Од почетка октобра Студије о осигурању

Почела сарадња Правног факултета и Удружења осигуравача Србије

Настава ће обухватити 60 часова, почиње у октобру, а предавачи ће бити универзитетски професори, еминентни стручњаци из праксе, адвокати и представници надзорног тела.

Декан Правног факултета Универзитета у Београду Зоран Мирковић и генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић потписали су Меморандум о сарадњи којим ће на том факултету бити покренуте студије „Нови производи осигурања, технолошке иновације и заштита корисника у осигурању“. Тим пројектом Правни факултет и УОС излазе у сусрет потребама тржишта јер ће се на студијама проучавати правна, економска, маркетиншка и техничка страна осигурања, рекао је генерални секретар Удружења Душко Јовановић.

Коме су намењене студије?
„Програмом студија биће обухваћен широк спектар тема, почев од стратегије пословања преко Солвентности II и најновијих ЕСГ трендова до специфичних питања које отварају дигитализација и коришћење паметних уговора, као и заштита података у осигурању. Студије ће подједнако бити намењене правницима, економистима, стручњацима за маркетинг у осигурању или за ликвидацију штета, адвокатима и агентима за продају осигурања“, прецизирао је Јовановић.
Генерални секретар УОС-а нагласио је да је овакав пројекат, који подразумева специјализоване припреме студената за рад у пракси, први пут покренут код нас и да је индустрија осигурања годинама чекала овакав програм.
„Осигурање годинама расте и премашило је премију од милијарду евра, али ми тек очекујемо раст. Постоји консензус целе индустрије да се ради на максимизацији капацитета тржишта и буђењу свести корисника услуга. У оквиру тога едукација нам је најбитнија и због тога смо подржали Правни факултет у реализацији студија за иновацију знања о осигурању. Усавршавањем стручњака различитих профила допринеће се кадровском описмењавању тржишта осигурања, а то је предуслов експанзије осигурања“, рекао је Јовановић.
Студенти ће на овој настави добити практично знање и то је специфичност новог програма, додао је декан Правног факултета проф. др Зоран Мирковић.
„Нашим студентима, генерално, недостаје пракса и могућност да на факултетима науче како да решавају проблеме с којима ће се сусретати у компанијама. Циљ ових студија је стицање управо таквог знања. Посебно смо захвални Удружењу осигуравача Србије због спремности да се ангажује као суорганизатор новог пројекта“, нагласио је декан Мирковић.
Вођа пројекта биће редовна професорка Правног факултета Наташа Петровић Томић, која је рекла да је тај факултет увелико профилисан као лидер у образовању кадрова у области права осигурања. По њеним речима, они су представници београдске школе права осигурања, која се у Србији и региону издваја као лидер на тржишту образовања.

Који је циљ Правног факултета да покрене овакав пројекат?
„Организацијом студија за иновацију знања, које ће окупити стручњаке различитих профила, Правни факултет чини корак напред. Наша намера је да се профилишемо као водећи образовни центар који ће постати расадник знања и специјализације не само правника у осигурању већ и економиста, актуара, менаџера, стручњака за compliance итд. У остварењу те намере нам помаже Удружење осигуравача Србије, будући да значајан број предавача чине еминентни стручњаци из осигурања. Тржиште знања захтева софистицирани приступ који се заснива на мулитидисциплинарном методу“, објаснила је професорка Петровић Томић.
Потписници Меморандума, декан Правног факултета и генерални секретар УОС, сложили су се да је осигурање користан и цењен производ који је у експанзији. Појављују се нови производи, користе се дигиталне иновације, усвајају нове пословне политике, а законодавац неуморно ради на уређењу корпоративних услова за обављање делатности, али и на унапређењу заштите корисника осигурања. Оно што је до јуче било у домену слободне воље осигураника данас или сутра може постати обавезно осигурање. У томе лежи кључно оправдање за организацију Студија за иновацију знања из области осигурања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *