ИЗЛОГ КЊИГЕ

Здравко Василески
НАТО АЛИЈАНСА У НОВОМ СВЕТСКОМ ПОРЕТКУ: ГЕОПОЛИТИКА И РЕАЛИЗАМ
Чигоја

Геополитички трилер! Интригантно штиво и храбро у аргументацији, засновано на утврђеним историјским геополитичким токовима, намењено за свакога ко жели да зна у каквом свету живи. Свет који је све више нестабилан. Свет који се тренутно прекомпонује. Књига као предмет истраживања поставља НАТО – историјски осврт и анализу настанка, развоја и преобликовања Алијансе, али и њену улогу у садашњем светском поретку. Ривалство између НАТО-а и Русије, САД и Кине, успон Азије, рат у Украјини, претња од трећег светског рата, шаховску игру између великих сила, нови хладни рат, бројне битне историјске моменте али и будуће предикције, као и – да ли је НАТО фактор светске стабилности или нестабилности? Како ова организација функционише? Какав однос има према Русији и Кини, али и осталим глобалним играчима? Који су будући сценарији које можемо да очекујемо? Како побољшати глобалну безбедност? Без шпекулација и теорије заговора, књига је писана из чисте аналитичке призме, базирана на емпиријским доказима који пружају допринос теоријским сазнањима о улози Алијансе у глобалној безбедности. Рукопис Здравка Василеског израђен је у складу са академским критеријумима који га сврставају у категорију научне монографије. По форми и по садржају, монографска студија значајна за научну и стручну јавност, која се може користити и као допунска литература у настави и образовању студената на високошколским установама, јер доприноси ширем сагледавању ове важне и актуелне теме.

Владимир Пиштало
Песма о три света
Лагуна

Песму о три света води велика и храбра машта. Она прави широк културолошки захват, од барока – доба раног просветитељства, масовног ропства и грађења светског система, па све до Наполеоновог освајања Пераста. Владимир Пиштало има редак дар за разумевање других култура. Он препевава историју. Ово је прича о Европи, Африци и Америци. О Венецији, Тунису и Салему. О ватрама и сукњама. О проласку времена. О музици. О галиотима и галебовима. О гусарима под заштитом државе. О лудилу, о вештицама. О дивљацима и чипканим крагнама. О империји. О господарима и учитељима. Ово је антиколонијални роман. Венецијанци нису сносили последице својих поступака. Није било сунца ако кажу да га нема и месец се са њиховим умом мењао. Морали смо прилагодити своје знање туђем незнању о себи. Цинична наивност нам је била уточиште. Ово је сага о бачености у постојање. О универзалности. О партикуларности. Песма о три света враћа глас жени избаченој из историје. Српска књижевност нема јунакињу са којом је тако лако идентификовати се као што је Озана Болица. У спољном свету Озана је робиња. У унутрашњем свету она је радознала, даровита, мудра и чулна.

Светоније
Како бити лош владар
Миба букс

Светоније је пре готово 2000 година написао „Животе и нарави 12 римских царева“, можда најбољу књигу о лошим вођама икада написану. Он је био идеалан избор да пише о ужасним политичким вођама, на крају крајева, он је аутор дела „Чувене проститутке“ и „Речи увреде“, од којих су оба нажалост изгубљена. У „Како бити лош владар“, Џозаја Озгуд нам доноси свеже преводе Светонијевих жустрих, црнохуморних биографија римских царева Јулија Цезара, Тиберија, Калигуле и Нерона. Забавне и шокантне, приче о овим антиузорима показују како моћ буди најгоре склоности вођа и изазива скоро немерљиву штету.
Уз увод и оригинални текст на латинском, „Како бити лош владар“ је истовремено радосно скакутање кроз неке од најгорих делова римске историје и увид у вођство које је кренуло страховито наопако. Упознајемо Цезара, који сахрану своје тетке користи да се хвали како порекло води равно од богова и краљева, а недостатак косе крије чешљањем преко ћеле и круном од ловорика; Тиберија који запоставља јавне дужности у корист вина, перверзног секса и погубљења; лудачког садисту Калигулу који се размеће уметношћу суровог понижавања других и мајкоубицу Нерона који удовољава својој манији за јавним извођењем.
У свету препуном рмпалија који би да се представе као Цезари нашег доба, „Како бити лош владар“ нам отвара очи да видимо које су опасности власти без карактера.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *