ОДИХР ставио тачку на малверзације опозиције – Избори су били регуларни

У извештају се истиче се да је “неопходно покренути законодавне промене” пре следећих избора кроз “инклузивни консултативни процес изграђен на широком политичком консензусу”, али нема помена о наводној крађи избора

“Ради ефикаснијег остваривања бирачког права Републичка изборна комисија треба да развије и имплементира благовремен, свеобухватан и циљани програм едукације бирача, укључујући права бирача, спречавање групног гласања и важност тајности гласања. Детаљне информације о гласачима и едукативни материјали би требало да буду доступни у различито доступним форматима”, указује ОДИХР у препорукама у извештају.

Слобода изражавања и окупљања углавном су поштоване у кампањи и на изборима, а бирачима је дат избор између истинских политичких алтернатива.

Ипак, “случајеви притиска на запослене у јавном сектору, злоупотреба јавних ресурса и шеме за подстицање бирача изазвали су забринутост на могућност гласача да направе избор без непотребног притиска”, наводи се у извештају.

Ове праксе, поред неких изазова које је опозиција имала да приступи јавним местима, “нагнуо је терен на једну страну” и “замаглио линију између државе и странке”, што је у супротности са међународним стандардима и ставом 5.4 ОЕБС-а из Копенхагена из 1990. године, додаје се у извештају.

У извештају пише и да је “различитост перспектива у медијима смањена све јачом поларизацијом и снажним утицајем владе на већину медија”, као и да је “ОДИХР ЕОМ примила бројне извештаје о томе да су критичким новинари били изложени вербалним увредама и нападима државних функционера и провладиних медија, аутоцензури; многи саговорници ОДИХР ЕОМ су приметили културу некажњавања таквих радњи”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *