КРАЈЊЕ ЈЕ ВРЕМЕ ДА СЕ “ОЛУЈА” НАЗОВЕ ПРАВИМ ИМЕНОМ – ГЕНОЦИД: Двадесет осам година од највећег егзодуса Срба из Хрватске, погром још траје

 
 

ХРВАТСКА акција “Олуја” је геноцид и крајње је време да је тако и назовемо. Она је круна пројекта “Хрватска без Срба”, што ова земља данас практично и јесте, рекао је Милан Жунић, председник Координације удружења избеглих и расељених у Србији, на скупу “Олуја, злочин који траје и који нас опомиње”, пред 28. годишњицу највећег протеривања Срба.

 

– Да је у питању геноцид, доказ је не само дефиниција овог појма у стручној литератури, која подразумева затирање једног аутохтоног народа на одређеној територији, већ и бројке. Године 1991. у Хрватској је, према подацима тамошњег завода за статистику, живело 687.704 Срба, док их је на следећем попису, 2001. године, било 201.631. То није само погром, то јесте геноцид – децидиран је Жунић.

Он је додао и да су ретки народи који обележавају злочине као најсветлије тренутке своје историје, а управо то чини Хрватска. Када је у питању положај Срба данас, Жунић наводи да наши сународници тешко или никако остварују права. Повратак им се онемогућава на разне начине, па и хапшењима. Онемогућава им се и обнова имовине, а много тога је узурпирано, па се у катастру сада као власник воде држава или трећа лица.

– И пензију је тешко остварити, а и када неко од Срба успе да је оствари, то су минималне пензије без обзира на плату коју је особа некада имала – примећује Жунић.

Ненад Абрамовић из Удружења “Завичај – Београд” предложио је да Министарство просвете уведе као обавезну лекцију у школи – дешавања која су претходила “Олуји” и саму “Олују”. – Предлажемо и локалним самоуправама, како у Србији, тако и у Републици Српској, да улице у градовима понесу имена жртава “Олује”, а Српској православној цркви да уведе Дан мученика из “Олује”. Ова акција није трајала само четири дана или четири године, она траје и данас, већ пуних 28 година – каже Абрамовић.

Подсетио је да је из Хрватске протерано више од 750.000 Срба, од чега само 4. августа 1995. године око 300.000. Али, како каже, не треба заборавити ни оне прогнане из градова, попут Сплита, Загреба или Задра. Тамо су Срби убијани, упадано им је у куће усред ноћи и уништавана имовина. Само током тзв. Задарске кристалне ноћи, у мају 1991. године, протерано је 15.000 људи српске националности, што је било више од 80 одсто Срба који су живели и радили у том граду. Хрвати наоружани палицама и штанглама, са чарапама преко глава, певајући усташке песме, упадали су у српске радње и локале, уништавали их и пљачкали.

– Из градова је укупно протерано око 250.000 Срба, скоро као у “Олуји”. У акцији “Откос” је више од 4.500 људи морало да напусти домове, а 40 српских села је уништено. У акцији “Оркан” више од 50.000 њих је прогнано. У “Бљеску” је протерано 20.000 Срба из Западне Славоније… “Олуја” је била само финале целог процеса, а после ње десила се и операција “Маестрал”, у западној Босни, одакле је избегло још скоро 150.000 Срба. Данас смо дошли до тога да се српска деца покрштавају, не смеју да кажу да су Срби, а држава не води рачуна о оно мало српског живља што је остало – примећује Абрамовић.

Он је подсетио и да су помоћ хрватској војсци у обукама током рата пружили амерички и француски стручњаци, да су хрватске снаге у “Олуји” бројале 220.000 бораца, да им је у помоћ прискочила Армија БиХ, са око 20.000 војника на челу са Атифом Дудаковићем, да су имали логистику НАТО, који је бомбардовао српске радаре… Снаге Републике Српске Крајине имале су само 30.000 бораца, плус помоћ војске Фикрета Абдића.

Однос је био 13 према један и РСК није имала шансе да опстане. Невен Лака из Удружења ветерана “Црвене беретке” констатовао је да нико за злочине почињене у “Олуји” и другим акцијама хрватских снага није одговарао, а само за осам августовских дана 1995. убијено је или се води као нестало 2.670 Срба.

– Око 10.000 људи нестало је из избегличких колона пред нападима хрватских и бошњачких снага, а Хелсиншки одбор за људска права објавио је да по Хрватској постоје масовне гробнице пуне Срба. Ко ће одговарати за ове жртве – пита се Лака и сугерише да Србија отвори канцеларију која ће данас пружати правну и другу помоћ неправедно ухапшенима у Хрватској, којих је само ове године седам. Представници ових удружења позвали су грађане на парастос жртвама “Олује”, 4. августа, у 10 сати, у Цркви Светог Марка.

(В.Ц.С. Вечерње новости)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *