СРПСКА СЛАВИЛА ПРКОСЕЋИ АМЕРИЧКИМ АВИОНИМA

Упркос притисцима и претњама, „зачињеним“ летом америчког војног авиона изнад Бањалуке, Дан Републике Српске обележен свечано и достојанствено уз параду у којој је учествовало више од 3.000 припадника цивилног сектора и Министарства унутрашњих послова РС
Република Српска је упркос притисцима и претњама с којима се већ традиционално суочава, достојанствено али и пркосно 9. јануара прославила свој 32. рођендан. Дводневно централно обележавање Дана Републике у Бањалуци започело је 8. јануара Свечаном академијом и пријемом за госте у Влади РС, док су наредног празничног дана била уручена одликовања заслужним грађанима и институцијама, а затим је одржан свечани дефиле улицама главног града мањег ентитета БиХ.
Овај дефиле разликовао се од претходних, не само по већем броју учесника и дужини трајања већ и по чињеници да је први пут организован у вечерњим сатима. Поред свечане трибине са званицама и гостима, те многобројних окупљених грађана, поносно је продефиловало више од 3.000 учесника параде, најпре оних из цивилног сектора, а потом и око 800 припадника Министарства унутрашњих послова РС. Гледаоци у Бањалуци, али и они који су параду посматрали преко телевизије могли су да виде дефиле 14 јединица и осам моторизованих ешелона МУП-а прве српске државе западно од Дрине. Након завршетка дефилеа присутнима се обратио председник Српске Милорад Додик, а спектакл је увеличан ватрометом и „дрон-шоуом“ током којег је око 200 дронова опремљених посебним светлима на небу исцртало мапу
Српске, њену заставу, као и голубицу мира. Прослава је окончана концертом на коме су певали Мирослав Илић, Аца Лукас и Даница Црногорчевић.

БРОЈНИ ГОСТИ ИЗ СРБИЈЕ И поред захтева лажног високог представника Кристијана Шмита да официјелни Београд бојкотује прославу, обележавању Дана РС присуствовала је делегација Републике Србије коју су чинили председник Скупштине Владимир Орлић, министар одбране Милош Вучевић, министарка здравља Даница Грујичић и министар правде и државне управе Никола Селаковић. У Бањалуку је дошао и доскорашњи шеф БИА Александар Вулин, који је положио заклетву као новоизабрани сенатор Републике Српске, као и група посланика нове парламентарне листе Србије „Ми – глас из народа“, предвођена др Бранимиром Несторовићем. Рођендан РС је својим присуством увеличао и патријарх Порфирије, који је 9. јануара служио архијерејску литургију у граду на Врбасу. Дан раније, српски патријарх је у говору одржаном на Свечаној академији поручио онима који „нам спочитавају што славимо Светог Стефана у Републици Српској“ да не разумеју шта значи славити светитеља.
„Ми никоме нећемо и не смемо наметати свој модел живота, али у исто време ни по коју цену и ни на који начин се не можемо одрећи своје славе, јер би то значило да се одричемо своје вере, онога што је наше. Оно што је наше имамо право и хоћемо, славећи Христа и Светога Стефана, да задржимо за себе умножавајући га“, нагласио је патријарх Порфирије.

ДОДИК ОДЛИКОВАО ОРБАНА

Милорад Додик је поводом Дана РС одликовао премијера Мађарске Виктора Орбана Орденом Републике Српске на огрлици. Ово највише признаје Српске од иностраних државника добио је само још председник Русије Владимир Путин. Орбан није присуствовао овогодишњој прослави Дана РС у Бањалуци, па ће му признање, према Додиковим речима, бити уручено у фебруару.

АМЕРИКАНЦИ ПОДСЕТИЛИ НА АУСТРОУГАРЕ У оквиру притиска на РС, Американци су користили и војне „аргументе“, па је тако 8. јануара, у време Свечане академије у Бањалуци, главни град мањег ентитета БиХ надлетао авион ваздухопловних снага САД „стратотанкер“, који је претходно допунио гориво борбеним авионима Ф-16. Ови авиони су, иначе, без претходног одобрења Председништва БиХ, али уз дату сагласност министра одбране БиХ Зукана Хелеза, учествовали у – како је објаснила америчка амбасада у Сарајеву – „унапред планираној билатералној војној вежби Специјалних снага војске САД и Оружаних снага БиХ“.
Два борбена авиона ловца Ф-16 су у „оквиру планираних активности“ прелетела подручја Брчког и Тузле, док је већ споменути „стратотанкер“ – који је полетео из Велике Британије – овим ловцима допунио гориво изнад територије РС. А да је „билатерална“ војна вежба у функцији притиска на „непослушни“ српски ентитет, индиректно је признала и амбасада САД у БиХ. „Ова билатерална обука је пример напредне војне сарадње која доприноси миру и безбедности на Западном Балкану, те показује опредељеност САД да осигурају територијални интегритет БиХ услед антидејтонских и сецесионистичких активности“, истиче се у, прилично претећем, саопштењу америчке амбасаде.
Ово америчко „показивање мишића“ на небу изнад Српске многе је подсетило на маневре аустроугарске војске у јуну 1914. који су представљали претњу Беча српском народу у анектираној Босни и Херцеговини и непокорној Србији. Амбасадор САД у Сарајеву Мајкл Марфи, доказани србомрзац, покушао је да објасни да „проблем није прослава Дана РС, већ датум 9. јануар и његово повезивање са православним верским празником“, што је „у супротности са Уставом БиХ којим се забрањује дискриминација“. Јасно је, наравно, да ове тврдње нису тачне, већ је за противнике РС проблем у томе што се обележавањем Дана Републике 9. јануара потврђује чињеница да Српска није „дејтонска творевина“ већ је настала пре избијања рата у Босни и Херцеговини.

ВУЧИЋЕВА ЧЕСТИТКА ДОДИКУ

Председник Србије Александар Вучић честитао је Милораду Додику Дан Републике Српске. У Вучићевој честитки се истиче да ће „Србија, остајући привржена слову Дејтонског споразума, подржавати територијални интегритет БиХ, али се истовремено и оштро супротстављати укидању Републике Српске“. Иначе, у складу са договором председника двеју српских држава, 9. јануара у 20 часова у свим градовима Републике Српске и Београду одржан је синхронизовани ватромет.

МАРФИ ИЗНЕРВИРАО ДОДИКА Милорад Додик је оштро реаговао на ово „објашњење“ поручивши да амбасадор САД у БиХ није добродошао у РС. „Ко је Марфи да говори шта ће овај народ прослављати, зар је то улога једног амбасадора? Он и његова амбасада су изопштени из Републике Српске, ми не сарађујемо са њима“, истакао је председник РС. Додик је, такође, током више обраћања приликом прославе Дана Републике, наглашавао да је Српска посвећена миру, те да нема никакве сецесионистичке планове, али и истицао да јој нико не може ускратити право да слави свој рођендан.
„Овом народу не требају колонизатори и тутори. Он никад није живео поробљен и зато не сме бити забрањено обележавање 9. јануара као Дана РС. Ако буде забрањено, значи да смо пали. Ми смо загледани у Србију и Русију и наш народ. Не желимо никакве сукобе и нећемо да их водимо“, поручио је председник Републике Српске током говора одржаног 9. јануара по окончању свечаног дефилеа. Дан раније Додик је свој говор на Свечаној академији завршио покличем „Живела Република Српска, живела Србија, живела Русија“! Да Русију, чији је амбасадор Игор Калабухов присуствовао прослави Дана Републике, сматра, уз матицу Србију, највећим ослонцем у борби за опстанак Српске, Додик је потврдио и у интервјуу датом „Гласу Европе“. Истакао је да је „добро познато да је Русија историјски савезник Републике Српске“ и изразио задовољство што ова земља „није подлегла санкцијама због напора Запада да је разбије на пет независних република“.
Додик није пропустио да и овога пута похвали Владимира Путина иако ће му то донети нове негативне поене у већ дебелом „досијеу“ који има код западних мрзитеља Срба и Руса.

ПАЉЕЊЕ ЗАСТАВЕ РС Док је РС славила свој 32. рођендан, у Зеници је група младих Бошњака, уз повике „Текбир“ и „Алаху екбер“, запалила њену заставу. У другом граду Федерације БиХ, Коњицу, са Цркве Светог Василија Острошког скинута је српска застава, постављена у време Божића. Антисрпски инцидент догодио се и у Мостару, где је каменована кућа повратничке породице Шантић. Ови вандалски чинови, до тренутка писања овог текста, нису изазвали реакцију бошњачких политичара и државних органа већег ентитета иако су их осудиле амбасаде САД и Велике Британије „као провокације које подижу напетост и служе уношењу подела у тим срединама“.
За дипломатско представништво САД ипак је било значајније да реагује на прославу Дана Републике Српске, па је „Марфијев тим“ у име САД изразио „очекивање да релевантне институције за спровођење закона БиХ спроведу истрагу о сваком случају кршења закона који је повезан за прославом 9. јануара“. И Странка демократске акције је најавила да ће Тужилаштву БиХ поднети кривичну пријаву „против организатора и особа који су из буџета обезбедили средства за прославу“, док је реакција коалиције владајуће „тројке“, бар за сада, била нешто суздржанија. Министар иностраних послова БиХ и лидер странке Народ и правда Елмедин Конаковић је изјавио „да не жели да својим реакцијама јача ничије антагонистичке поруке“, поручивши „да је све то (прослава Дана РС – К. Б.) небитно, тривијално, те да има паметнија посла“.

Један коментар

  1. Славко+Z

    У граду Светога Луке силази вече полако, снег по горама блиста/ Кандила трепере чудним сјајем, долази Бадње вече – рођења Исуса Христа/ Данс Пијемонт Српски, у свечаноме миру, одаје пошту рођењa Искупитеља у Витлејемском манастиру. И сви Срби се моле Богу да живи Република Српска/ И да никад више у Пијемонт Српски не крочи османска нога Турска../ Нека се чује звоно Вертепа као вековима прије, уз радосно цику веселе дечурлије…/ И да нас све исти поклич води: Мир божији, Христос се роди!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *