Најнижа тачка односа између Албаније и Грчке: Рама непoжељни гост Мицотакиса

Aлбански премијер Еди Рама изјавио је да није лично схватио и да није увређен због тога што га грчки премијер Киријакос Мицотакис није позвао у Атину на неформалну вечеру са лидерима Западног Балкана.

Рама је, у интервјуу за грчки “Катимерини”, рекао да, међутим, он не би урадио нешто слично, оцењујући да је састанак у Атини, одржан прошлог понедељка, заиста значајан, као и иницијатива коју је покренуо Мицотакис.

“Дакле, за мене је Киријакос био пријатељ, он је и даље пријатељ кога волим и поштујем”, истакао је Рама.

Случај изабраног градоначелника албанског града Химаре Фредија Белерија, који припада грчкој мањини, а који се налази у затвору под оптужбом за куповину гласова на изборима 14. маја 2023. године, вероватно је означио једну од најнижих тачака односа између Албаније и Грчке у последњој деценији, пренео је “Албанијан пост”.

Рама је рекао да је током предизборне кампање био оштар према Белерију јер је дао, како је навео, неке веома неприхватљиве изјаве, као што је најава да ће унапредити процес хеленизације Химаре.

“Знате, то није нешто што се говори у Европи”, навео је Рама.

Рама је подсетио и да је Белери рекао да је ту да ослободи Химару, наводећи да не зна од кога је требало да је ослободи.

“Али морам да поставим реторичко питање: да сам знао да је истрага кренула од нечије пријаве тужиоцу, да ли бих искрено говорио”, запитао је Рама.

Рама је рекао да је сазнао за хапшење Белерија када је полиција била у акцији и да је на његово питање начелник полиције рекао да је тужилац издао налог за хапшење који је заснован на јаким доказима о куповини гласова.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *