ПРИГОЖИН НАСТРАДАО ПРИ ПАДУ АВИОНА: У руској тверској области погинули оснивачи и шефови војне приватне компаније “Вагнер”

Оснивачи и шефови руске војне приватне компаније “Вагнер” Јевгениј Пригожин (62) и Дмитриј Уткин (53) погинули су синоћ у авионској несрећи у Тверској области код села Куженкино.

 

Приватни авион “ембраер легаси 600” полетео је са московског аеродрома “Шереметјево” у 18.59 ка Санкт Петербургу и после 15 минута лета нестао је са радара у рејону града Твер. У летелици су била три члана посаде и седам путника међу којима и Пригожин и Уткин, чији је надимак био Вагнер.
Тела осморице настрадалих већ су пронађена, а двојице се и даље траже. Екипе Министарства за ванредне ситуације су пронашле тела Јевгенија Пригожина и Дмитрија Уткина. Али због тога што су јако изгорела спровешће се генетска експертиза. У препознавању осталих погинулих помоћи ће и родбина настрадалих.
Авион је иначе био власништво компаније “МНТ -Аеро”, која је специјализована за превоз бизнисмена.
Људи из руководства “Вагнера” су синоћ потврдили да су погинули Пригожин и Уткин, а Истражни комитет Русије је већ покренуо истрагу настојећи да тачно утврди узрок катастрофе.
– Разматрају се све верзије – од грешке пилота, кршења правила безбедности летења па до “спољног фактора” – кажу истражитељи.
Очевици причају да су се чуле две експлозије и да се у ваздуху одломило једно крило и стабилизатор. Ти делови су пали у близини једне сеоске фарме. Истражитељи су покушавали да нађу “црне кутије”.
Синоћ су се у медијима појавили разни коментари. Посланик руског парламента, познати ТВ новинар Јевгениј Попов, мисли да се ради о диверзији и да истражни органи морају тачно да утврде узроке. Посланик у Думи Михаил Дељагин не верује да су погинули Пригожин и Уткин, сматрајући да су такви људи спремни да инсценирају катасрофе да оду са јавне сцене.
Социолог Сергеј Марков мисли да су авионску катастрофу и ликвидацију Пригожина и Уткина могле да организује украјинске службе. Марков каже да сви непријатељи Русије већ сада ликују.За украјинско руководство ликвидација Пригожина могла би бити највећи успех ове године.
Филозов Александар Дугин је био суздражан и казао је да треба сачекати резултат истраге. Иначе, Дугинову ћерку Дарију су убиле украјинске службе.
Јако је ожалошћен писац Захар Прилепин, који је такође тешко повређен од мине коју је поставио украјински диверзант. Прилепин је написао:
– Докле више? Јевгениј, поживи још мало. Вероваћу да је Пригожин још жив и да ће “Вагнер” продужити своју делатност.
О Јевгенију Пригожину се много писало и он је зато био познатији од човека који је заправо основао прве одреде “Вагнера” Дмитрија Уткина. Они су заједно касније основали велику војну компанију, која је ратовала од Сирије па до бројних афричких земаља. Дмитриј Уткин је потпуковник у пензији и био је професионални војник до 2013. године. Он је био на челу јединице специјалаца која је била лоцирана у Песковској области. Ти специјалци су били у саставу бригаде Главне обавештајне управе Министарства одбране РФ. После пензионисања Уткин је радио у приватној компанији “Моран секјурити груп”, која се бавила заштитом бродова од пиратских напада. Менаџери те групе су 2013. године организовали Словенски корпус и послали га у Сирију као помоћ председнику Башару Асаду. Касније је командовао својом јединицом, која је добила назив по његовом ратном надимку – Вагнер.
Док је Дмитриј Уткин деловао у сени, Пригожин је био “фронтмен” и он је комуницирао са властима и новинарима.
Као што су “Новости” већ писале, Јевгениј Пригожин је у младости због криминала два пута био осуђиван. Касније је почео бизнис као угоститељ у Санкт Петербургу, да би касније ширио своју империју. На крају је постао власник хотела, а затим је основао и медијску групу која се бавила пропагирањем “Вагнера”.
Неспорно је да је приватна војна компанија добила славу због високог војног професионализма и храбрости. Многи генерали су признавали да су они били најспремнија руска јединица која је ратовала у Украјини. Они су били у првим редовима код заузимања градова и зато су највише и гинули. Само у заузимању Артјомовска, или како га зову Украјинци Бахмута, погинуло је више од двадесет хиљада “вагнероваца”.
Наравно, највећа грешка руководства “Вагнера” је била када су организовали оружану побуну са намером да натерају власти да смене министра Сергеја Шојгуа и начелника Генералштаба Герасимова. Пригожин је сам уништио своју славу организујући 24. јуна “марш истине”, којим је прво дошао до Ростова на Дону, а затим кренуо ка Москви. После те велике грешке о њему се говорило као о човеку кога занимају само паре. Заборавило се да је Пригожин лани од Путина добио орден хероја, а пре тога такав орден је добио и Уткин.
Вест о смрти Пригожина и Уткина са великом радошћу су дочекали у Кијеву, и у оном делу под контролом украјинских власти. Управо “Вагнер” је правио највеће невоље украјинској војсци. На другој страни, на територији која је сада под влашћу Русије, смрт руководства “Вагнера” је дочекана са великим жаљењем. 

Бранко Влаховић, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *