ВУЛИН

Да ли је Александар Вулин Американцима био прихватљив као министар одбране и као министар полиције, који је разбио највеће нарко-картеле и монструозне банде, а зашто је постао неприхватљив као шеф државне безбедности?

Вулини су одувек имали проблема са империјама. Прво са Отоманском, па са Аустроугарском. Све док много њих није отишло у Русију, где су такође имали извесних проблема. Али су, као што се види, и преживели. Ко је читао, а то је некада била обавезна лектира, „Сеобе“ Милоша Црњанског то је вероватно запамтио.
Ето, нема више ни Отоманске империје ни Аустроугарске. Минуше империје уз велику српску помоћ и жртве. Тако Александра Вулина, да не изневери претке, западоше Сједињене Америчке Државе. Администрација те империје ставила га је на своју „црну листу“ и увела му санкције. И то онда када је постао директор БИА.

АКО СЕ УВЕДУ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ… Ту би се могло поставити много реторичких питања: да ли је Американцима био прихватљив као министар одбране и као министар полиције, који је разбио највеће нарко-картеле и монструозне банде, а зашто је постао неприхватљив као шеф државне безбедности? Да ли су се Американци уплашили да га систем БИА не поквари? Како то да се институције којима је Вулин био на челу нису нашле на мети америчких санкција? Или им је Вулин због свог политичког ангажмана одавно неприхватљив и морално-политички неподобан, али су тек сада стигли да то обелодане и изврше притисак на Србију и њеног председника Александра Вучића? Сам Вучић јавно каже да му је директно речено да ако уведе санкције Русији, неће бити санкција према Вулину. Биће да „у том грму лежи зец“.
Стављање људи на америчке „црне листе“ је, да не идемо даље у прошлост, опробани амерички модел из деведесетих година прошлог века. Застрашивање људи је био и остао основни циљ. Американци су ставили сијасет људи из Србије на „црне листе“ у виду политичког и економског притиска на те људе и тадашњу власт у Србији и Републику Српску. Тадашња жута опозиција била је овлашћена да скида имућније бизнисмене с тих листа ако би они то њима добро платили. И приличан број њих се тако „откупљивао“. Неки су постајали инсајдери и почели интензивну сарадњу са страним обавештајним службама, односно својеврсна „пета колона“ унутар Србије. Завршило се како се завршило. Али остала је чињеница да се никоме ко је био осумњичен или процесуиран пред Хашким трибуналом није могла ставити на терет било која криминална радња или имовина ван Србије, те поменуте људе та врста санкција није ни могла никако погодити, нити је то био њихов прави смисао који је био и остао чисто политички и антисрпски.

НЕПОТКРЕПЉЕНЕ ОПТУЖБЕ Када је Александар Вулин у питању, Америка му је увела санкције и ставила га на „црну листу“ под оптужбом за учешће у трговини дрогом и повезаност с нарко-картелима. Ни тада, у јулу, а ни до данашњег дана та тешка оптужба ничим није поткрепљена. Разлог је веома једноставан – то није истина. То је лаж. Разлози за битку против Вулина су искључиво политички. И стога то око трговине наркотицима нико више од Вулинових политичких непријатеља и не помиње, нити покушава да то било чиме поткрепи. Не могу да докажу ни то да је он „руски човек“, што је у ствари његов прави „злочин“, такође недоказив опет из једноставног разлога – он је патриота, родољуб и српски човек коме је потпуно страна русофобија, која је постала право „вјерују“ београдске прозападне опозиције и медија који јој служе.
А и шта ће нашој прозападној опозицији и њиховим медијима било какав доказ: Америка је рекла и тачка! Просто је невероватна та отворена демонстрација колонијалне и аутошовинистичке свести, те слугерањске снисходљивости која нас свакодневно запљускује. Рекао амерички амбасадор и готово!
На америчкој кадровској листи за Вулина нема места, и не само за њега, јер ће на тим „црним листама“ бити још имена а све у циљу рушења Вучића с власти. Тактика је: једног по једног треба криминализовати и лишавати функције. И тако редом. Када не могу да га оборе са српским народом и гласовима бирача, мисле да је то могуће уз страну западну помоћ. Директну, а индиректна и скривена се трајно подразумева и она се не састоји само од политичких ставова већ од нечег другог и далеко опипљивијег.

ЗАШТИТИТИ ХИЛА ОД ВУЛИНА Посебно је срамно и понижавајуће како су се поменути медији и политичари понели према ономе што се пре неки дан догодило на обележавању годишњице мисије „Халијард“ у Прањанима. Ту манифестацију организује Фондација Халијард у част спасавања више стотина америчких пилота и војника у Другом светском рату. Спасиоци су били Срби антифашисти а пре свега припадници Југословенске војске у отаџбини. На поменутој свечаности говорио је амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил. На том догађају, позван од стране основног организатора, био је и директор БИА Александар Вулин. По снимцима судећи, пажљиво је, као што и доликује госту, слушао и говор америчког амбасадора. Тако је по ко зна који пут могао чути како се крајње неистинито прећуткује како су се заиста звали ти спасиоци америчких војника и којем су од два српска антифашистичка покрета припадали. Испада да су у оба покрета били неки ванземаљци а не наоружани и борбени Срби. Уз све политичке додатке да се данас „супротставимо силама терора и агресије, које су вратиле ужасе рата на европски континент“, али без препознавања стварног и нескривеног фашизма и нацизма у Европи као основног услова рата уз велику подршку западне војне алијансе.
Из свих расположивих медијских и политичких оружја кренула је паљба на Александра Вулина. Треба га обрукати и облатити. Откуд он, који је на америчкој „црној листи“, на овом скупу на коме говори Кристофер Хил? Треба заштитити Хила од Вулина! И од Вучића кога сумњиче да је ту потурио и послао Вулина да би компромитовао Хила и целу Америку. Откуд Вулин на скупу у својој држави Србији међу својим српским народом?! И америчким потомцима оних које смо спасли.
Данима траје ова бесрамна кампања. Као да нема краја потреби поменутих медија и политичара да се самопонижавају и понижавају српски народ.
Александар Вулин је и у овој последњој епизоди приче, за разлику од бесрамних бранитеља Хила, био и остао достојанствен и миран. Господствено је, посвећен професионално Служби и Србији, све отћутао. Остао је на нивоу својих предака с почетка овог текста.

7 коментара

  1. Daniel Jackson

    Браво Вулин! И да знаш да је права Америка, Silent Majority уз тебе! Као и ја и моја породица, американци који умемо да пишемо ћирилицом. И презиремо spineless elite of second Serbia.

    6
    4
    • bravo g-dine Jackson. Nije mi jasno zasto nisam mogla da registrujem dopadanje ovog komentara. Prvo se pojavi 1 a odmah zatim nula. Sta to znaci? Olga ILic

      2
      3
  2. Aktuelni šef srpske obaveštajne službe BIA Alexandar Vulin očigledno će oboriti sve rekorde Srbije po broju odgovornih pozicija koje je imao tokom karijere. Tako je za desetak godina bio na tri najvažnija „resora sile“ u zemlji, kao i još nekoliko važnih službi. Takođe, uveo je u obraćanje pojam “srpski svet” (očigledno, po analogiji sa “ruskim svetom”). Vulin je poznat i kao rusofilski političar. U decembru 2022. god. zamenio je na funkciji šefa BIA Bratislava Gašiča, koji je, postao šef MUP-a Srbije. Ministarstvo finansija SAD uvelo je 11. jula 2023. god. sankcije protiv šefa BIA Srbije Alexandra Vulina. Vašington smatra da je Vulin umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije droge i zloupotrebu službenog položaja. U SAD smatraju Vulina jednim od inspiratora korupcije među vladajućim zvaničnicima. Predsednik Srbije Alexandar Vučić izjavio je da su SAD uvele sankcije protiv šefa BIA Srbije Alexandra Vulina, kao upozorenje Beogradu. Zašto su SAD „reagovale“ tek u junu o.g., ili zašto „Pečat“ tek sada komentariše ovu „reakciju“ SAD.

    2
    4
    • Из разних разлога тек у ово данашње време је у свету сазрело сазнање да мишљење Вашингтона о било чему више није меродавно ни за кога. То би могао да буде одговор на Ваше питање “зашто тек сад?”

      5
      2
  3. Nikola Trifunović

    Bravo Vučela legendo, tekst ti je zlata vredan. Podrška Vulinu do groba. Za obrazovanog, razumnog, svesnog i rodoljubivog Srbina, Vulin je uz Vučića najsvetlija tačka i s’pravom se smatra zvezdom vodiljom naše nacije. Sa ponosom ističem da svoje sinove vaspitavam u njegovom duhu i maniru, “za Srbiju sve, Srbiju nizašta” !

    6
    4
    • Briselski sporazum tapija na KiM

      Hvalospev na visok nivo. Vulin je uz Vucica najsvetlija tacka. Dobro pratim politiku i secam se, kada je Vulin bio prvi predsednik Kancelarije za Kosovo od 2013-te govorio je, citiram: Kosovski Srbi su najsrecniji narod na svetu jer imaju Briselski sporazum kojim je Kosovo dobilo sve statusne atribute drzave. Srbi dobili Asocijaciju/Zajednicu srpskih opstina koja upravlja po zakonima i ustavu Kosova. Vidimo danas koliko su kosovski Srbi srecni na Kosovu saterani u geto, ogradjeni bodljikavom zicom, u okruzenje do zuba naoruzane kosovske policije-vojske koja svakodnevno vrsi nasilje nad njima da ih protera sa Kosova.

      Vulin ima pravo da velica svog sefa, predsednika Srbije koji je licno formulisao “koncept” Asocijacije/Zajednice opstina sa srpskom vecinom i ugradio ga u Briselski sporazum – to je rekla premijerka Ana Brnabic u “Politici” od 19.2./23 kada je izmedju ostalog govorila i o Briselskom sporazumu velicajuci mudru i pametnu politiku predsednika Vucica. Nemam nista protiv, svako ima pravo da govori, ali na objektivnoj osnovi kakvo je realno stanje (istrebljenje Srba sa Kosova).

      3
      1
      • Briselski sporazum tapija na KiM

        Ispravka: na pocetku komentara citat glasi: “Srbi su najsrecniji narod na svetu jer imaju Briselski sporazum”, kraj citata. A Briselskim sporazumom Kosovo dobilo sve statusne atribute drzave…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *