Проглашени нови победници наградног конкурса Поште Србије „Писмо Божић Бати”

Фото Пошта, Вук Бранковић

Пошта Србије прогласила је победнике трећег наградног конкурса „Писмо Божић Бати” на који је до 21. децембра пристигло више од хиљаду писама са индивидуалним и колективним литерарним и ликовним радовима. На београдском празничном фестивалу „Зимска бајка” вредне награде најбољим ауторима уручили су данас в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић и председник Удружења књижевника Србије Милош Јанковић.

Деца су предивно чудо света, неупоредиво, јер су најискренија и најневинија бића. Она нас уче да будемо добри, да се радујемо малим стварима и да осетимо чаролију света око нас. Деца нас подсећају на сва наша неостварена сновиђења и подсећају нас на то како смо једном били деца. Они су наша нада за будућност, они ће наследити свет и имати прилику да га учине још бољим местом. Деца су наша највећа инспирација и највећи  подстрек  да  живимо  пуним  плућима,  са осмехом  на  лицу. Зато смо и осмислили  Писмо Божић Бати”, рекао је Зоран Ђорђевићв.ддиректор Поште Србије.

Прво  место освојили  су Давид  Митровић  (8) из  Прилужја  код  Косовске  Митровице,  аутор победничке песме „Божићна бајка”, и Јакоб Петраш (10) из Селенче, за изузетно прецизан и детаљан цртеж разрађене композиције и јарког колорита, који снажно дочарава празничну атмосферу.

Друга   места освојили   су Лена   Љубичић (11) из Мрчајеваца,   за   причу   „Божић”,   и   Емина Мамужић (6) из Суботице, за ликовни рад са много разиграности и слободе у покрету, уједначеног колорита који дочарава зимски амбијент.

Треће награде припале су Милени Каплановић (9) из Нове Вароши, за причу „Божићна бајка” и Софији  Холмс (10из Крушевца,  за ликовни рад са фином  игром бојама  и  четкицама и  вешто  играње светлосним детаљима.

Фото Пошта, Вук Бранковић

У групној конкуренцији прве награде припале су Предшколскoj установи Ласта” из Голупца, за колективни литерарни рад „Књига жеља”, и првом разреду ОШ Мирослав Антић” из Београда, који су на оригиналан  начин  спојили  ширину дечјих  маштања  са  занатском  прецизношћу  у  изради  цртежа,  у оригиналном формату поштанске марке.

Друго место освојили су другаци ОШ Никола Тесла” из Новог Сада, за приче и песмице, и деца из вртића при ОШ Бранко Радичевић” из Александрова, спајајући ликовно и литерарно у форми књиге у којој су цртежима и илустрацијама испричали причу о Божићу и обичајима на овај празник.

Треће место за сплет прича и песама заузели су ученици III и IV разреда, чланови литерарно-драмске секције ОШ Академик Миленко Шушић” из Гуче, и ученици другог разреда ОШ Јосиф Панчић” из Београда, за празнични украс од  цртежа који показује да дечија маштовитост и креативност не познаје ограничења у класичним формама и техникама.

Три  специјалне  награде додељене  су  за  групне  радове  –  ученицима  IV,  V  и  VI  разреда  ОШ Стефан Дечански” из Београдаученицима II и IV разреда ОШ 6. октобар” из Кикинде, и шестацима ОШ Вељко Рамадановић” из Београда, које представља Теодора Стијеповић, ауторка приче „Писмо Божић Бати”.

Комисију за избор најбољих радова на конкурсу Писмо Божић Бати чинили су књижевници Милош Јанковић (председник Комисије), Гордана Влајић и Александра Михајловић, и колеге уметници и креатори поштанских марака из Радне јединице „Србијамарка” Поште Србије.

Пошта Србије победнике је наградила ваучерима за технику, спортску одећу и обућу и другу спортску опрему, у вредности по  50.000 дин, 40.000 дин. и 30.000 дин, у појединачној конкуренцији;  90.000 дин, 80.000 дин. и 70.000 дин, у групној конкуренцији, и по 53.000 динара за три специјалне награде.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *