ПИСМА ИЗ ТАМНОГ ВИЛАЈЕТА – Бачена рукавица

Да ли је обрачун САД с партијом Бакира Изетбеговића закаснело признање погрешне процене или је посреди нешто сасвим друго?

Долазак америчког дипломате Џејмса О‘Брајена у Сарајево до најситнијих детаља наличи на једну другу посету истом граду давне 1992. И календарске одреднице скоро да погодују симетријама. Фебруар, март, назире се крај зиме. Ворен Цимерман, амерички амбасадор у Југославији, уверава Алију Изетбеговића о недостацима Кутиљеровог плана.
„Нико вас не може натјерати да прихватите ако сматрате да је то за вас лош избор.“
Алија је, у складу са добрим проценама америчког саветодавца, разумео поруку и изабрао оно „најбоље за муслимане“ – крвави рат.

ОКРИВЉЕНИ НЕКА СЕ ЈАВЕ Почетком јануара 2024. помоћник америчког секретара за Европу и Евроазију Џејмс О‘Брајен приликом посете муслиманском Сарајеву поручује да је највећи изазов с којим се данас суочава Босна и Херцеговина ескалација реторике, посебно оне о сецесији, што је супротно ставовима САД које чврсто подржавају суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер БиХ. САД ће, навео је, одговорити на антидејтонско и неуставно дјеловање и неће дозволити да малигни актери дијеле државу. Пред БиХ, закључио је, стоји ризик подјеле изазван сецесионистичким пријетњама из Републике Српске.
Оштре критике односиле су се и на лидере Хрватске демократске заједнице БиХ Драгана Човића и Странке демократске акције Бакира Изетбеговића.
Човић је, по О‘Брајену, крив јер блокира Јужну гасну интерконекцију из Хрватске према БиХ. Мостар је, даље оцењује, подијељен град и заглављен у прошлости, те би лидер истински посвећен европској перспективи БиХ требало да предузме кораке да „зацијели ране прошлости и промовише помирење. Човићу се на терет ставља и то да се тако не понаша и да млади људи напуштају Херцеговину тражећи боље шансе другде.
Ни Себија Изетбеговић, супруга лидера СДА Бакира Изетбеговића, недавно смијењена са позиције директорке Универзитетског клиничког центра, није прошла без „огреботина“. Током њеног мандата, спочитава О‘Брајан, агенда је била фокусирана на политику, не на бригу о пацијентима, а СДА је такође учествовала у озлоглашеном случају с респираторима. Пуну подршку америчког дипломате добили су Кристијан Шмит и Уставни суд БиХ. Препоруке су наравно ишле у правцу чвршће сарадње БиХ с НАТО-ом, те реформи које је пред БиХ поставила ЕУ.

КО ЈЕ НАМЈЕСТИО ИГРУ? Након свих изговорених тешких ријечи и оптужби Џејмса О‘Брајена смисао и циљ нових хибридних операција у правосуђу, медијима и институцијама БиХ постају још очигледнији. Чак и обрачун с „босанским Садамом“, како су Американци назвали Бакира, има своје место у целој замисли.
Да Американци настоје да раскринкају СДА, постало је очигледно након прогона Бакировог замјеника Асима Сарајлића, што се наставило хапшењем Османа Мехмедагића Осмице, главног Бакировог обавјештајца, и Ранка Кавесона Дебевца, предсједника Суда БиХ, те поентирало затворским казнама за важног сарадника Фадила Новалића и маргиналног двојца Солак–Хоџић. Куса бошњачка аналитика је у свему препознала само гебелсовску одлуку Кристијана Шмита о именовању Владе ентитета. Све друго остало је ван њеног видокруга, па и саопштење Суда БиХ од суботе, 27. јануара, у којем се потврђује пресуда у предмету Респиратори, из априла 2023, а којом је, првостепено Судско вијеће, осудило бившег премијера Федерације БиХ Фадила Новалића на четири године затвора, власника фирме „Златна малина“ Фикрета Хоџића на пет и бившег директора цивилне заштите Федерације БиХ Фахрудина Солака на шест година.
Главе Себије Изетбеговић и самог Бакира се подразумевају, али Фикрет Хоџић не жури да се сложи с том чињеницом. Гостујући на Фејс ТВ Сенада Хаџифејзовића, Хоџић тврди да зна ко је у случају респиратора „намјестио игру“ и крајње недовитљиво понавља изјаву са завршног рочишта на Суду БиХ: „Американци су највећи пријатељи БиХ и очекујем да помогну да нико више не страда на овај начин како смо ми страдали.“
Паролом „Американци су највећи пријатељи Босне и Херцеговине“, овај млади човјек заслужио је да подјели судбину шефа Бакира и цијеле СДА.

ЦАРЕВО НОВО ОДЕЛО На рањеног чаршијског лава насрнуле су све сарајевске звери. Власник моћне медијске компаније „Аваз“ и предсједник „Савеза за бољу будућност“ Фахрудин Радончић на Фејс
ТВ „појачава“ недавну изјаву да је „Бакир Изетбеговић кретен“, уверавајући да је речено ипак у равни комплимента за такву особу.
Остаје ли простора да Бакир сачува своје достојанство? Све мање.
Предсједник СДА се задовољава тиме да објасни шта је циљ свега – смањити утицај продржавног политичког фактора медијским кампањама и линчом, монтираним процесима, суспензијом Устава, и умјесто тог фактора на власт довести неспособне сервилне послушнике. О царевом новом оделу нико не жели да говори. По сили прилика једино изнуђено признање дошло је од осуђеног премијера Фадила Новалића.
„Аферу су организовала браћа Чампара (Аљоша и Дубравко) уз помоћ предсједника владајућег НИП-а Елмедина Конаковића и наравно Американаца. Американци су 2019. у извјештају о БиХ дефинисали циљ уклањања СДА са власти и њеног размонтирања“, рекао је.
Мање важно од тога да ли у таквим околностима СДА и даље може да рачуна на Американце јесте питање да ли нове поделе међу Бошњацима воде у још један неизбежан конфликт на Балкану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *