Најмање 500 људи убијено у нападу на болницу у Појасу Газе; Израел негира одговорност

Опречне су информације о томе да ли ће посета председника САД Џозефа Бајдена угрозити или одложити најављивану израелску копнену офанзиву

Најмање 500 људи је погинуло у ваздушном удару израелске авијације на болницу у центру Газе, саопштило је тамошње министарство здравља.
Израелска војска је демантовала да стоји иза напада и тврди да је експлозија у болници последица неуспешног лансирања ракете организације Палестински исламски џихад.

Око 600.000 становника Газе напустило је подручје тог града, изјавио је данас портпарол Израелских одбрамбених снага потпуковник Џонатан Конрикус и потврдио да је у граду остало још око 100.000 људи.

Израелска војска је прошлог петка препоручила грађанима у Појасу Газе да се евакуишу пре почетка “појачаних војних операција”.

Прелаз Рафа из Египта у Газу, где се од јуче окупља хиљаде и хиљаде Палестинаца, у нади да ће прећи у суседну државу, погођен је у ваздушном нападу.

Немачки канцелар Олаф Шолц стигао је данас у Израел.

Израелска војска је ажурирала број људи за које верује да су таоци у Гази – са 155 на 199 несталих, чији су чланови породица јуче поново упутили молбу за помоћ.

Портпарол милитантног крила Хамаса, Бригада Ал Касам Абу Убаида рекао је да се у Појасу Газе налази између 200 и 250 талаца из Израела, додавши да ће они бити ослобођени када се за то буду стекли услови на терену.

Напад милитантне палестинске групе Хамас на Израел довео је до интензивних борби које су резултирале “најсмртоноснијом недељом за новинаре у било ком недавном сукобу”, саопштено је данас из Унеска, након што је потврђено да је девет новинара убијено на дужности почев од 7. октобра.

Број погинулих у Појасу Газе од последица израелских удара достигао је 3.000, a 12.500 је повређено, саопштило је палестинско министарство здравља.

У Израелу је, према последњим подацима, у нападима Хамаса погинуло најмање 1.400, а повређено је више од 4.100 људи.

Израелске одбрамбене снаге пренеле су данас вест да је до сада, према њиховим последњим подацима, погинуло 302 израелска војника.

Исламски палестински џихад, милитантна организација из Појаса Газе, негира да стоји иза напада на болницу у том делу Палестине, у ком је погинуло више од 500 људи, преноси Ројтерс.

Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански, саопштио је данас да су Русија и Уједињени Арапски Емирати затражили хитну седницу Савета безбедности поводом експлозије у болници у Гази у којој је, према тврдњама Палестинаца, страдало најмање 500 људи.

“Русија и Уједињени Арапски Емирати затражили су хитан састанак Савета безбедности УН сутра, 18. октобра, због ракетног удара на болницу у Гази.

“Да видимо како ће наше западне колеге реаговати на ово”, написао је Пољански на друштвеној мрежи Икс.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *