Крв за клуб

Да ли ће Кијев сутра доћи у Кишињев и колику цену је Молдавија спремна да плати за чланство у клубу НАТО земаља?

Прозападне власти Молдавије мало хају за расположење народа који би, у проценту преко 60 одсто, на претпостављеном референдуму за улазак земље у Северноатлантску алијансу заокружио „не“. Истраживање је спроведено пре неколико месеци на подстицај председнице Маје Санду, која је за часопис „Политико“ изјавила да би Молдавија могла да напусти позицију војне неутралности. Клаузула у Уставу у те сврхе могла би бити ревидирана, пажљиво је најавила лидерка, али пре те корекције, лебди у ваздуху, требало би решити руско питање, и то не само у Придњестровљу или молдавском парламенту већ га преломити у идентитетској мустри народа. Процес је у току, и у длаку наликује оном који је Украјину гурнуо у страдање епских размера – од забране руских медија, прогона „московске“ Цркве до оптужби да Русија покушава да дестабилизује земљу.

ТА ЗЛА РУСИЈА Да ли је народ Молдавије спреман да поверује у верзију о злој Русији док по налогу Запада у областима Придњестровља ничу свежи ровови ископани одговарајућом инжењерском техником? Спреман да напусти Цркву која духовно руководи молдавским народом генерацијама уназад? Заборави да су молдавски владари и руски кнежеви били блиско повезани, да се некада на овом поднебљу писало молдавском, не румунском, ћирилицом…

Истраживања јавног мњења показују да на све то није спреман, али и НАТО није расположен да превише ослушкује жеље народа. Уз то, како примећује један руски аналитичар, све одвише мирише на Румунију, чије су територијалне аспирације поверене жени с румунским држављанством – Маји Санду.

Амбасадор Молдавије је 20. текућег месеца позван у Министарство спољних послова РФ због блокирања медија на руском језику, а као „асиметричан одговор“ Москва је забранила улазак „бројним званичницима“ републике.

Медији су погашени и то уочи локалних избора за градоначелнике. Сандуова тврди да је то мера стајања на пут дезинформацијама које пласирају руске медијске куће. Марија Захарова нуди реалистичније тумачење – Кишињев без доказа оптужује Москву за мешање у изборе, а заправо све се догодило услед ниског рејтинга кандидата из актуелне власти.

АПЛАУЗ СА ЗАПАДА Угашени су преостали медији који имају везе с Русијом. Претходно, по налогу молдавске службе безбедности, „због акција које имају за циљ дестабилизацију уставног поретка“ и „учешћа у акцијама које угрожавају државност и територијални интегритет Молдавије и Украјине“, блокиран је главни ток на руском језику – преко 20 медијских кућа. Аплауз са Запада. За показану ревност Кишињев може да очекује подршку. Звучи као коректна понуда, али генерални секретар НАТО-а нуди шири увид: „Тражимо од Русије да повуче своје трупе са ваше територије. НАТО је одлучио да обезбеди значајан пакет који ће вам помоћи да ојачате своју сајбер одбрану и побољшате одбрамбену способност.“ Наговештаји да би ствари могле поћи по злу постоје – најава повећања војног буџета, војне вежбе са САД на граници с Придњестровљем и на крају, и не мање важно, позиви за регистрацију у сектор територијалне одбране масовно стижу на адресе пунолетних Молдаваца. Ако је то уобичајен процес ажурирања података, како је пожурило да објасни тамошње Министарство одбране, зашто се, поставља питање канал „Царград“, ништа слично није дешавало ранијих година.

ПАЉЕЊЕ ПРИДЊЕ‑
СТРОВЉА „Припреме за ликвидацију Придњестровља иду пуном паром. У ту сврху биће укључена пета колона унутар републике, диверзантско-терористичке групе које су већ деловале у Брјанској области за време СВО“, каже за „Царград“ професор и политичар Дмитриј Соин. Први министар државне безбедности ДНР, резервни пуковник ФСБ Андреј Пинчук, такође на каналу „Царграда“, изражава уверење да ће „непријатељи запалити Придњестровље ако Русија почне да се бори за Николајев и даље, приђе Одеси.

Да ли Запад спрема Молдавију за други фронт у случају напредовања руске војске ка Одеси?

Па шта? Жртве су, процена је прекоокеанских стратега, ионако молдавске, а и улазак у НАТО има своју цену и за овај регион она се, проверено, плаћа у крви.

НА ПОТЕЗУ РУМУНСКА ПАТРИЈАРШИЈА На још један корак до коначног задобијања наклоности Запада указује „Вашингтон тајмс“: „Молдавска држава није способна да самостално спроводи планове за даље зближавање са Западом. Дакле, она мора бити укључена у Румунију, а то су Маја Санду и њена странка.“

Да ли румунизација може протећи без дерусификације и, последично, прогона православне цркве под јурисдикцијом Москве? Не, лекција савладана у Украјини.

Док митрополит кишињевски и целе Молдавије Владимир констатује да су се односи између власти и Молдавске митрополије РПЦ значајно погоршали, Маја Санду позива „цело друштво, укључујући Цркву да се уједини за добро земље“. Под чијим кровом?

Румунским, без остатка, јер, по тврдњама Бесарабијске митрополија Румунске патријаршије, хијерархија Православне цркве Молдавије је индоктринирана идеологијом „руског света“. Има ли веће оптужбе и боље полазне тачке за самопроглашење једином канонском црквом на територији Молдавије. Званично то се и десило 26. октобра, непуна два месеца након што је Бесарабијска митрополија потписала споразум о сарадњи са Министарством одбране чија је сврха „морално, духовно и патриотско васпитање Народне армије и задовољење духовних потреба војске“.

Додајмо и да је на Дан Републике у молдавском парламенту интонирана румунска химна и коцкице су склопљене. Маја Санду је одиграла у име Румуније, Румунија по захтеву НАТО-а. Резервни фронт је спреман.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *