Успешно отварање за саобраћај надвожњака К179+395 и приступних саобраћајница на деоници Нови Сад – Суботица брзе пруге Београд–Будимпешта

Tрећег септембра успешно су пуштени у саобраћај надвожњак К179+395 и приступне саобраћајнице на деоници Нови Сад – Суботица брзе пруге Београд–Будимпешта, чији је извођач конзорцијум фирми China Railway International Company & China Communications Construction Company. Ово је први надвожњак који је пуштен за саобраћај на пројекту изградње брзе пруге Београд–Будимпешта на деоници Нови Сад – Суботица. Церемонији отварања присуствовали су помоћница министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Анита Димоски, заменик градоначелника Суботице Имре Керн и генерални директор испред одељења за управљање пројектом Конзорцијума China Railway International Company & China Communications Construction Company, у пратњи других одговорних лица одељења за управљање пројектом.
Надвожњак К179+395 налази се на магистралном правцу у граду Суботица. Укупна дужина надвожњака је 152 метара и има укупно седам распона. Усвојена је технологија бетонирања на лицу места конструкције пренапрегнутих сандучастих носача са пројектованом количином бетона од 1793м³. Одељење за управљање пројектима је стручно организовало, унапред планирало и разумно распоређивало грађевинске раднике и механизацију, како би се осигурало пуштање у саобраћај надвожњака према предвиђеном року. Истовремено, пуштањем надвожњака на К179+395 у саобраћај, стекли су се неопходни услови за изградњу подвожњака на К177+857, што су уважили и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије и Градска управа града Суботица.
Брза пруга Београд–Будимпешта протеже се на северу од главног града Мађарске Будимпеште, јужно до главног града Р. Србије Београда. Укупна дужина трасе је 341,7 километара, од тога је на територији Р. Србији дужина трасе 183,1 километар. Највећа брзина одвијања саобраћаја је 200 км/ч. Траса је подељена на изградњу три деонице, међу којима је дужина деоница од Београда до Старе Пазове и Старе Пазове до Новог Сада брзе пруге Београд–Будимпешта на територији Републике Србије 75 километара, исте су отворене за саобраћај 19. марта 2022, чиме су квалитет и ефикасност превоза знатно побољшани, а локалном становништву је ово постало примарни вид транспорта и број путника је значајно повећан. Тренутно се интензивно ради на деоници Нови Сад – Суботица и очекује се да ће иста бити пуштена за саобраћај у децембру 2024. године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *