СРБИМА БАЦАЈУ ПРАШИНУ У ОЧИ: Курти обећао повлачење 25 одсто полицајаца са севера и нове изборе

НАМЕРЕ премијера привремених институција на КиМ Аљбина Куртија да повуче четвртину полицајаца из општинских зграда и око њих на северу КиМ у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, који “чувају” наметнуте албанске градоначелнике, а да на јесен омогући нове изборе заправо је бацање прашине у очи. Позиција Срба са КиМ, који су напустили институције и бојкотовали гласање је јасна – траже да све приштинске снаге добију “вољно”, да се председници општина који су на гласању освојили тек 3,5 одсто подршке повуку, али и формирање Заједнице српских општина, које је договорено још пре десет година.

Председник Србије Александар Вучић упозорио је јуче на Куртијев трик, који заправо покушавају да спроведу у дело поједини са Запада.

– Вратите се и нормално разговарајте, мало смо ухапсили четрдесетак Срба, мало им претимо да ћемо да наставимо да хапсимо, али деескалација је кад они повуку 25 одсто нечега, бог зна шта то значи, ни коме то значи. Они траже Лајбницов довољан разлог да би могли да окриве Србију, да би своје чедо сачували. Моју политику неће да воде ни Американци, ни Руси, нити било ко трећи, политика коју ја водим мора да буде добра за Србију и српски народ – рекао је Вучић и додао да је упутио званичан допис и захтев за сусрет са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом и да очекује да се виде наредних дана.

Према речима некадашњег министра спољних послова Владислава Јовановића једини корак ка деескалацији је да Курти потпуно повуче специјалце са севера, који овде заправо нису ни смели да дођу:

– Овде сме да буде Кфор којем овлашћење даје Резолуција 1244 и који је једини одговоран за очување мира и безбедности и за гарантовање да се тамо ништа лоше неће дешавати. Ипак, Кфор је под утицајем САД и допуштено је да се локалне полицијске и оружане снаге појаве на северу. И да тамо стварају базе и узнемиравају Србе са пушкама наготовс без икакве потребе, некога ране, ухапсе и то ствара узаврелу атмосферу несигурности, неповерења и страха код Срба.

Иначе, после састанка изасланика Европске уније Мирослава Лајчака и преговарача Приштине Бесника Бисљимија у понедељак у Братислави речено је да су договорени кораци за деескалацију, а затим је тзв. влада Косова саопштила да је спремна да за 25 одсто смањи присуство полиције. Наводно, овај план подразумева и да Београд обезбеди да се наши људи који мирно протестују испред зграда општина повуку у исто време када и део тзв. косовске полиције.

(С.С.Р. “Вечерње новости”)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *