Рањени амерички специјалци: Одлучујућа фаза, Украјина трпи тешке губитке

Све је више доказа да је Украјина претпрела велике губитке у последњих десет недеља, то јест од почетка дуго очекиване офанзиве у које је Запад полагао велике наде, пише “Еј-Би-Си њуз”.

Овај медиј разговарао је са двојицом америчких војника који су ангажовани у дивизији специјалних снага украјинске војске, а они признају да је ситуација на фронту далеко од идеалне.

Војници, чија је мисија била преузимање контроле над селом на периферији Доњецка, тренутно се налазе у болници у Кијеву.

Бивши амерички војник из Тексаса, познат као “Танго”, признао је да је чак 85 одсто мушкараца из његове јединице повређено или погинуло.

Он додаје да је 40 одсто војника из јединице у којој се налазио претрпело изузетно тешке повреде због којих су постали “борбено неефикасни”.

Други војник, који се представља као “Златна рибица”, каже да је на самом почетку било очигледно да су наишли на “веома организован отпор” руских трупа, да су у питању биле “изузетно професионалне снаге”.

Трећи војник, који је повређен још у раној фази офанзиве у јуну, критикује тактичке одлуке украјинске војске и истиче да су неке од операција у којима је он учествовао биле неорганизоване.

“Изгубили смо три немачка тенка ‘леопард’ у једном дану јер је војницима речено само да иду напред, у минско поље”, објаснио је и додао да се чини да новомобилисани војници уопште нису прошли обуку за компликоване офанзивне операције на бојном пољу.

Војник, који се придружио украјинској војсци пре више од годину дана, додаје да су десетине људи из његовог батаљона учествовале у офанзивним операцијама од почетка јуна и да је око 80 одсто њих повређено.

Он тврди да украјинска војска део западне опреме, међу којима су борбена возила “бредли” која су испоручиле Сједињене Америчке Државе, није ни користила јер неки војници обучени да их користе.

“Изгледа да су украјински војници научени да их користе, али не и да их ефикасно користе у тактичком смислу на бојном пољу”, каже војник.

Украјина од почетка Специјалне војне операције није објавила податке о жртвама, али је високи украјински званичник ситуацију описао “као веома тешку, са интензивним борбама на бојном пољу”.

Он оцењује да је сукоб “у одлучујућој фази”, и наводи да је Украјини потребна још већа војна подршка Сједињених Америчких Држава и других савезника. Кијев, између осталог, тражи америчке ракете дугог домета АТАЦМС.

Украјинци су раније напоменули да им је АТАЦМС, са дометом већим од 300 километара, неопходан како би гађали командна места и логистику знатно иза руских борбених линија. Администрација америчког председника Џозефа Бајдена за сада остаје при ставу да неће испоручити ракете дугог домета Украјини, а према тврдњама неименованих званичника, иако постоји притисак и споља, од Кијева, као и изнутра, од дела републиканаца и демократа, нема промене одлуке нити се о томе дискутовало претходних месеци.

Од прошле године, администрација наводи неколико разлога због којих се суздржава да такву одлуку донесе. Првобитно се радило о забринутост да би Украјина овим ракетама могла да гађа руску територију и тако распали сукоб између САД и Русије. Москва је ставила до знања да би и испорука овог оружја значила прелажење црвене линије.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *