ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДОДИКА

Јасно је да Тужилаштво БиХ ову одлуку, због непоштовања решења Кристијана Шмита није донело самостално него, како рече председник РС, „уз асистенцију америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија“

Тужилаштво БиХ је саопштило да је подигло оптужницу против председника Републике Српске Милорада Додика и директора Службеног гласника РС Милоша Лукића због „непоштовања одлука високог представника Кристијана Шмита,“ односно „објављивања указа у службеном гласнику мањег ентитета“. Објављивање оптужнице против „главног проблема Босне“” је било очекивано, а већ дуже време су га, са нескривеним задовољством, најављивали добро обавештени сарајевски медији.
Нема сумње да је овај потез Тужилаштва БиХ – које, треба и то нагласити , није изворна дејтонска институција већ накнадно наметнути орган Босне и Херцеговине – најозбиљнији атак на прву српску државу западно од Дрине у последњих неколико године и то не само због функције коју тренутно обавља Милорад Додик, већ и због несумњивог огромног утицаја који он има, како у РС, тако и у целој некадашњој централној југословенској републици.

АТАК НА РС „ Јасно је да Тужилаштво БиХ није самостално донело одлуку о подизању оптужнице која очигледно није заснована на правном основу, већ политичким интересима њених налогодаваца. Вероватно је, како оптужени тврди, оптужница писана „данима уз асистенцију америчког амбасадора у БиХ Мајкла Марфија,“ али то не мора да значи да је дипломатски представник Вашингтона у „босанском вилајету“ донео пресудну одлуку о покретању поступка против некадашње наде западног дела такозване међународне заједнице. Логичније је да је ствар „пресекао“ неко на далеко вишем нивоу, највероватније у главном граду уздрмане империје, а није искључено да се том приликом консултовао са истомишљеницима из Лондона и Берлина који, без обзира на вазални однос према прекоокеанским „газдама“, не заостаје за Американцима у антисрпској политици.
Творци оптужнице, не само да желе да планираним процесом одстране са власти неподобног државника из Лакташа, већ и ударају и на саме институције Републике Српске. Са намером да заплаше или са политичке сцене елиминишу његове сараднике, а затим трансформишу мањи ентитет у „празну љуштуру“ без суштинских уставних ингеренција. У првом плану је отимање имовине РС али то није крајњи циљ оног што се жели постићи успешном реализацијом Шмитових „декрета“. Свима је јасно да Додик и Народна скупштина РС својим поступцима и усвојеним законима штите још увек званично важећи дејтонски устав Босне и Херцеговине, као и да „гаулајтеру“ из Баварске недостаје „зелено светло“ Савета безбедности УН да би уживао статус легитимног високог представника у Сарајеву.
Невоља је, међутим, у томе што евроатлантски „партнери“, а нарочито њихов предводник настоје да покажу како је моћ њиховог неоколонијалног приступа „проблемима Босне“ релевантнија од слова дејтонског устава и закона Републике Српске. Запад жели, уздизањем “падобранца” Шмита у главног надуставног политичког фактора у БиХ, да покаже како је још неприкосновени „газда“ на просторима које сматра својом интересном сфером, а истовремено пошаље обесхрабрујуће поруке, како Бањалуци, Београду и Москви, тако и пробуђеним народима Африке, Азије и Латинске Америке.

ДОДИК НЕПОКОЛЕБЉИВ – Процесуирање, а затим и евентуално затворско кажњавање „непослушног“ Додика требало би да „обезглави“ Републику Српску али и заустави ширење опасног „вируса“ преко границе мањег дела бившег Босанског пашалука. Елиминисање првог човека РС би, према рачуницама „ сценариста“, требало да обесхрабри не само његове сараднике, већ и људе из нижих ешелона владајуће коалиције али и покаже огромној већини патриотски опредељених грађана РС да је њихова подршка очувању дејтонске аутономије мањег ентитета узалудна.
Милорад Додик је најавио да ће, „без обзира на оптужницу, наставити да иде досадашњим путем.“ Радио сам посао председника и то ћу чинити у сваком наредном случају кад РС и њена Народна скупштина донесе било који закон. Покушај да се овде направи поданичка структура води се из америчке амбасаде да би се довели Срби који би испуњавали само њихове захтеве. Ни ја, као ни многи други у историји који су се борили за права српског народа у Републици Српској, не могу рачунати на своје комодитете. „Ни Караџић ни Младић нису рачунали на своје комодитете, да јесу питање је како би било“ – нагласио је председник РС.

Милановић критиковао Тужилаштво и Шмита

За разлику од америчке амбасаде у БиХ и канцеларије ОХР које су поздравиле одлуку Тужилаштва БиХ, хрватски председник Зоран Милановић био је врло оштар критичар оваквог поступка спроводиоца воље западних центара моћи. Он је нагласио да је „Шмита неко инсталирао за колонијалног управника који нема мандат Савета безбедности,“ те додао да иза његових потеза „стоји америчка амбасада у БиХ,а можда и још неко.“ Милановић је позвао све народе у БиХ „да разговарају без колонијалног управника“.

Додик је саопштио да ће поднети тужбу против тужиоца због злоупотребе службеног положаја, констатујући да „Тужилаштво БиХ нема уставни основ да се бави овим питањима. “ Срамно је да имамо овакве тужиоце, заправо ниске полтроне. Одређено је троје тужилаца да раде на мом предмету, од чега су двоје отказали. „Тај закон не постоји, Кристијан Шмит није високи представник, а самим тим и његова канцеларија не постоји. И да је легалан, високи представник не може овако да ради,“ нагласио је Додик.
Он је, међутим, изразио спремност да се одазове позивима Суда БиХ, оценивши „да је подизање оптужнице за њега политички корисно.“ „Ово је за мене дар. Као политички човек обавестићу Србе шта им се спрема и извршити хомогенизацију народа и РС до максимума. Не знам шта ће урадити Суд БиХ, ако одлучи да потврди оптужницу, ради се о харанги и то би био део србофобије. Република Српска неће остати имуна на ово“, поручио је први политичар РС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *