САМО ХТЕЛИ ДА ОДУ НА РОДНУ ГРУДУ Породице ухапшених Срба на Мердару: Жеља за завичајем обојицу је вукла у Исток на КиМ

 

ЖЕЉА за родним крајем и местом где је рођен и где је живео вукла је често и њега да обиђе своју родну груду и имање. Да се осећао кривим за било шта, сасвим сигурно не би долазио на своје Косово и Метохију.

 

Овако, за “Новости”, о свом Момиру Пантићу, расељеном из Истока, ухапшеном у петак после подне за наводни ратни злочин на КиМ, коме је Основни суд у Приштини одредио једномесечни притвор, говори његова породица.

– Често је знао да дође на Космет и да се јави да је на свом имању, али смо у петак из медија чули вест о његовом хапшењу на административном прелазу Мердаре. Од расељеништва 1999. године одлазио је безброј пута, јер је био и у Комисији за нестала лица – кажу нам чланови породице Пантић, док га пријатељи и познаници описују као поштену и праведну особу, али и да је сам био често на мети неправди, што, како указују, показује и ово хапшење.

Основни суд у Приштини одредио је једномесечни притвор и Жарку Зарићу из Љубожде код Истока, такође, оптуженом за наводни ратни злочин у општини Исток током рата на Косову и Метохији 1998, односно 1999. године.

– Да је осећао било какву кривицу или страх од могуће освете Албанаца, Жарко се савим сигурно не би враћао из расељеништва у свој крај, нити би храбрио остале повратнике да истрају у повратку – кажу нам о Зарићу повратници из овог метохијског села, који напомињу да управо то што је желео да буде свој на своме, може бити његова највећа “кривица”.

Повратници у Љубожди код Истока за “Новости” кажу да је Зарић најзаслужнији за повратак и да су у обнови још две српске куће, укупно 17.

– На сеоској литији буде нас и до стотину, а земљу не продајемо, што је све супротно од очекивања комшија Албанаца – кажу нам повратници из Љубожде и додају да Зарића, као бившег полицајца, сви поштени Албанци јако поштују, поготову у рејону у којем је радио.

Зарић је говорио је и по повратку у родни крај 2017. године, од када је почео да обнавља живот од почетка, наводећи да нема намеру да одлази са Косова и Метохије. Уз помоћ тадашњег Министарства за повратак саградио је кућу, а његовим стопама кренуло је још петнаестак повратника.

– Нигде не постоје лепши ваздух, вода и поглед него овде у Љубожди и то нас је све вукло да се вратимо – говорио је Жарко за “Новости” приликом једне од наших посета овом повратничком селу пре неколико година.

Браниоци адвокати Пантића и Зарића, Небојша Влајић и Дејан Васић, најављују подношење жалбе Апелационом суду Косова и истичу да је упркос њиховом предлагању других алтернативних мера, суд одредио меру притвора због могућег бекства.

– Предложили смо бројне алтернативне мере, од кућног притвора до предаје личних докумената па чак и јемства, али суд за сада није о томе одлучивао – истакао је за наш лист адвокат Влајић нагласивши да је одређивање једномесеченог притвора Србима који се хапсе због наводног ратног злочина мера која се понавља из предмета у предмет. Зарићев адвокат Васић истиче наду да ће Апелациони суд имати више слуха и да ће уважити њихове жалбе на одређивање мере притвора.

После Зарићевог хапшења, Канцеларија за Косово и Метохију, саопштила је да по опробаном механизму застрашивања, Приштина хапси Србе под изговором за наводни ратни злочин и унапред им пресуђује и на тај начин им шаље недвосмислену поруку да на својим вековним огњиштима нису ни добродошли ни пожељни.

Д.Зечевић, Вечерње новости

Један коментар

  1. destruktivna politika

    ZASTO se hapse Srbi na administrativnim prelazima t.j. administrativnoj liniji sa KiM? U Titovoj Jugoslaviji administrativne linije medju Republika su pretstavljale “univeryalan Otvoreni Balkan” zasnovan na cetiri principa: promet ljudi, usluga, robe i kapitala, na istim principima kao i EU. Nigde u svetu nema zabrana prelaska administrativnih linija, samo Kosovo zabranjuje prelazak bez kosovskog pasosa i hapsi Srbe.
    PROBLEM JE u Briselskom sporazumu koji je administrativne prelaye pretvorio u GRANICU za Kosovo, a za Srbiju je ADMINISTRATIVNA LINIJA (tako pise u sporazumu: Kosovo prepoznaje adm. prelaze kao granicu / za Kosovo granica, a za Srbiju je ADMINISTRATIVNA LINIJA: kada Srbi dodju do administr. linije / ne mogu da predju na Kosoovo jer je za Kosovo granica(!). Pored legalnog, srbima je i administrativno ugrozena sloboda kretanja pored diskriminaciju i raznovrsnih zuluma koje dozivljavaju na svojoj zemlji!
    Zasto su nasi pregovaraci prihvatili i potpisali veleizdajnicki Beiselski sporazum 2013 godine da izgubimo teritoriju KiM?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *