Велики број Срба спрема се за сутрашњи протест у Митровици

Велики број Срба из српских енклава јужно од Ибра спрема се за сутрашњи велики општенародни протест који ће се одржати испред споменика Кнезу Лазару, на дну шеталишта у Северној Митровици, надомак главног моста на Ибру.

Полако догорева до ноката. Велика већина пензионера који живе од пензија које добијају из Србије наћи ће се у великим проблемима већ после прве непримљене пензије. За седам или 15 дана људи неће имати новца ни за хлеб и лекове, а камоли за рачуне. Овде људи живе од данас до сутра, тешко ко има нешто новца у резерви, престанак дотока новца из Србије за нас је питање егзистенције, опстанка. Шта да радимо, ако Курти остане при свом, ако се неко решење ускоро не нађе, не знам ни сам”, каже јутрос за РТ Балкан један од пензионера из Грачанице.

“Идемо у Северну Митровицу, ако нам дозволе да то тамо стигнемо, да мирно протестујемо да покажемо свету како једна етничка заједница живи данас у 21. веку у својим кућама, на својој земљи, како смо у сваком погледу обесправљени, људи другог реда. Видећемо да ли ће нам сутра и то бити дозвољено”, каже један од наших саговорника.

Скупу ће, како се очекује, присуствовати и велики број људи из општина на северу Косова и Метохије. И на путевима Севера сутра се очекује велики број полицијских патрола, очекују се и контроле посебно на пунктовима специјалне полиције на Јарињу, на Бистричком мосту, код Зубиног Потока, између Звечана и Северне Митровице.

“Шта да кажемо о нашим срушеним гробљима, како нам отимају цркву по цркву… Сутра идемо све то да кажемо у Северној Митровици, ваљда ће нас неко чути, саслушати, ваљда ће неко у том демократском свету, на Западу, окренути главу ка нама… Или ће нам још једном показати и доказати их наше муке, невоље, тежак живот, обесправљеност не занимају, да то не желе ни да виде ни да чују, да смо и за њих као и за Приштину људи друг реда”, понављају јутрос наши саговорници из Лепосавића, Зубиног Потока.

Из Удружења пензионера чији су представници најавили и пријавили протестни скуп у Северној Митровици саопштили су да “желе да укажу пажњу на свој обесправљен положај, посебно због одлуке Приштине и Аљбина Куртија о укидању динара која им угрожава останак и опстанак на њиховим огњиштима”.

Из Удружења пензионера рекли су да на митингу у понедељак очекују велики број својих сународника, здравствене раднике, просветне раднике, социјално угрожене, студенте и омладину, једном речју “све оне којима је директно угрожена егзистенција неправедним мерама из Приштине”.

“Ово ће бити један наш заједнички мирни апел и скуп да покажемо целом свету да виде нашу муку и обесправљеност. Скуп ће бити одржан у 12 часова у близини Трга Браће Милић”, истакли су из Удружења пензионера.

Српска листа саопштила је синоћ да подржава мирни протест грађана у Косовској Митровици.

Извор: https://rt.rs/srbija-i-balkan/75711-srbi-kosmet-protest/

Један коментар

  1. Јелена

    О, добри људи! Желим да остварите свој масовни скуп, али бојим се и слутим … Јер ,Америка је рекла Куртију: Посао (етничког чишћења) мора да се заврши, а отимачина појача – за обожавано њихово недоношче. А где сте видели демократију у западном свету? Они који одлучно и без приговора пуцају у сопствену ногу не могу да имају сажаљења ни према коме… емпатија станује само у словенској души.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *