirao, tek, mislim 2020-te godije, je javno rekao-pitao Evropsku Uniju “šta će da nam da za Kosovo”?! To se vidi i po planu za “Ekspo 2027” koliko se megalomanski zadužuje Srbija. Na taj naćin se i glasačko telo pridobija a na kontu toga i vlast u ruke! Mnogima nije briga za KiM. Teritorija KiM je večno bogatstvo – nema cenu, večna postojbina – zašto se veleizdajničkim BRISELSKIM SPORAZUMOM – predaje-poklanja Šiptarima-Albancima za kredite u ulazak Srbije u EU!!! Ustanovljava se novi princip-strategija agresora(?) – da se po modelu “Kosova” – sutra *otme* Sandžak, Jug Srbije, Vojvodina – do rasparčavanja Srbije da joj se zabrani “saradnja” sa bratskom Rusijom! Da ne dužim Hvala na razumevanju!

  3. Neka je sa srećom i da nam postojite još dugo! Od srca vam čestitam na 800. broju. Sećam se dobro početka rada Pečata i prve naslovnice koja je ako se ne varam spajala lik Miloševića sa siluetom Če Gevare… Nešto pre toga sam digao ruke od nedeljnika, uglavnom od pisanog novinarstva, kada se ranih 2000-ih počelo dešavati ono što je svima dobro poznato i kada je NiN (naravno, nekada omiljeni) svesno urušavan da bi se sveo na nivo imperijalističkog glasila. Ne krijem, Pečat je tada zasvetleo kao baklja slobode, i to ste za mene ostali i danas. Istina, neko vreme sam prestao da kupujem, čitao sam samo onlajn, ali u poslednjih godinu, godinu i po, vratio sam se i štampanom izdanju. Iznenadite me pozitivno sa osvežavanjem tima nekom mlađom gardom. Od starijih, i dalje se radujem tekstovima M. Vučelića, i dalje visperan, spreman da gađa u metu. Vaši tekstovi, Ljiljana, su izuzetni, a posebno izdvajam F. Rodića, možda najbritkijeg i najboljeg kolumnistu u Srbiji. Od mlađih, N. Trifića. Njega sam pratio i ranije, i književno i novinarski… Kod njega se vidi taj pesnički nerv, tekstovima udara kao čekićem, u konstrukciji rečenice mu se vidi koliko je nadaren. Izdvajam i kolumne dvojice profesora, Reljića i Vladušića, da dodam da intervjui koje radite zaista vrede. Kao sugestiju bih naveo, možda malo osavremenjavanje sajta i veću prisutnost na mrežama. Možda je vreme za neki jt kanal, podkast ili sl. Toga je i bilo koliko znam, ali nedovoljno primetno. Takođe, i neka kritika vlasti, umerena, ne bi bila na odmet. U svakom slučaju, držite se, i da trajete tako autentični i neiskvareni još mnogo godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *