КУРТИ БЛОКАДОМ УДАРА И НА ДЕЦУ Миловић: Трошимо последње резерве лекова; Угрожени и хронични пацијенти

ЗАБРАНА испоруке робе и лекова из централне Србије на КиМ је још један у низу једностраних потеза Аљбина Куртија с циљем да још више отежа Србима живот на Космету.

 

Курти хоће да наш народ види да нема перспективу за себе и своју децу и да напусти своја вековна огњишта. КБЦ “Косовска Митровица” са 500 постеља пружа услуге Србима, али и Албанцима. Ових дана трошимо последње резерве лекова, ако бисмо морали да радимо само једну хитну операцију после тежег удеса, не знам да ли бисмо имали довољно за хитан пријем. Апелујемо на међународну заједницу да утичу на Приштину да се ова одлука повуче, јер се нама крше основна људска права.

Овако, у интервјуу за “Новости”, заменик директора КБЦ “Косовска Митровица” и бивши градоначелник Звечана Драгиша Миловић одговара на питање да ли су животи наших људи на северу КиМ угрожени због Куртијевог ембарга. Миловић напомиње да су нарушени животи деце, хроничних и онколошких пацијената, дијабетичара…

– Имали смо састанак са представницима Кфора. Њихово је било да чују и запишу оно са чим се суочавамо. Надамо се да ће међународна заједница реаговати овога пута иако смо сведоци њихових двоструких стандарда. Морам да напоменем да су они поздравили само повратак Албанаца на КиМ, иако би, по Резолуцији 1244, свима требало да се омогући повратак.

Привремене институције у Приштини најавиле су повлачење 25 одсто специјалаца из општинских зграда на северу КиМ. Да ли је то још један блеф Куртија?

– Мирослав Лајчак је, без икаквих основа, најавио да је то први позитиван корак за деескалацију, али за српски народ је то апсолутно недовољно. Да би се ситуација смирила и вратила у неку нормалу, не можемo се играти процентима. Потребно је да се сви лажни градоначелници и специјалне јединице повуку, јер не видимо разлог да оне уопште буду на северу КиМ. Специјалне јединице ни по једном споразуму не могу да буду стациониране на северу, а камоли у општинским зградама. Други услов за деесакалацију је да се на слободу пусте сви ухапшени Срби, и трећи, да се формира ЗСО – у складу са споразумима из 2013. и 2015. године.

Како сте прихватили оцене из Извештаја ЕУ у ком се за тензије на КиМ криве Срби јер су напустили институције и постављали барикаде?

– Ово су некоректне изјаве које долазе од оних који су, својим чињењем и нечињењем, допринели да се ова криза продуби. Они су прећутно били сагласни да се одрже избори, дозволили су да специјалци упадну са дугим цевима у општинске зграде, да се употребом силе са својих радних места избаце запослени, да грађани не могу да остваре своја права када је реч о општинској управи.

Има ли наш народ снаге да се свему одупре?

– Ми Срби живимо на својој земљи и свом имању, ништа туђе нисмо узели. Ова криза се не може решити силом, већ само договором обе стране, уз уважавање интереса и једних и других. Не може једна страна да добије све, а друга ништа. Председник Вучић више пута је рекао да неће бити погрома, нове “Олује”, да се силом и насиљем не може ништа.

М. Станојковић, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *