НАША РОБА ПРОТЕРАНА СА РАФОВА: Курти увелико води економски рат против српског народа на северу КиМ

ЗБОГ одлуке приштинских власти да забране увоз, а која је на снази већ месец и по дана, у прехрамбеним радњама на северу Косова и Метохије све је мање робе са ознакама произвођача из централне Србије, док појединих производа попут брашна, шећера, млека и алкохолних пића готово да нема или су залихе при крају.

 
 

Српски артикли су на рафовима уступили место онима из Северне Македоније, Хрватске, па чак и Бугарске и Румуније или Црне Горе, због чега им је цена производа већа од 20 до 25 одсто.

– Грађани највише траже млеко и млечне, али и сухомеснате производе из централне Србије. Такође, при крају су нам залихе и флаширане и киселе воде српских произвођача – каже нам власница радње у готово самом центру Косовске Митровице.

Наш народ на северу мучи то што су навикли на одређене српске производе и што су сада принуђени да купују робу лошијег квалитета и то по знатно вишим ценама, јер се урачунавају и трошкови транспорта.

– Логично је да је производ из Северне Македоније скупљи од оног из, рецимо, Рашке – каже нам власник познатог маркета у центру Митровице. Један од представника цивилног сектора Стефан Калаба из НВО “Каза”, опомиње да је флаширану воду из централне Србије заменила она са Косова, а пиво “туборг” које се точило северно од Копаоника сада се допрема пуњено у Бугарској, док пиво “јелен” стиже из Црне Горе…

Сухомеснате производе, чајну кобасицу и саламе које су грађани куповали од познатих произвођача из уже Србије, сада су заменили производи углавном македонске марке “Пекабеско”. Да им недостају “Имлеково” млеко и млечни производи кажу нам и грађани северне Митровице, где се сада углавном продаје дуготрајно млеко босанске млекаре Миг Натура. Осека наших производа одавно влада јужно од Ибра.

Тако у радњама у Грачаници већ дуже од месец дана нема флаширане воде “роса”, док су и залихе популарне “плазме” при крају. Уместо уља “дијамант”, на полицама је “звијезда” из Хрватске чија је цена 1,7 евра. “Кравицу” је заменило млеко из БиХ, а ту је и “вита” хрватски јогурт… Уместо српског чипса који је био 0,5 центи, сада је румунски по цено од 0,70 центи…

И док житељи севера КиМ не сумњају да је забрана увоза српске робе још један атак Куртијеве власти на њихов опстанак, Приштина блокаду правда “безбедносним разлозима”. Но, српско жито им не смета, јер га, према сазнањима “Новости”, и даље мељу у својим млиновима. – Суштина је у томе да се косовске власти понашају онако како њима одговара и уколико им затреба жито тада ће га вероватно увозити из централне Србије, јер је најјефтиније – напомињу наши саговорници који су револтирани и упорним ћутањем међународне заједнице.

(Д.З. Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *