Место за великог везира

Да ли ће ДАВА, огранак Ердоганове странке у Немачкој, на предстојећим изборима за Европски парламент пожњети хаос настао после низа фантастичних промашаја владајуће структуре?

Већину немачких бирача мање занима како ће се актуелна влада на дневном нивоу носити с протестима грађана од тога какви ће у длаку бити резултати избора у Саксонији, Тирингији и Потсдаму. Дакако, и они за Европски парламент 9. јуна који би, уколико воља народа од Будимпеште до Берлина буде манифестна, могли да означе почетак краја постојећих политичких елита.

ИГРА ЈЕ СЛОЖЕНА У околностима када су све анкете у консензусу да владајућа коалиција у Немачкој није задовољила ни минимум очекивања својих бирача, нове, преко ноћи формиране, странке обећавају драматичне заокрете. Један од кандидата на предстојећим изборима биће и странка Саре Вагенкнехт формирана са некадашњим крилом Левице која је претходне недеље и званично почела да постоји. Прогнозе у Берлину не могу да се ослободе утиска да ова неочекивана престројавања чланова некада компактних партија могу имати не само далекосежне већ и апокалиптичне последице по постојећи владајући естаблишмент. Афинитете за променама показао је и Ханс-Георг Масен, бивши председник Савезне канцеларије за заштиту устава, најавом да напушта ЦДУ и да ће са својом конзервативном струјом основати сопствену странку Унија вредности. У мрежама нове две партије могли би се наћи гласачи који лавирају на половима левице и деснице, закључују аналитичари, који у политичким превирањима још увек трагају за правим значењем енигме ДАВА која предизборну комбинаторику претвара у сложену геополитичку радњу. Наиме, најава турског председника Ердогана да ће проширити своја овлашћења ван граница Турске, те да се у Немачкој оснива огранак странке која ће се кандидовати на европским изборима под називом ДАВА на тренутак је оставио затеченим и најажурније тумаче европске друштвене и политичке стварности. Спорења иду у правцу да ли је ово мудар или дрзак потез којим Ердоган на мала врата уводи Турску у политички миље ЕУ?

ПЕТ МИЛИОНА ГЛАСОВА ДАВА је скраћеница за Демократски савез за различитост и буђење, али избор због арапског значења, није случајан. Да’ва буквално значи „позив на ислам“ и често се доводи у везу са прозелитизмом. Да’ва такође може значити и позив муслиманима да се придржавају принципа своје религије. У многим исламистичким покретима, међу муслиманима и немуслиманима, да’ва је срж идеологије.
Огранци ДАВА већ постоје у Аустрији и Холандији а Хакан Горду из мале странке Социјална Аустрија будућности и Тунахан Кузу из Холандске Денк Партије њени су кандидати. Са новим немачким огранком Демократска алијанса за различитост и буђење не трпи потцењивање и сваки покушај у том правцу могао би се окатегорисати као чист аматеризам. Чињеница је да у Немачкој живи 2,5 милиона муслимана са немачким пасошем и правом гласа. Поред оних пореклом з Турске, међу та два и по милиона има доста Бошњака, Арапа и муслимана из других земаља.
Ако се закон о држављанству промени (план је да се то деси до априла 2024), овај број муслимана, немачких држављана с правом гласа, могао би се дуплирати. Рачуница говори да гласачки потенцијал ДАВА почива на пет милиона гласова. Ако томе додамо да на изборима за Европски парламент не постоји цензус од пет одсто, то значи да су им врата за узимање мандата широм отворена. Чак и на савезним изборима у Немачкој ДАВА би могла да освоји 10 одсто гласова са потенцијалном бирачком базом од пет милиона људи – што би значило и њено присуство у парламентима а следеће године и у Бундестагу.
То што је неко муслиман не значи да ће по аутоматизму гласати за странку Ердогана, али та околност неће спречити ДАВУ у покушају да мобилише све до последњег муслимана у Немачкој.
У том кључу треба разумети и улогу два исламска удружења Дитиб и ИГМГ, која су наводно укључена у оснивање странке ДАВА, а која, по оценама експерта, имају стабилне структуре које могу утицати на потенцијалне бираче.

ВЕЗЕ С АНКАРОМ Дитиб, контролисан из Анкаре и подређен Ердогановом верском ауторитету, води 900 џамија у Немачкој и има око 800.000 чланова. Према истраживању Дојче велеа, он је блиско повезан с турским Президијумом за верска питања – који одговора председнику Ердогану. Организација је 2017. одбила да учествује у догађају против исламистичког терора који су подржавала муслиманска удружења. После покушаја државног удара у Турској 2016, наводи се да је организација покушала да шпијунира присталице наводног лидера Фетулаха Гулена. Покренуте су истраге против 19 имама. Да је удружење у функцији политичког инструмента, потврдио је и бивши званичник Дитиба Мурат Кајман објавом на Иксу: „Ради се о стављању очију и ушију у европске комитете. Овој новој ’европској АКП’ вероватно треба мање од 300.000 гласова.“
За четири мушкарца именована као главни кандидати за европске изборе наводи се да су раније радили за исламско-конзервативну владајућу странку АКП председника Ердогана или њене организације на првој линији.
Процене иду у правцу претпоставки да је реално да ће ДАВА освојити два или три мандата у Европском парламенту. За Ердогана европски избори су тест „колико може да мобилише у заједници“.
Ерен Гуверчин, члан Немачке исламске конференције, резервисанији је у погледу савезних избора: „Још није могуће рећи колико би ДАВА била успешна. Скептичан сам око тога да ли могу да изграде професионалну партијску структуру.“

ЏАМИЈЕ НА ЗАДАТКУ Несумњиво да ће џамије до 18. марта бити кључна места за предизборне кампање док се листа кандидата за европске изборе не достави савезном службенику за повратак. О симпатијама према Ердогану које гаје Турци у Немачкој сведочи податак да је на председничким изборима у Турској у мају 2023. добио око 500.000 гласова Турака у Немачкој. То је 67 одсто гласова!
ДАВА је својим бирачима наменила једноставне пароле, па, како се наводи у саопштењу, Ердоганови симпатизери и бирачи захтевају да се „људима страних корена дају пуна права“. То је куцање на отворена врата, будући да су свакодневно суочени с проблемима „приликом тражења станова, пријављивања, али и у многим свакодневним ситуацијама, попут контакта са властима где нису прихваћени као пуноправни чланови европског друштва“. Такође, у свом програму странка наводи борбу против сиромаштва деце и стараца, социјална давања и позива на „прагматичну избегличку политику без идеологије“. У преводу то значи – отворене границе.

Немачки политичари који су дошли на власт са агендом Европе без граница – усплахирено упозоравају на Ердоганове науме: Федерални министар пољопривреде Џем Оздемир

САМИ СПРЕМАЛИ, САМИ ЋЕ КУШАТИ Немачки политичари који су дошли на власт са агендом Европе без граница сада усплахирено упозоравају на Ердоганове науме. Федерални министар пољопривреде Џем Оздемир (Зелени) написао је у недељу на Иксу: „Ердоганов изданак који се кандидује за изборе је последња ствар која нам треба.“
Заменик синдикалне фракције Јенс Спахн (ЦДУ) на истој платформи додатно драматизује: „Изданак Ердоган-АКП у Немачкој био би још једна екстремна партија у земљи.. Допринос националној хистерији дала је и председница СПД-а Саскија Ескен која је, гостујући на ТВ Велт, рекла да је за њу важно да „јасно ставимо до знања нашим суграђанима турског порекла у Немачкој да Немачка припада заједно, да смо један народ, да нећемо дозволити да снаге као што се ове десничарске екстремистичке мреже сада приближавају власти и желе да депортују мигранте, али наравно тенденције подела Реџепа Тајипа Ердогана ни овде не смеју да играју улогу“.
Једно је сигурно, навела је она – ако Ердоган буде успешан у јуну, то за њега неће бити само велика симболична победа него почетак новог политичког поглавља.
То што је поглавље отворено много раније када је поменута клика направила политички амбијент у којем је замисливо да Ердоган учествује у предизборним активностима на територији друге суверене државе – Ескенова не коментарише.
Шта год мислили о Ердогану, требало би имати на уму да то што су му немачки политичари ставили лопту на белу тачку и истовремено склонили голмана – није његова кривица. На њему је само одговорност да ли ће извести пенал који му је досуђен и да ли ће будући велики везир у Европском парламенту оправдати очекивања Стамбола.

2 коментара

  1. Велики везир се лоцирао и на КиМ, Ердоган: Косово је Турска - Турска је Косово

    Чланак је одличан и веома поучан. Да се надовежем.
    Врпло је могуће да ће на предстојећим парлааментарним изборима у Немачкој, огранак Ердоганове странке ДАВА направити велико изненадјенје (у плану пет милиона гласова) због великих промашаја политиком отворених врата владајуће структуре. Постоје и други муслимански огранци, и ван Немачке, а могу да се приклјуче и друге нац. Заједнице које су на страни муслимана, који подржавају Ердогана на исламистичкој идеологији, који су спремни као подршка да се приклјуче у оквиру ДАВА на изборима за европски парламент, који могу да направе драматични заокрет (на 7-8 милиона гласача), што изазива страх код немачких власти. Чврсте су везе немачких турака и муслимана са Турском који ће снажно искористити шансу да добију осланике и политички утицај у парламенту. Джамије, којих има много у Немачкој и Европи, су на задатку да се боре за цилјеве муслимана, за исламску веру и идеоогију на тлу Европе.
    Када су новинари једном питали високог немачког званичника “зашто нису враћени турски радници у Турску који су били на – привремени рад у Немачкој”, Он је рекао, цитирам: Нису се вратили у Турску, напротив, довели су своје велике породице, родбину, пријателје, а пола младих турака су постали немачки зетови (оженили швабице), не могу да их протерају. Ко је крив хришћанима и православним који су политички прилично наивни и толерантни, многи прихватили модернизам против породичних вредности, одричу се своје вере и свог националног идентитета под мото “градјанска” држава а не суверенистичка држава, што даје повод сепаратистима и непријателјским идеологијама да у догледно време (етничким сукобом) распарчавају државу, у којој су се населили, за своје идеолошке цилјеве.

    ПАРАЛЕЛА СА КОСОВОМ (КиМ)
    Очигледно се види да пузајућа исламизација (живом силом) у Европи има велике сличности са пузајоћом исламизацијом Српске покрајине Косово и Метохије, сада Косово, које има претензије на шири регион – Велику Албанију. Снажна Албанизација КиМ почела је од 60-тих година када је тадашнји председник Албаније Енвер Ходжа ширио пропаганду, цитирам: Најманје петоро деце у Шиптарским-албанским породицаама породицама на Косову, ко има манје тај је непријателј Албанаца. Још тада су почеле шиптарске породице из Албаније да прелазе границу са стадима оваца да се населјавају на КиМ, толерисани од српских и македонских власти (братство и јединство). Све су Шиптари-Албанци добијали: Универзитет и факултете на албанском језику, Устав из 1974. да ставлјају вето на политичке одлуке Србије, огромне финансијске инвестиције-фондови за (наводно) неразвијено и заостало Косово: Заостало због огромног наталитета и верске забране шиптарским женама и девојкама у то време да раде на јавним пословима, фабрикама, установама, него само на кућним пословима и да радјају много деце. Почело је шовинистичко-сепаратистичко делованје да се потискивају православци на иселјаванје у унутрашнјости својих држава (СРБ, МКД).

    СРБИЈА И МАКЕДОНИЈА:
    — Исполјавале су високу толеранцију и привилегије (политичко слепило) за наводно заостале и неразвијене Шиптаре у име братства и јединства;
    — Кршиле су, нису поштовале медјународну конвенцију Ујединјених Нација о медјудржавним и медјунационалним односима на принципима ПАРИТЕТА И РЕЦИПРОЦИТЕТА: Каква лјудска права имају православне српске и македонске манјине у Албанији – таква иста права да имају и Шиптари на Косову, – који су добили све – држава у држави!
    — Србија је Бриселским споразумом прекршила свој устав, историјско право на КиМ, и заклетву да ће бранити свој територијални интегритет и суверенитет!

    ДАНАШНЈЕ КОСОВО Није више држава у држави Србији. . Бриселским преговорима добило је све статусне атрибуте Албанске независне државе пред свршен чин. Све се види по Бриселском споразуму.
    ЗАШТО председник Србије, који је истовремено и преговарач у Бриселу – не сме да предје административну линију за Србију (граница за Косово како пише у споразуму) – да предје на Косово – него се са косметским Србима састаје у Рашку-Санджак? Поштује Бриселски споразум којег је сам прихватио и потписао са Дачићем!

    ПОШТО тешко иде финализација Бриселског споразума за правно обавезујуће коначно решенје (поглавлје 35. за нормализацију односа) … у наставку…? Хвала на разумеванју!

  2. Визија Великог везира

    Финализација велеиздајничког Бриселског споразума, посебно кроз Француско-Немачког предлог- ултиматума и Охридског споразума да се отме-преда КиМ, пред свешен чин.
    Председник Вучић кроз 12. година бриселских преговора, уз све уступке Косову – није успео да уједини народ за подршку политике Бриселског споразума о Косову, упозоравао да само дијалогом може да се реши косовско питаанје, предлаго решенје само “разграниченјем” са Албанцима (без образложенја какво: да ли измедју Срба и Албанаца на Косову или измедју Србије и Косова), иницирао са Еди Рамом и Зајевом “Мини Шенген” – Отворени Балкан за тржишно повезиванје (очигледно за нормализацију односа) – да се приклјучи и Косово, Албанија, Македонија, Црна Гора, БиХ).
    То би претставлјало Нову Југославију, само уместо Словеније и Хрватске приклјучују се Албанија и (сигурно) Косово – само се очекује чланство у УН. У таквој федерацији муслимани би били убедлјива већина над православцима.
    Косово је Турска – Турска је Косово (Ердоган). Нови Пазар – нови Истамбул (каже Бошнјак из Н. Пазара приликом посете председника. Финализација Бриселског споразума се искомпликовала.

    Коначно решенје Косова преузима ЕУ: одине 2021. формирана је Европска Политичка Заједница (ЕПЗ): Нјено чланство доносиполитичке одлуке простом већином. Нове чланице-кандидати медју које потенцирана Србија – немају право наа одлучиванје – не могу да утићу на промену политичких одлукаа ЕПЗ. Године 2022. по овлашћенју ступа на снагу Француско-Немачки предлог-ултиматум за Косово, након тога Охридски споразум за чланство Косова у УН – као нормализација односа. Након тога ЕПЗ одржава САМИТ ЕПЗ у Молдавији (присуствује председник Вучић) – да се са Украјином и околним државама кандидује за чланство у ЕУ и Нато (као политички притисак на Руску федерацију. Није јасно зашто наш председник Вучић присуствује на том самиту – замериће Русија. Вучић је више пута говорио да од непријателје прави пријателје, али не треба ни од пријателје правити непријателје (Руси наша православна браћа. Намеће се заклјучак да је овај целокупан политички сплет усмерен да Србија без одуговлаченја политичким споразумима преда КиМ Шиптарима-Албанцима (такав метод ће важити и за друге државе). Да скратим, хвала на разумеванју!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *