Јасеновац је злочин над злочинима

ПЕЧАТОВА АНКЕТА

УПРКОС ПОКУШАЈИМА СМАЊИВАЊА БРОЈА ЖРТАВА УСТАШКОГ ГЕНОЦИДА НАД СРБИМА: АНГАЖОВАНА РЕЧ САВРЕМЕНИКА

Као што није могуће да се изброје капи воде у океану, тако није могуће да се утврди тачан број Срба пострадалих током Другог светског рата у Јасеновцу, усташком логору Независне Државе Хрватске где је убијен и огроман број Рома и Јевреја, као и у Новосадској рацији у којој су Мађари жртве злочиначког пира бацали у залеђени Дунав.
Јасно је да они у чијој је НДХ „колевци“ заљуљан најмонструознији злочин икада, и чији су идеолози смислили чак 57 начина убијања душе и тела, и једини у свету држали логоре за децу, сад желе да оперу крваве руке. Не и савести, јер злочине понављају, иако стижу „задња времена“. И мораће да се стане пред „Врховног судију“. Али пре тога, исти ти би да геноцид „претоваре“ нама, страдалном и трпељивом српском народу коме, чини се, само Господ може да помогне!
Како другачије објаснити да агресивном ревизијом историографије, овога пута из „крила“ истински независне државе Хрватске, уместо покајања стижу нови пројекти умањења и омаловажавања српских и свих других жртава, или њиховог поновног убијања? Тешко, осим читањем, разумевањем и понављањем мисли великог Јована Дучића који је схватио суштину духовног бића оних којима тама закриљује светлост и смрт им је, зато, ближа од живота у истини.
Али, од лошег и горега има и најгоре! У „случају Јасеновац“ оно долази из српског корпуса! Засигурно не из српског гена и српског битка. Јер, у дубини душе сваког Србина „боле ране рода његовога“, и сви смо ми потомци тог рода чијом је крвљу натопљено балканско пространство. А ни 80 година од почињеног геноцида држава Србија није утврдила процену броја својих страдалника, није усвојила Резолуцију о усташком геноциду над Србима у 20. веку и није подигла Меморијални центар у знак сећања на своје претке уморене мученичком смрћу! Није ли то и већа срамота од оне коју помиње Дучић? Срби с оне стране Дрине су све то урадили још 2015. усвајањем Декларације о геноциду у Јасеновцу, чиме су и озаконили број од 700.000 жртава. Музеј геноцида у Београду напада и оспорава тај број, подржавајући управо државни наратив Хрватске о десет пута мање страдалих. Или је то, можда, део тих неких „специјалних веза“ Републике Српске и Републике Србије, које пролазе кроз наше две дубоке, дубоке државе? Е, то већ нико осим Бога не зна, који нек нам је у помоћи!

Академик СВЕТИСЛАВ БОЖИЋ

АРХИПЕЛАГ СМРТИ ЈАСЕНОВАЦ

У океану Српске крви која је натопила Јасеновачки архипелаг смрти, уморена је на непојамно зверски начин једна од најдаровитијих, најобоженијих, најпитомијих грана Господњег стабла живота, грана Народа Српског. Луциферски опремљена, Иродовом страшћу покренута, насрнула је Звер на српски народ са циљем да мерама Нове Инквизиције створи делту смрти и убијања, Јасеновачки експресионизам.
Черечење и комадање Српског тела није било само индустријска грана смрти већ полигон за исказивање индивидуализма Звери, симбол њене инвенције, глас никад утољене жеђи за људском, Српском крвљу. Независна држава Хрватска и њена кољачка армада, црни ред усташа, нашао је своје поданике у хрватском и муслиманском народу, који су озверено, србосјеком, на 57 начина клали и сатирали Србе преко 1400 дана.
Јасеновачки архипелаг смрти је полигон разуђене Голготе која је никла у привидно питомом пределу, податном поју птица и расцветаном пролећу обнављања живота. У делти река, на саставцима родних поља и заветних словенских шума, у пределу потенцијалне песме и заноса.
Српски народ се као Срна затекао пред сечивом кољача љубављу заслепљен, видећи у убици-суседу, брата. Није било времена да се љубав и доброта, извесна наивност преобуку у мудрост и опрезност. Све је поклано и затучено.
Добро маскирани и обучени, ођавољено-штићени поданици Алијансе смрти радили су свој посао дуго и упорно. Јасеновачки архипелаг смрти је био активан до готово последњег дана Другог светског рата, где је клање Срба био циљ виши од осталих ратних циљева. Као да је Други светски рат Српском погибељи у Јасеновцу испунио један од својих најважнијих задатака.
Ни једна државна, нити квазидржавна структура порођена на Јасеновачком архипелагу смрти није била вредна помена, нити је ишта на крви Српчади у њој створено смело да буде створено.
Број уморених Срба у Јасеновачком архипелагу смрти је огроман, већи од броја становника појединих европских држава (и то не оних мањих!). Васељена је препуњена крвљу Српском.
Српска крв је океан и крвава нафора успаваног човечанства, срамно сведочанство о индолентности западноевропске цивилизације и неокајани и неисповеђени грех похрањен у лавиринтима Римских зидина. Страшни су надолазећи сати и дани на путу злочинаца и црна је будућност оних држава и народа који су се у свом јутрењу умили крвљу Српских, Јасеновачких Мученика.

Примаријус проф. др АЛЕК РАЧИЋ, председник Покрета српске саборности

ЗЛОЧИН УСТАША СУШТИНСКИ ДА СЕ ОБЈАСНИ

Бројни су разлози због којих тачан и коначан број пострадалих Срба, Рома и Јевреја у усташком логору Јасеновац у НДХ никада неће бити могуће утврдити, али најзначајније од свега је да се суштински разјасни какав је зверски злочин учињен над српским народом западно од Дрине. Био сам у прилици да на ту тему дам интервју једном српском листу у коме сам са судско-медицинског становишта говорио о страдању мученика који су бацани у јаме, а који нису досад обелодањени. Нико, например, није писао шта су доживљавали и како су умирали старци, жене, деца и сви други страдалници који су бацани у јаме. Први који су падали доживљавали су моменталну смрт од удараца у стене и тврде предмете. Жртве које су бацане на њих доживљавале су тешке телесне повреде, али нису обавезно одмах умирале јер су пале на лешеве. А они који су бацани преко свих њих остајали су ту мученички да живе и по неколико месеци. Претпоставља се да је долазило чак и до канибализма.
То, и мучеништво пострадалих у Јасеновцу разлог је да се, колико год је то могуће, што реалније процени број жртава, а то је по мом мишљењу урадила вишенационална Државна комисија на челу са светски признатим експертом проф. др Србољубом Живановићем која је истраживања започета 1964. године морала да прекине пошто је Титу предочила резултате – 800.000 страдалих, а од тога 700.000 Срба. Причао ми је проф. Живановић да је на стратиште долазио лично генерал Иван Гошњак и захтевао од истраживача да нити једну жртву „не сакрију“, јер је у тадашњој СФРЈ владало претежно мишљење да све доступне жртве треба да буду пописане.
Сигуран сам да је ово реалан број доступних жртава, а колико их је за које никада нећемо сатнати само Бог зна. Зато, не треба ни дописивати ни одузимати, јер и ово је застрашујућа цифра, а у њу нису урачунате, например, жртве Новосадске рације у којој су Мађари, на најбруталније начине, такође убијали Србе, Роме и Јевреје и бацали их под лед.
Српски народ дугује велику захвалност часном Хрвату Лордану Зафрановићу који је злочин над нама обелоданио култним филмом „Окупација у 26 слика“ са циљем да се усташки пир никада више не деси међу Хрватима, јер је сматрао да је за биолошки и духовни напредак Хрвата јако важно да се ослободе терета тог усташког зла. Нажалост, кривицом српске дипломатије Зафрановић никада није добио ни плакету од Срба, али су му Хрвати зато запалили кућу, нити је филм зауставио Хрвате да наставе са злочином над Србима у последњем рату.
Имам неодољив утисак да и ова власт, иако себе назива родољубивом, има неку задршку према разголићењу геноцида над српским народом у НДХ. Јер, Покрет српске саборности још увек чека одговор Шапићеве администрације, односно Скупштине града Београда, на моју давнашњу иницијативу да се код Небојшине куле у Београду подигне спомен обележје и капела Јасеновачким новомученицима који су уписани у православни календар и жртвама Новосадске рације чији су лешеви плутали Савом и Дунавом све до овога места. Још пре десет година предложио сам благопочившем патријарху Иринеју и тадашњем премијеру Ивици Дачићу да се на том месту направи маузолеј свим жртвама усташког терора, али и страдалима од Мађара у Новосадској рацији. Дачић је сматрао да моја идеја не спада у домен Републике и вратио је предлог на ниво Скупштине града, а актуелизовао ју је мој колега др Слободан Антонијевић када је у последњем сазиву постао одборник.
Спомен обележје Јасеновачким новомученицима и свим осталим жртвама најмање је што смо дужни нашим прецима стрдалима у најсуровијем усташком геноциду, и најмање што можемо да оставимо нашим потомцима за незаборав. Мислим да бисмо се маузолејом и капелом, како је предлагао покојни архитекта Ристић, на Великом ратном острву, које би цело било један Меморијални центар, на достојан начин одужили мученицима чији број никада неће бити коначан

Проф. др БАРИ ЛИТУЧИ, директор Института Јасеновац у Њујорку

РЕВИЗИЈОМ БИ ДА „ОЧИСТЕ“ ЗЛОЧИНЕ

Научници треба да се баве ревизионизмом, а не да га избегавају, јер је и ревизионизам део проучавања жртава геноцида и логора смрти у Другом светском рату. Владе неких земаља користе ревизионизам да промовишу своје националистичке политичке агенде, а то често значи „прекречавање“ злочина из Другог светског рата. Свака земља која је починила злочине има потребу да смањи своју кривицу и жели да „очисти“ читаву своју нацију од злочина против човечности. Зато на сваки начин желе да умање терет прошлости.
Када се ради о ревизионистима као појединцима, свака особа је случај за себе и историјске чињенице фалсификује сходно својим личним интересима. Неко зато да би скренуо пажњу друге државе на себе, а неко зато да би указао на своје мишљење које је у супротности са већ утврђеним. Има много примера негирања геноцида и холокауста, нажалост чак и од самих нација које су биле жртве. Одржавање културе сећања на страдање у логорима смрти у Другом светском рату кључно је за будућност човечанства.

ЛЕА ГАНОР, истраживач холокауста у Израелу

ПОДИЗАТИ СВЕСТ О ЖРТВАМА

Борба против ревизионизма и умањење броја жртава је комплексно питање са којим се ми, Јевреји, суочавамо све време, откад су нацисти у Другом светском рату брутално убили шест милиона Јевреја. При том, прва ствар коју нападају је број жртава, који увек проблематизују. Међутим, једном утврђен наратив у светској историографији треба да буде негован, јер култура сећања је део идентитетског кода сваке нације.
Дакле, кад говорим о суочавању са ревизионизмом холокауста, морам да кажем да борба против ревизионизма захтева вишестрани приступ који укључује образовање, подизање свести о холокаусту и отклањање дезинформација.
Лажна уверења упркос утврђеним чињеницама могу да се отклоне промовисањем веродостојног историјског образовања кроз школске програме, радионице и јавна предавања. За то треба обезбедити добро докуметоване и проверљиве доказе из реномираних извора. Такође треба подстицати вештину критичког мишљења које оснажује појединце да разазнају веродостојне информације од дезинформација.
Затим, неопходно је наглашавати важност ослањања на примарне изворе као што су званични документи, сведочанства преживелих и фотографије којима се поткрепљују историјске чињенице и објашњавати како ти основни извори доприносе утврђивању историјских чињеница.
Веома је важно истицање консензуса међу историчарима и стручњацима у овој области који су опсежно проучавали и документовали холокауст, геноцид или било коју другу врсту злочина у некој другој земљи, и објаснити како колективна стручност ових научника доприноси тачности историјских извештаја.
Потребно је и разговарати о психолошким факторима који доприносе постојању лажних уверења, као што је когнитивна дисонанца или потреба да се заштити нечији идентитет или национални понос. Истовремено треба објаснити како когнитивне пристрасности могу да наведу људе да одбаце утврђене чињенице које оспоравају њихова претходна веровања.
У свему набројаном важну улогу има вештина медијске писмености како би се помогло појединцима да препознају и критички проценат лажне или пристрасне информације у различитим медијским изворима, укључујући друштвене медије.
С тим у вези неопходно је укључити се у отворене дијалоге са онима који имају ревизионистичке ставове. Њима треба пружити тачне информације и подстицати их на даљу размену идеја, уз дужно поштовање саговорника, при чему на специфичне тврдње или митове треба одговорити изношењем контрааргумената подржаних од веродостојних извора.
Сваку иницијативу која чува сећање на холокауст и друге злочине, као што су музеји, меморијали и образовни програм, треба подржавати. Сведочењем преживелих и личним причама треба подстицати емпатију и разумевање.
И на крају, треба се суочити са порицањем и изобличењем чињеница и обраћати се ревизионистичким тврдњама директно, користећи добро докуметоване доказе и логичко резоновање. Такође је неопходно признати емоционалне и психолошке факторе који могу да наведу појединце да поричу или искривљују историјске истине. Важно је признати да промена дубоко укорењених веровања може да буде изазовна. Људи се можда опиру прихватању нових информација које су у супротности са њиховим постојећим погледом на свет. Стрпљење, емпатија и добро истражене информације су од суштинског значаја за решавање ревизионизма и промовисање тачнијег разумевања историјских догађаја.

Проф. др СРБОЉУБ ЖИВАНОВИЋ, патолог

Докази су неумољив сведок

Под снажним притиском Запада на Југославију, Савез бораца Хрватске и Савез бораца БиХ тражили су 1962. године да се утврди тачан број доступних остатака усташких жртава у систему логора Јасеновац, једном од најсмртоноснијих и најмонструознијих нацистичких логора у Европи под влашћу НДХ. Као младог доктора „запала“ ме одговорност да постанем председник Комисије судских антропога и палеопатолога, јер су сви ранији покушаји да се детаљно истражи стратиште пропали због страха од Тита и нарушавања „братства и јединства“ Срба и Хрвата, и били су обустављени и забрањени.
Први проблеми настали су ваћ на почетку, јер нико из Хрватске није хтео да буде члан Комисије, а новинарима је било забрањено да присуствују ископавањима и фотографишу, што ни ми истраживачи нисмо смели, нити нам је дозвољено да држимо конференције за новинаре због резултата истраживања. Државни врх бојао се да истина изађе на видело.
Бројкама до којих смо дошли и сами смо били шокирани. Прорачун од 730.000 убијених Срба, 80.000 Рома и 33.000 Јевреја извршио је најстручнији, прoф. Антон Погачник, а ми смо стали иза ових бројки на основу форензичких доказа. После рата је много тога уништено са циљем да се затру трагови злочина. Међутим, ми смо били свесни да их је у стварности вероватно било много више, јер су се усташе саме хвалиле у званичним дописима Трећем рајху да су убиле 1,4 милиона Срба. И нацистички обавештајци нису многли да верују у величину злочина, па су број заокружили на 900.000 до једног милиона.


О начинима мучења да не причам, то је здравом разуму незамисливо, и јавности већ познато. Никада нећемо сазнати колико је Срба убијено тако што су живи скувани у казанима за кување сапуна у Доњој Градини, о чему и данас тамо сведоче материјални докази. Никада нећемо сазнати ни колико је жртава било закуцано за дрвеће клиновима, где су лагано умирали. Никада нећемо знати ни колико је жртава спаљено у Пачилијевим пећима. Никада нећемо сазнати ни колико је лешева бачено у Саву, о којима није остало материјалних доказа. Ексхумирали смо многе лешеве које је вода касније избацила, али никада нисмо утврдили тачан број.
Упркос притисцима који су кренули одмах после потписивања извештаја, ми из Комисије стали смо иза горе поменутог броја жртава јер на даље смањивање нисмо хтели да пристанемо. После ексклузивног интервјуа који сам октобра 1964. дао магазину НИН, а који никада није објављен, био сам свестан да морам да напустим Југославију. Први пут сам се вратио у Београд 1989. године, а следећи пут дошао после 5. октобра 2000. године.
Сада сам у Лондону и читам да из кључних државних институција које се баве геноцидом долазе напори да се помогне Хрватима у утврђивању чак 10 пута мањег броја жртава. Ја и даље чврсто стојим иза бројки које сам потписао као председник Комисије, иако знам да су оне много веће, и бранићу истину до краја живота!

Један коментар

  1. Душан Буковић

    Душан Буковић:

    НЕКОЛИКО ПОДАТАКА О ВЕЛИКИМ СРПСКИМ СТРАТИШТИМА НА
    ПОДРУЧЈУ ГЕНОЦИДНЕ “НЕЗАВИСНЕ ДРЖАВЕ ХРВАТСКЕ”

    Нормалније је веровати Српској Православној Цркви и југословенским службеним подацима о људским жртвама, него неаргументованим тзв. „српским“ кроатофилским „историчарима“, великохрватским најамницима попут владике Јована Ћулибрка, негатора геноцида. . .
    Према једном саопштењу Светог Синода Српске Православне Цркве, које је публиковано у „ГЛАСНИКУ“, дословно стоји:
    „Од 21 епископа петорица су убијена, двојица интернирана и у интернацији умрла, двојица премлаћена и пребачена у Србију где су ускоро умрла, један држан у затвору заједно са Његовом светости Патријархом, а затим послат у логор у Немачку, а један у Италију, а двојица протерана са својих епархија у Србију. Само су њих десеторица остали на својим местима. Једна четвртина свештеника је поубијана (око 700), око 300 помрло природном смрћу, једна трећина протерана у Србију, око 400 било је у логорима у земљи и у заробљеништву, а само једна четвртина свештеника остала је на својим местима. Једна четвртина манастира и цркава је порушена а скоро половина од укупнога броја мање или више оштећена. Само у Горњокарловачкој епархији од 189 цркава порушено је и попаљено 175, а 14 остало. Од 8,500.000 верника 1,200.000 је погинуло или убијено. Ратна штета цркве износи 7 милијарди предратних златних динара…“ ( Види: Гласник СПЦ,
    Београд, број 1 – 3, март 1951, страна 10).
    У овом контексту указали бисмо на књигу Слободана Нешовића, коју је објавио под насловом „Велика тројица очи у очи“, где између осталог стоји:
    „Највећи тоталитарни рат у историји човечанства (1.
    IХ 1939 – 2. IХ 1945) стајао је, према једној немачкој статистици, укупно
    55.472.400 људских жртава. Од тога СССР је имао укупно 20,600.000, В. Британија
    388,000, САД 229.000, Пољска 4,300.000, Југославија 1,706.000 а Француска
    201.586 жртава. Од сила Осовине Немачка је у рату изгубила 6,550.000, Јапан
    1,270.000, Италија 410.000, Мађарска 358.000 и Бугарска 20.000 људи. У
    отаџбинском рату пао је сваки десети грађанин СССР, В. Британија је жртвовала
    за победу сваког 130-тог становника, а САД, на свим бојиштима од Атлантика до
    Пацифика, тек сваког 3.295-тог Американца, док је ‘цена у крви’ Пољака и
    Југословена била највиша: Пољска је изгубила сваког петог а Југославија сваког
    деветог становника. (Опш. вид. Сл. Нешовић: ‘Привредна политика и економске
    мере у току ослободилачке борбе народа Југославије’, Привредни преглед, Београд
    1964, стр. 11-14)…“ (Види: Слободан Нешовић, Велика трајица очи у очи, Београд,
    1978, стр. 328; Уређивачки одбор: Други светски рат – Преглед ратних операција,
    Књ. V, Београд, 1970, стр. 512).
    О великим српским стратиштима на подручју „Независне Државе Хрватске“, коју
    је хрватска власт прогласила у Загребу под окриљем немачких и италијанских
    окупатора за време Априлског рата 1941. године, публикован је до сада велики
    број књига, дукумената, расправа и брошура на србском и светским језицима.
    Немачке и италијанске окупаторске власти су нашем несрећном, окупираном, обесправљеном, обезлављеном и пониженом српском народу везали
    руке. У Загреб су довели из Мусолинијеве Италије у складу са инквизиторском
    Римском католичком куријом хрватског усташког злочинца Анту Павелића и
    поставили га за поглавника тзв. „Независне Државе Хрватске“. И Немци и
    Италијани и њихови сателити су једноставно подржавали и подстицали Хрвате да
    изврше геноцид над Србима у марионетској немачкој и италијанској „НДХ“ за време Другог св. рата (Види: Биљана Живковић, Разговор са др Србољубом Живановићем – Геноцид над Србима још увек траје! Печат, Број 109, Београд, 9. април 2010, стр. 24-28).
    Колико је Павелић био фанатични римски католик
    најбоље се види по једној оцени Хитлеровог папе Пије ХII „да је Анте Павелић
    добар католик и практикујући католик…“ (Види: „Мисионар“ , независни српски
    часопис, Chicago, Ill., USA, 1958, стр. 50).
    Сматрамо да ће бити од интереса да на овом месту наведемо и неколико података о највећим србским стратиштима на подручју „Независне Државе Хрватске“ у којима се налазе трошни остататци невине деце и невиних Срба и Србкиња:
    Славонска Пожега, Кукуњевац, Пакрац, Бјеловар и Гудовац код Бјеловара, Река Лукавац и Бијељина, Стевањац, Рашића Гај, Бутмир више Илиџе, Босанска Крупа, Босанско Грахово, Рисова Греда (Босански Петровац) са неиспитаним пећинским понором, Невесињска јама;
    Мостар, Широки Бријег, Царински мост на Неретви, Клепци, манастир Житомислић, Љубиње, Катавичко-Ранковића провалија, Кобиља
    Глава, Служањ јама код Мостара, Криваја, Ластва јама (Столац) у Херцеговини,
    река Врбања;
    Присоје – јама код Сиња, Пролошка драга код Врљике, Развође – јама код Книна, Мратовска јама под Промином код Дрниша, Кљакачка јама под Промином код Книна, Лозовачка јама (Лозовац) код Шибеника, Фурнаже понор на Пагу, Јамина јама код Трибња, Голубњача – јама на обронцима Динаре;
    Госпић, Дивосело, Кулен Вакуф, Гаравице, Глинска црква, Прекопе (Глина) са три велике јаме, Благај на Корани, Челебић, Лички Бушовић – јама, Личка Суваја са три јаме, Огулин – Кула и река Добра, Слуњ;
    Вргин мост, Банића Главица, Радовица, Рушевица, Селиште, Маљевац, Пашин Поток, Коларић и Војнић, Раков поток; Божића јарак код Плитвичких језера, Кореница, Морине Стење, Бакића Главица, Костајница, Медак, Вребачка јама, Боричевац јама;
    Билеће, Пребиловци, Сењ, Брушани, Карлобаг, острво Лазарет код Задра, острво
    Паг;
    Сремска Митровица, Тузла, Вишеград, Сарајево, Загреб, Бања Лука, Дервента,
    Карловац, Јаска, Дарувар, Доњи Михољац, Брчко, Трешњевка, загребачка Брезовачка шума крај Сиска, Цапраг;
    Шаранова јама на Велебиту припадала је хрватском усташком логору Јадовно, Тучић понор код Грачаца, Коритска јама код Билећа, Голубњача јама у селу Бивоље Брдо код Домановића у Херцеговини, Шурманци јама (Чапљина) у Херцеговини, Пролом јама код Ливна, Гламоч, јама на Корићни,
    Рујанска јама – Равни Долац код Ливна…
    На подручју . „Независне Државе Хрватске“ постојали су хрватски усташки концентрациони логори: Сајмиште у Земуну, Јасеновац, Стара Градишка, Лепоглава, Јадовно (близу Госпића), Слано (на отоку Пагу), Керестинец, Ђаково, Даница (у Копривници), Крушчица (код Травника), Лоборград, Ферићанци, Тење (код Осијека), Сисак и Јастребарско, Јанкомир у близини Загреба, логори у Земуну, Бихаћу, Славонском Броду, Винковцима… (Види: И. Лалић, Крвавим усташким трагом, „Србија“ – “Serbia”, октобар 1980, Fruitland, Ontariо , Canada; Редакциони одбор, Велике српске гробнице, „Слобода“ – “Liberty”, 17. септембар 1971, Chicago, Illinois, USA; Шиме Бален, Павелић, Загреб, 1952; Мирко
    Першен, Усташки логори, Загреб, 1966; …).
    Имајући у виду да су Брозове партизанске јединице од половине 1943. године претежно биле састављене и од бивших хрватских усташких кољача и домобрана, албанских балиста и муслиманских ханџареваца на челу са Марком Месићем и Сулејманом Филиповићем и од комуниста-интернационалиста и сарадника окупатора, чији потомци и данас владају из Београда-Јосипграда над обезглављеним, окупираним и пониженим Србима, што у извесној мери сведочи и Алекса Ненадић у књизи „Босанско Грахово у НОР“, где о покољу српског народа у Челебићу 1941. године између осталог, стоји:
    „Убијени је остао жив – Одломак из сећања Душана Нинковића…
    Сутрадан су ме извели да гледам како кољу жене и дјецу из Челебића. Клање је вршено пред школом на пањевима. Неки су клали ножевима, а неки месарским сатарама. Опет су ме натјерали да пијем крв и у том уживали.
    Кољачи су били у цивилним одијелима, мени непознати. Народ су приводиле усташе у униформи под оружјем и са бајонетама на пушкама. Од усташа који су приводили народ на клаоницу познавао сам Голиот Анту, из Уништа, Бараћ Јозу, из Бороваче и Никицу Перића, из Црног Луга. Клању је присуствовао и адвокат Урумовић, из Ливна, који је, чини ми се, био главни усташки старјешина и организатор покоља…
    Случај је хтио да је 1950. године дошао човек на Бос. Грахово код мене да извади личну карту. Учинио ми се добро познат и кад сам му погледао слику било ми је јасно. Предамном се налазио бивши усташа са челебичког покоља – Анте Голиот.
    Присуствовао сам његовом суђењу у Бихаћу. Моја је изјава била једина која га је теретила. Стварно нисам видио да је клао, али је приводио невино становништво као усташа у униформи и под оружјем. Осуђен је на 10 година затвора. Можда би извукао и већу казну да није било људи – партизана из његовог села, који су тврдили да је то био најпоштенији човјек, а сем тога био је касније у партизанима, добио чин старијег водника и неколико одликовања…“ (Види: Алекса Ненадић, Босанско Грахово у народноослободилачком рату 1941-1945, Зборник сјећања, Издавач: Савез Удружења Бораца НОР Општине Босанско Грахово, 1971, стр. 167 и 170).
    У овом контексту указали бисмо и на студију проф. др Мирка М. Косића (Велика Кикинда, 27. март 1892–Лугано (Швајцарска), 25. јуни 1956), коју је објавио под насловом „Србија и балканска унија“, где између осталог, стоји:
    „Зверским покољем (а не у ‘грађанском рату’ како би то хтели неки браниоци Хрвата међу Енглезима) скоро милион голоруких Срба (и стараца и жена и деце) од стране Хрвата добровољних савезника Немаца ( а не само ‘Усташа’!, таман као што ни Немци неће да су вршили злочине него тамо неки ‘наци’! а да шта су били ти ‘наци’ него огромна већина Немаца? Баш као и
    ‘Усташе’ Хрвата) покопана је за сва времена заблуда о народном јединству Срба и
    Хрвата. Човек би очекивао да ће сада српски политичари напустити идеју о
    могућности трајне државне заједнице са Хрватима, када је отпала њезина основа:
    фикција ‘народног јединства’. Али не: они су тако мало дознали о хрватским
    зверствима, тако их се мало дотиче грозна смрт милион њихових сународника да и
    даље трабуњају да ко неће више државну заједницу са Хрватима тај само чини
    радост ‘нашим заједничким непријатељима’ циљајући на Талијане и Мађаре… Та
    имају ли Срби љућих непријатеља од Хрвата? Ни Турци нису за четиристо година
    побили толико голоруких Срба колико Хрвати за цигло четири године! Има још и
    такових наивчина међу нама, који још говоре о “заједничкој опасности од
    Талијана и Немаца“ као да Хрвати нису у два Светска рата били борци на страни
    Немаца и као да се развојем војне технике и међународно-светско-политичке
    свести нису из основе помериле вероватности па и могућности локализованих
    ратних сукоба…“ (Види: Проф. др Мирко М. Косић, Србија и балканска унија,
    Српски народни календар – Американски Србобран, Pittsburgh, Pa., U. S. A.,
    1951, страна 82-87).
    Такође, имајући у виду да су извесни енглески историчари, који су стали у трагичном двадесетом столећу на страну Анте Павелића, који је цело време после Другог свeтског рата био под англоамеричком заштитом и под заштитом ватиканско-вашингтонског и лондонског тројанског коња Јосипа Броза против Срба, издали су шест књига, које су публиковали у Лондону од 1971. до 1976. године о британској спољној политици у току Другог светског рата под насловом “BRITISH FOREIGN POLICY IN THE SECOND WORLD WAR”, где су једноставно умањили број српских жртава. У трећем тому Британске спољне политике у поглављу XLI Британска спољна политика према Југославији о масовним покољима Срба у „Независној држави Хрватској“, која је била под окриљем немачких и италијанских окупатора донени су свега шест редова ( с. 279).
    Ево што кажу Енглези, Павелићеви и Брозови заштитници и ментори о зверском клању незаштићеног цивилног становништва Срба, Јевреја, Рома и извесних родољуба у „НДХ“ под хрватским усташким режимом поглавника Анте Павелића:
    „Павелић је уз сагласност и одобравање и безусловну активну помоћ окупационих снага, организовао 1941 систематске покоље хрватских Јевреја, као и Срба кроз ‘независну државу’, нарочито у северној и западној Босни. Број жртава је непознат: цифра вероватно није мања од 50.000 Јевреја и између 50.000 и 100.000 Срба…“
    То је очигледно највише што су енглески историчари-ревизионисти, корисни идиоти, могли учинити да би амнестирали свог агента Анту Павелића и геноцидну „Независну државу Хрватску“ зато су негирали и умањили српске жртве у Другом светском рату.
    С обзиром да је нормалније веровати југословенским службеним подацима о
    људским жртвама у Другом светском рату и Српској Православној цркви, него неаргументованим туђинским и тзв. „српским“ кроатофилским „историчарима“ и корисним идиотима, манипулаторима, који данас делују у Београду-Јосипграду у удруженом непријатељском подухвату против српског народа из којег потичу, јер намерно умањују србске жртве на подручју геноцидне „Независне Државе Хрватске“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *