“Ејжа тајмс”: Да ли ће уследити велика руска офанзива?

Још је рано говорити да ли се смер украјинског конфликта променио, али све је више доказа да украјински неуспеси да пробију руске одбрамбене положаје дуж јужне линије фронта воде ка одлучујућем завршетку рата, пише “Ејжа тајмс”.

Због тога администрација америчког председника Џозефа Бајдена тражи додатних 20 милијарди долара за Украјину, али овог пута подршка можда неће ићи тако глатко као раније: нејасно је због чега су потребна додатна огромна средства, а јавност у Европи и САД почиње све више да се окреће тражењу решења скупог и тешког рата.

Њихове забринутости иду од употребе америчких стратешких резерви до продужавања конфликта који све више делује да ће бити завршен украјинским поразом. Иако су они који се супротстављају додатној помоћи у мањини, једно је сигурно: политичари у Вашингтону тешко да ће обезбедити јавну подршку за рат.

Информације о руским операцијама, нарочито у региону Купјанска, тешко је наћи. Руси не зову своје операције офанзивом, иако непотврђени извештаји наводе да је Русија ангажовала 100.000 или више војника у овој области, као и тешку опрему.

Постоје извештаји о украјинским јединицама које одбијају да се боре и, како се додаје, изгледа да се то дешавало последњих неколико дана. 

Украјински председник Владимир Зеленски нада се да ће заузети Бахмут, али град за сада није угрожен. Последње информације указују да је раније украјинско напредовање у оба смера одбијено, а наде Зеленског да ће однети победу у Бахмуту изгледа да ће остати неиспуњене.

Подсећа се да се Зеленски спрема да отпусти свог министра одбране Алексеја Резникова, човека који се изборио да им буде испоручено западно наоружање, а кандидати који се помињу већином су неискусни и нису имали везе са сукобом. 

Резников би могао да буде именован за новог украјинског амбасадора у Великој Британији.

“Не може се засигурно знати да ли украјинска војска и даље подржава Зеленског, али што се више пукотина појављује у Кијеву, може се претпоставити да би могли да узму ствари у своје руке. Ако се то деси, Зеленски ће највероватније бити смењен”.

Украјина је увела резервне трупе, које су већином прошле НАТО обуку, како би зауставила руско напредовање, али их ангажовање додатних трупа оставља без довољно војних снага у будућности. Главна руска стратегија је да им дозволи да приђу довољно близу, а онда их заспе артиљеријском ватром, ваздушним ударима и минама. Новији извештаји говоре да је Украјина наредила масовну евакуацију у региону Купјанска. 

Руси су били мудри у руковођењу својим борбеним линијама. Било је свега неколико напада на Кијев, осим оног пре више од месец дана на украјински обавештајни центар у граду.

У руским медијима мало тога је речено о главним украјинским командантима, Валерију Залужном и Александру Сирском, осим што је наведено да се украјинском војском професионално управља. То би могло да наговести да су руска врата отворена за дијалог са украјинском војском.

Руси су се суздржавали уместо да направе велики пробој и заврше рат, покушавајући да исцрпе Украјинце и распрше подршку Кијеву за рат.

Али војни стратези у Москви знају да рачунају и могуће је да сада виде прилику за велику офанзиву, истиче се у тексту. Ако се то догоди, обратите пажњу на Купјанск, закључује се у тексту “Ејжа тајмса”. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *