ТРАЖЕ КАЗНУ ЗА БЕОГРАД ЗБОГ ПОРУКЕ НА “РАЈКУ”: Власти у Приштини поводе за обрачун са Србима виде чак и на стадионима

 

ПРЕМИЈЕР привремених приштинских институција Аљбин Курти упорно покушава да фокус међународне заједнице и кривицу за тензије на северу Косова и Метохије пребаци на Београд.

 

У том науму не бира средства, а ни поводе, па је сада “муницију” за своју пропаганду почео да тражи чак и на спортским догађајима. Након што је његов заменик и главни преговарач у Бриселу, Бесник Бисљими, оптужио председника Србије Александра Вучића да користи навијаче за слање ратнохушкашких порука, и Курти је јуче следио његов пример – пребацујући одговорност за “позиве на насиље”.

Док условљава међународну заједницу да најпре повуче казнене мере изречене према Приштини, а да се тек онда отвори могућност за расписивање избора на северу, председник Владе лажне државе је на свом твитер-налогу перфидно упоредио дешавања из 1990. године, када је на трибинама стадиона Црвене звезде био Жељко Ражнатовић Аркан, са актуелном српском влашћу.

А, повод је била кореографија “делија” на пријатељском мечу са Фиорентином на стадиону “Рајко Митић”:

– Навијачи српског фудбалског клуба Црвена звезда су се 1990. године, предвођени српским мафијашом Арканом, побунили против Хрватске и то је била искра за ратове који су уследили. Звезда је јуче позвала српску војску да се врати на Косово. Позиви на насиље су непрекидни – поручио је Курти.

Дан раније, Бисљими је такође, коментаришући транспарент “кад се војска на Косово врати”, који је развијен током утакмице црвено-белих са италијанским клубом, а изнад којег је картонима направљена силуета тенка, навео да “су Вучићу потребне такве акције да би нахранио мржњу и етнички национализам јавности. Он је истакао да кроз навијаче шаље поруке које он не сме и не може јавно да изнесе. Утакмици је, иначе, присуствовао председник Србије.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић је коментаришући ове нападе истакао да је Бисљими “експерт за лажи и да је Вучић за њега недостижна лига”.

– У томе је експерт, као и у провокацијама и сукобима – написао је Петковић на “Твитеру”.

У међувремену су из Европске уније, како преноси “Газета експрес”, поручили да су и даље

забринути због тензија на северу Косова, осудили су насиље и истакли да обе стране позивају на хитну деескалацију. Они су поздравили најаву Владе тзв. Косова о смањењу
присуства полиције за 25 одсто, али наглашавају да су “потребни даљи кораци”. Истакли су да је неопходно да се распишу избори у четири општине на северу КиМ и изразили спремност да предузму мере у случају неуспеха деескалације.

Како су пренели приштински медији, ЕУ је од Београда и Приштине затражила и додатне коментаре у вези са пет тема о којима се разговарало на недавним састанцима у Бриселу, а у којима није било помака ни договора између две стране. Реч је о Мапи пута ка нормализацији односа, енергетици, примени Декларације о несталим лицима, смиривању ситуације на северу, као и трговинским питањима.

– Од странака је затражено да размисле о састанцима и дају повратне информације о тачкама дневног реда. Дискусије ће се наставити, а фасилитатор ЕУ ће сазвати нове састанке у наредном периоду. ЕУ очекује да обе стране испуне своје обавезе у дијалогу.

и захтеве за деескалацијом без даљег одлагања, да се конструктивно ангажују у процесу и да се уздрже од било каквих радњи које би могле да доведу до даље ескалације.

М. Станојковић, Вечерње новости

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *