НЕСАЛОМИВИ

Вратоломни и тешки, за будућност одсудни 21. век, за Србе траје као време у којем је било више болних националних пораза него условних и (без)значајних победа. Током целе прве четвртине овог столећа једна безмало мистериозна програмска опсесија коју су Србима грубо саопштавали са Запада гласила је: морате променити свест! Као да је реч о понуђеном избору са рафова накићених предметима којима се тргује, наређивано је: „Мењајте своју колективну менталну и карактерну матрицу, иначе…“ „Спаса вам нема“, подразумевани је наставак ове насилничке поруке.
Шта је стварни садржај бизарне замисли о менталном препакивању једног народа који се не уклапа у мустру по вољи колонијалних западних саветодаваца? Због чега је један српски владика, несклон претеривању, рекао: „Идеја о промени свести српског народа, то је демонска претензија“? Без сумње „најдемонскије“ у овом налогу јесте инсистирање да се из колективне свести мора брисати не само историјско памћење већ и однос према сопственом националном идентитету, као и разумевање вредносног поретка, његовог пулсирања и утицаја на стварност. Суштински, „претензија“ би да заповеди: будите послушна руља (западним господарима), без свести о свом идентитету и наслеђеној вертикали!
Неочекивано, протеклих октобарских дана, „демонска претензија“ претрпела је јавни дебакл. Обесмишљена је у међународној арени. Идеја о целисходном и геополитички корисном мењању свести у Срба дефинитивно је покопана прошле недеље, када је најмоћнији државник планете Владимир Путин, у форми категоричког, дакле безусловно важећег суда, јавно закључио: „Србе можете уништити, али их не можете сломити и потчинити, а Запад то не разуме.“
Премда је овом поруком учињено изванредно признање менталној снази српског народа, и да је, резоном подржаним искуством и разумом, указано да на релацији Срби–Запад даље расправе о пожељним променама у реченом смислу значе губљење времена, задовољству и поносу придружује се мучни утисак да је стварни живот „несаломиве“ нације далеко од херојских висина на којима обитава њен дух. Дух – наслеђени и „без мача неуништиви“. Реалност се готово руга несаломивима.
Шта је одлучујуће у жалосним животним потврдама да су непокорени – „самосаломиви“? Имуни на психолошке и све друге притиске споља, Срби као да су, некаквим не баш јасним удесом, одавно немоћни пред својим унутрашњим тегобама. Логично, поставља се питање улоге коју у овом противречју потенцијала и реалности има српска елита. Да ли овај апсолутно фаворизовани (наметнутим околностима) део српског друштва одговорно води и усмерава народ осведочено снажног слободарског духа? Суочена са светом који се мења, разуме ли овдашња елита тај свет, и колико свесно, и циљано, прави често штетне изборе као да алтернатива у савременом глобалном простору не постоји?
Фрагменти који даље следе део су промишљања аутора које објављујемо у овом броју. Разумемо их као подстицаје за размишљање у трагању за објашњењима актуелних националних невоља.
Поводом опредељења и одлука наше елите која – у лику владајуће врхушке – данас потписује уговоре „за развој и трансформацију друштва ка напредној будућности“, размотримо напомене руског историчара и филозофа Андреја Иљича Фурсова: „Четврти сценарио за будућност који је осмишљен на конференцији у Санта Феу 2018. године предвиђа стварање друштва у коме доњи слој живи у градовима, мегаполисима који из њега исисавају енергију. Човек живи у стању стреса. Он никуда не путује. За сиромашне авио-карте постају прескупе, али зато богати путују својим приватним авионима и не брину о загађењу околине. Сиромашни се вакцинишу све време и стално су у полуболесном стању. Хране се вегетаријански поврћем, а у вегетаријанској исхрани нема гвожђа а гвожђе је везано за интелект. У суштини то је стварање руље, гомиле.“
Писац Никола Маловић овако пак тумачи дух времена и завичајног места на којем обитавају несаломиви: „Очи свих Срба који се пред огледалом виде као патриоте, било да су из Србије, Републике Српске, Црне Горе или из дијаспоре, немају конфиденцу у српску опозицију. Сви опозиционари који су у Скупштину ушли прескочивши, уз очигледну асистенцију Вучићевог режима, спуштену цензусну пречку, ма колико били народу мили, ма колико увијек у емисијама причали причу коју Србин жели да чује, они само то и раде, нуде причу без оперативног дјеловања. Јер неко мора да упозори на вријеме, како да се спаси једино што имамо, а то је држава која још није пустила НАТО вука у српски кокошињац. И не само да упозори него и да се побије. И не само да се побије него и да погине, (…) само да би мајчица Србија остала самостална и суверена. Народ је жедан јунака нашег доба.“
Чекајући јунаке, размотримо минуле догађаје – да бисмо разумели савремене „контроверзе“. Води нас у томе један од најбољих светских познавалаца циљева и метода глобализације, проф. др Мишел Чосудовски.
„Историја онога што се назива Постхладним ратом покрива период од 1945. до садашњег тренутка – сврха тих ратова је уништење земље. Не ради се само о процесу физичког уништења. Одмах по избијању оваквог типа рата нападнуте земље бивале су осиромашене наметањем неолибералних макроекономских реформи.
„Сврха је била да се уништи земља како не би могла да се врати у нормалне оквире цивилног друштва, владе и државе. Циљ тих ратова је трансформација земаља у територије, што се постиже уништавањем цивилне инфраструктуре и наметањем јавног дуга (…) И сви амерички ратови после 1945. били су усмерени не на војне већ на цивилне мете, на школе и болнице. То је њихова војна агенда. Саставни део ове агенде је стварање амбијента који тим земљама онемогућава да поново изграде државу и друштво – да имају нормалну владу и институције. (…)
„Социјалистичка Југославија, регионална индустријска сила, уништена је економским мерама. Од почетка узастопни програми које је спонзорисао ММФ убрзали су дезинтеграцију југословенског индустријског сектора, индустријска производња је пала на негативну стопу раста од 10 одсто до 1990. године и уследило је делимично распуштање државе благостања, са свим предвидивим друштвеним последицама. Споразуми о реструктурирању дуга, у међувремену повећани спољни дуг и обавезна девалвација валуте такође су снажно погодили животни стандард Југославије. Циљ је био да се југословенска економија подвргне масовној приватизацији и демонтажи јавног сектора. Бирократија Комунистичке партије, посебно њен војни и обавештајни сектор, подвргнут је технологији подвргавања утицајима и притисцима и њима је понуђена политичка и економска подршка под условом да се наметне велико оптерећење радној снази Југославије. (…) Светска банка је средином 1980-их дефакто наметнула Југославији програм банкрота.(…) Након НАТО агресије на Југославију, углавном на Србију, уследила је колонијална пљачка и успостављена је потпуна контрола овог простора.“
Са оваквим сазнањима, има ли овдашња елита данас право на погрешне изборе који, премда не угрожавају њу саму, воде у колективни суноврат?

5 коментара

  1. Dobar tekst. Na mene je poseban utisak ostavila napomena: „nude priču bez operativnog delovanja“. Srbija je umorna (što neprijatelj i hoće) od tumačenja, ukazivanja, akcentiranja, pričanja, podvlačenja, verbalne osude, kuknjave i sl.. Nema operativnog delovanja. Da bi operativno delovali morate iza sebe imati veliku silu ili se prikloniti velikoj sili. Sve van toga izgleda kao kupovina vremena, ali u suštini nije to nego ciljna politika. Šta je naš cilj? Niko u istoriji ljudskog roda nije sačuvao teritoriju (danas KiM, a sutra ?) i time svoj narod, a da nije (nažalost) ratovao. Mi, ceneći prema izjavama naših vlasti, nećemo da ratujemo, nego ćemo pitanje rešiti „kompromisom“, „pregovorima“, „mirovnim putem“, „vojnom neutralnošću, a političkom opredeljenošću“ ???, kao da na suprotnoj strani sede razumni, konstruktivni ljudi. Nije tako, ne sede. Pa šta nam je onda činiti. Ako nećemo da ratujemo, onda bi bar trebalo da molimo Boga (i to javno) da Rusija uspe u svojoj SVO, koja je mnogo šire od samog ratnog sukoba. To bi, realno, trebalo da stvori nove uslove, u kojima Srbija može da traži svoju šansu. Van toga Srbija nema nikakvu šansu da zadrži Sever KiM, a kamoli ceo KiM. Srbija se javno ne opredeljuje, bar ne prema Rusiji. Na „Jedan pojas, jedan put“, u Pekingu, naš predsednik je izjavio „Video sam Putina, kratko smo razgovarali, puca od samopouzdanja. Nismo imali bilateralni sastanak“. KiM danas asocira na „El Aksu“, džamiju u Starom delu Jerusalima, s tom razlikom što KiM nikada nije bio muslimasnski.

  2. dvoskislena politika steti

    Odlican i poucan clanak LJ. Bogdanovic. Sve je jasno zasto Srbija ima teske probleme u politickom i bezbednosnom smislu (na KiM), po pitanju ocuvanja nacionalng i duhocnog , tradicionalnog jedinstva, identiteta – zato sto je prihvatila nametnutu politiku zapada da mora da promeni kolektivnu nacionalnu “svest” – da se odrekne svog suverenistickog identiteta i svoje istorijske proslosti – da gleda samo u buducnost i sprovodi zapadne vrednosti (izmedju ostalog da odrzava gej parade protiv porodicnoh vrednosti).

    Ja cu se osvrnuti iz druggog ugla na dogadjaje koji se sklanjaju t.j. prikrivaju u javnom diskursu.
    Ruski predsednik Putin svaka mu cast. Dobro kaze da je Srpski narod kroz istoriju “nesalomljiv” narod, i uvek podrzava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije kada se sastaje sa Vucicem i drugim srpskim predstavnicima, kao sto to cine i druge drzave – ali nikada se ne navodi i srpska pokrajina KiM kao sastavni deo? Tu nista nije kriv Putun nego se njemu namecu dvosmislena tumacenja. U tom kontekstu namece se i pitanje da li je Putin procitao tekst Briselskog sporazuma, da li mu je ponudjen od strane Srbije… da Putin zauzme konkretan stav (kada je Kosovo po sporazunmu teritorijalno dobilo sve, a Srbija teritorijalno nista).

    Drugo pitanje, Srpska politika o (tzv.) Kosovu u zadnje vreme svela se na zahtev da se samo omoguci Srbima na Kosovu da zive normalno, bezbedni i u miru. A zapadna i Nato-americka politika vrsi sve vrste pritisaka da je za kosovske Srbe “demokratsko resenje – briselski dijalog – da Srbija-Vucic pod hitno “implementira Ohridski sporazum o normalizaciji odnosa(!). Citaj: po nalogu Makronov-Solcov plan-ultimatum na osnovu Briselskog sporazuma… ja cu tu dodati i Evropske politicke Zajednice! Zasto?

    EVROPSKA POLITICKA ZAJEDNICA – EPZ je formirana 2020 godine koja ce delovati i na medjunarodnom planu, a kako je zvanicno objavljeno nakon formiranja, delovace po utvrdjenim principima: Politicke odluke ce sami donositi clanovi EU vecinskim glasovima. A 16. novih drzava kandidati za clanstvo EPZ sa akcentom na Srbiju u clanstvo – ne mogu da uticu na promenu Odluke EPZ.

    Nakon toga 2021 godine iniciran je Franc. nemaski predlog ultimatum od 11. tacaka (obezbedjuju potpuno punopravno clanstvo Kosova u UN i sve medjunarodne organizacije) – za resenje Kosova(!), naravno u dvosmislenoj-cinicnoj formi: “normalizacija odnosa” (kako moze otimanje/predaja teritorije KiM da se tretira kao normalizacija odnosa??? Za normalizaciju odnosa zasto nije omogucen povratak 250.000. proteranih Srba???

    SLEDI SAMIT EPZ u Moldaviji (sledeci u Spaniji) na kom je prisustvovao i predsednik Srbije Vucic. Nije jasno, nema zvanicnih-medijskih izvestaja da li je Srbija primljena u Evropskiu politicku zajednicu, i zasto je predsednik Vucic prisustvovao na samitu u Moldaviji kada je ocigledno da su samiti EPZ okrenuti protiv Rusije, a i Srbiji se namece Kosovsko resenje (mesa se u unutrasnje stvari drzave Srbije). Ima dosta dvosmislene politike po onoj narodnoj “da se Srbi ne dosete”! Mozda nastavak. Hvala na razumevanju!

    • Dvosmislena politika steti nacionalnim interesima

      (Greska u naslovu predhodnog nedovrsenog naslova komentara koji glasi:)

      Sta je dvosmislena politika? – Perfidno, namerno pogresno tumacenje dokumenta, dogadjaja… manipulacije da se prevari narod, da se dovede u zabludu. To je prilicno zastupljeno u Briselskom sporazumu, narocito danas pred finalizaciju sporzuma koji je doveden pred svrsen cin. Kao na primer: Makronov-Solcom predlog-ultimatum o Kosovu od 11. pravno obavezujucih tacaka, koji predvidja “precutnu sagglasnost” Srb. za clanstvo Kosova u UN i sve medjunarodne organizacije.
      Predsednik Vucic kaze, nije potpisao dokument – ali je usmeno prihvatio dijalog o sprovodjenju-imlementaciji (sto ima pravno obavezujucu snagu). Put implementacije je formiran Ohridskim “obavezujucim ” sporazumom, Koji predsednik Vucic, kako se opet naglasava, nije potpisao, ali ga prihvatio kako zahteva EU – da se “ubrzano” implementira navodno za “normalizaciju odnosa” Srbije i Kosova(!), a u sustini Kosovu se otvaraju vrata za clanstvo u UN. Nije sija nego vrat, kako se kaze u narodu.

      Ako Vucic hoce da sacuva Kosovo i Metohuju u sastav Srbije – treba pod hitno da odbaci Btiselski i Ohridski sporazum i proglasi okupaciju srpske teritorije KiM (kada to nije uradio 2013. godine, nego je sve predao Siptarima… da ne moze da se povrati). Da skratim! Hvala na razumevanju.

  3. Слађана

    Срби немају елиту, српска елита не постоји. У ситуацији смо истој као на почетку 19-тог века. Треба нам нови Милош, Арсеније Лома….

  4. Čini se da bi nas ženska pronicljivost, a samim tim i bolja informisanost možda , jednog dana mogla dovesti do rešavanja suštine problema s kojim se već decenijama suočava ova zemlja i narod. Žaloana je činjenica sadržana u tekstu , a glasno artikulisana u komentaru gđe Slađane da SRBI NEMAJU ELITU, DA (PRO)SRPSKA ELITA NE POSTOJI! A mnoštvo je dokaza da pojedinci koji sebe nazivaju srpskom elitom nisu ništa drugo nego privilegovani okupatorski namesnici koji vredno rade protiv najvitalnijih interesa ovog naroda, uključujući i aktivno učešće u njegovoj satanizaciji.. Otuda je pravo pitanje zašto te dokaze od kojih su mnogi više puta i iznošeni u javnosti naše, ( zlonamernim reformama onesposobljeno) pravosuđe , NE PROCESUIRA. Pogotovo, jer je svima jasno, da se upravo u Ustavnoj i krivičnoj odgovornost kako domaćih
    tako i STRANIH POJEDINACA nalazi početak odmotavanja klupka ukupnih srpskih problema. i

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *