БРИКС ЗАМЕНА ЗА АРОГАНТНИ ЗАПАДНИ СВЕТ: Не бисмо смели да преспавамо глобална померања 

НОВИ светски поредак који неминовно ступа на сцену, а који ће узети замах и на предстојећем самиту земаља БРИКС у Јужноафричкој Републици , захтева и од Србије другачију стратегију и распоред економских и политичких односа.

Наша земља мора да сагледа нове просторе који се отварају у погледу заштите територијалног интегритета и суверенитета, као и да диверсификује своју дипломатију, задржавајући сарадњу са ЕУ, али и градећи односе са лидерима БРИКС, као најважнијим креаторима новог мултиполарног света.

Овако саговорници “Новости” виде глобална померања, која “овога пута Србија не сме да преспава”, већ мора да гради уравнотежену спољну политику са свим важним факторима међународних односа. Уз то, да не дозволи да буде превише зависна од Запада, “који иде силазном линијом”, а да пажљиво гради стратегију односа са свима који могу да заштите њене виталне интересе.

На ове промене односа снага, пред предстојеће окупљање БРИКС, у који је, осим Бразила, Русије, Индије, Кине и Јужноафричке Републике, заинтересовано да се укључи више од 20 земаља, указао је и председник Србије Александар Вучић. Он је истакао да постоји интересовање Уједињених Арапских Емирата, Бахреина и Саудијске Арабије да уђу у овај савез,

– Србија је на европском путу, али и западни аналитичари сада виде буђење БРИКС, а говорили су до сада да тај блок није представљао ништа. Ја код неких од тих људи, а све сам их упознао, видим велику жељу да се промене ствари у свету. Колико год да су моћне земље БРИКС, економски нису близу да буду алтернатива колективном Западу. Уласком заливских земаља, тада они постају економска алтернатива, и за део људи у Европи, и у северној Африци – рекао је Вучић.

Шеф државе поручио је да се позиција Србије не мења, и да ми остајемо на европском путу, али да је за нас добро да чувамо односе са земљама БРИКС:

 – Добар део земаља сит је ароганције колективног Запада. Али када вам се све сведе да намећете своје вредности, од Азербејџана и Египта до Индонезије, сви ти људи ће дочекати тренутак да виде стварање нечега новог, и да пруже отпор. Ја очекујем велике промене, где ће Европљани само говорити о вредностима, а губиће савезнике, као Западно римско царство.

Некадашњи шеф дипломатије СРЈ Живадин Јовановић објашњава да је БРИКС постао главни стуб архитектуре новог мутлиполарног светског поретка, који је заснован на међународном праву, принципу суверене равноправности свих земаља без обзира на њихову економску, финансијску моћ, величину територије и број становника.

Он указује на то да је сушта супротност досадашњем у коме нема поштовања међународног права и у ком влада диктат западних сила.

 – Србија треба да гради одлучније и јасније односе са онима који имају одрживије и праведније решење за питање Косова. Имаћемо све више савезника, уколико свој однос истовремено градимо и са земљама растуће моћи, али и ако задржимо досадашњи ниво сарадње са Западом.

Бивши министар спољних послова СРЈ Владислав Јовановић указује да наша позиција зависи од ширине наших односа са највећим бројем земаља.

 – У том смислу, наш удаљени јастребовски поглед на све четири стране примећује и убрзани процес постепеног груписања већег броја земаља које прокламују принципе равноправности, суверености, једнакости и мира. У то између осталог спада и БРИКС, за који је заинтересовано више од 20 земаља, од којих су неке важиле и за најуже и најуваженије савезнике Америке. Ту пре свега, мислим на Саудијску Арабију, блок арапских земаља, Турску, чак и Мексико.

Последњих годину дана, указује Јовановић, појачава се процес интересовања тих земља, бившег “трећег света” за нас:

– Имали смо недавно посету председнице Индије, могла би да се очекује посета из Бразила, сусрет са кинеским председником. Ми смо прокламовани последњих деценија као неко ко је увек промовисао идеју националне слободе и отворености сарадње са свима, то је један квалитет који почињу да уважавају и удаљеније земље.

Да постоји велико интересовање да се овај савез прошири, недавно је указала и јужноафричка шефица дипломатије Наледи Пандор, која је потврдила да су на њеном столу захтеви за пријем Саудијске Арабије, УАЕ, Египта, Алжира, Аргентине, Мексика и Нигерије. Многе земље које су заинтересоване да уђу су богате и моћне, тзв. економије у успону, које очекују да се створи други економски поредак. Једна од тежњи БРИКС је стварање нове валуте, конкуренције америчком долару.

М. Станојковић, Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *