Захарова: Руски војници жртвују животе за слободу свих људи на свету

Русија се бори, руски војници конкретно својим животом бране право свих људи на овом свету да буду слободни, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова током брифинга на Самиту Русија-Африка у Санкт-Петербургу.
 
 

“Кад видим Руску украјински конфликт дође ми да вриштим. Нема тог конфликта. Ми немамо никакве претензије према Украјини. Да хоћемо нешто од Украјине не бисмо напустили СССР онако како се десило”, истакла је Захарова.

Заправо Америка и Велика Британија воде рат против Русије, објаснила је и додала да желе да диктирају цену руских ресурса.

“Желе да нас контролишу споља”, додала је.

Афричке дипломате су претрпеле велики притисак западних држава на путу до Русије како би учествовали на самиту Русија-Африка, рекла је Захарова.

“Хајде да будемо отворени, желим да вам се захвалим јер знам какав притисак су многе државе и људи лично трпели, прљаве притиске на нивоу претњи и заплашивања, знамо то”, рекла је.

“Хвала вам за храброст и што се не предајете”, додала је Захарова.

Пауза која је постојала у односима Русије и Африке, која је трајала од распада ССР-а, је према њеним речима била потребна Русији, како би се опоравила, стала на ноге и могла да буде одговоран партнер.

Данас је потписан велики број докумената са многим државама, Русија данас има много тога да понуди у сфери економије, бизниса, финансија, атомске енергије и космоса, рекла је.

Западне државе које су много година биле колонизатори, саме су постале колоније, рекла је. И додала да су то себи дозволиле веома моћне државе.

“Немци су, на пример, веома вредни људи, али шта је са њиховом економијом – распада се. Немачки бизнис одлази из земље. Немају у оном обиму јефтин руски гас. Зашто? Није Русија та која им га је одузела. Ми смо чак и улагали новац у гасоводе који су преносили гас до Европе, али то је сада срушено. Ко је срушио? Наводно се не зна, иако је су амерички званичници само неколико месеци пре експлозије претили да ће га разнети”, рекла је.

Немачка сада нема гас, најкрупнија економија у свету је уништена, а ни друге државе ЕУ не могу да доносе решења коју су у њиховом националном интересу.

Русија има своје ресурсе, она је најбогатија држава која има све ресурсе, и нафту, и воду, плодну земљу, шуме, “целу таблицу Мендељејева”, рекла је портпаролка руског МСП.

“И кроз историју смо несебично делили све. Давали смо своје ресурсе и онима који су нас мрзели. Знали смо да НАТО има агресиван менталитет, али смо им предлагали други пут и да сарадња може да буде и узајамно корисна”, рекла је.

Подсетила је на историјски моменат када је совјетски космонаут Јуриј Гагарин полетео у космос и историјску одлуку СССР-а да га потом пошаље у све државе и континенте света, па и оне које су против Москве водили хладни рат, како би поделио знање које је стекао.

“СССР је показао да је космос сфера мирних интереса, сфера мирне сарадње”, казала је.

Други самит Русија-Африка почео је данас у Санкт Петербургу. 

(РТ)

Један коментар

  1. Ruski vojnici brane svoj narod i to je cinjenica pa cak i nju osporava jedan deo sveta, pojedini nemaju nikakav stav o “operaciji” koja je u toku, a jedan deo doslovno nema pojma sta se desava izvan njihovog dvorista. Sve to Zaharova zna. Ona indirektno rehabilituje vrstu politickog misljena koje ukljucuje etiku, ono sto se smatra velikim nedostatkom ne samo zapadne vec i politike po sebi. Lepe zelje za sve ljude ovog sveta su idealizacija politickog zivota i, kako rekoh ne progovara ona zato sto ne razume politicki i drustveni zivot u danasnje vreme i samu politiku, naprotiv ona pokusava da ukaze na socijalno-politicku diskriminaciju ( ne kao nekada Jevreja, sada Rusa, tamo negde nekih trecih, cetvrtih) vec svih ljudi i skoru krajnju egzistencijalnu opasnost s obzirom na intezitet agresivne agende najmocnijih svetskih struktura. Njen apel me podseca na H. Arendt koja je slicno upozoravala pred drugi svetski rat, 1933. postaviljajuci dramaticno pitanje ko su prijatelji a ko. neprijatelji i pre svega sta treba da rade ” prijatelji”. Otuda uz zahvalu zemljam, koje su istrpele pritiske, poruka o borbi ruskih vojnika za slobodu – u svetu. Nije dovoljno imati svest, treba hteti uciniti. Istorija je pokazala da je trenutak prave odluke ezistencijalno odlucujuci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *