Србија – САД: Наши генији – Поштанске марке за Николу Теслу и Михајла Пупина

Пошта Србије и Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији представиле су емисију пригодних поштанских марака посвећених Николи Тесли и Михајлу Пупину. Симболично, на дан 105- годишњице откако се 28. јула, по наредби председника САД Вудроа Вилсона на Белој кући завијорила српска застава, емисију су представили Њ.Е. Кристофер Хил, амбасадор САД  у  Београду,  Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Србијe, и Зоран Ђорђевић, в.д. директор Поште Србије.

Повод за пригодно филателистичко издање су два велика јубилеја – стогодишњица од првог објављивања аутобиографије Михајла Пупина „Са пашњака до научењака” награђене престижном Пулицеровом наградом, и навршених 125 година од прве Теслине јавне демонстрације управљања путем радио таласа.

„Никола Тесла и Михајло Пупин заслужују да буду истакнути у свакој прилици. Они су и мост и важна веза нашег са америчким народом, коју желимо да подвучемо, јер Сједињене Државе су велики пријатељ  и  савезник  Србије.  Серијом  марака  у  част  генијалних  српско-америчких  научника  и проналазача, изнова исказујемо заједничку захвалност и понос и остављамо сведочанство за будућност. Захваљујем амбасадору Хилу и министру Дачићу на подршци у овом пројекту, као и на препознавању значаја, подстицању и подршци филателистичкој делатности Поште Србије”, рекао је Зоран Ђорђевић.

Амбасадор  Кристофер  Хил  захвалио је  в.д.  директору  Поште  Србије  Зорану  Ђорђевићу  на одржавању догађаја којим славимо два велика научника Николу Теслу и Михајла Пупина, изумитеље и инжењере чија је генијалност завредила ову част. Он је овом приликом подсетио и на њихов допринос односима Србије и САД. „Наше две земље бориле су се заједно у Првом и Другом светском рату и сви смо имали разлога да верујемо да нећемо имати више ратова на европском континенту. И док ми сада говоримо, на европском тлу имамо брутални, варварски напад Русије на њихове украјинске комшије. САД  и  Србија  треба  да  се  држе  заједно  као  што  су и  у ранијим  тешким  временима.  Морамо да наставимо да живимо инспирисани овим људима и да се побринемо да немамо друге светске ратове у Европи. Били смо савезници у прошлости и можемо да размислимо да то опет постанемо у блиској будућности. Разумемо сложеност ситуације, али, то не треба да буде испред онога шта је праведно учинити.  Када  гледамо  Пупинове  и  Теслине  таленте,  хајде  да  узмемо  добар  дух  њиховог  рада  и наставимо да прближавамо наше две земље. Сигуран сам да ће из тога проистећи многе добре ствари”,рекао је Хил.

Министар Дачић похвалио је инвентивност и иницијативу Поште Србије за издавање пригодних поштанских марака поводом важних јубилеја из богате српске историје, као и јубилеја билатералних дипломатских односа. „Наша два генија задужили су човечанство својом посвећеношћу и задужили обе наше нације непрекинутом љубављу према земљи из које су потекли, и према земљи која им је пружила могућност да достигну највеће домете светске науке све до данашњег доба”, рекао је Дачић. Поручио је да Србију и Сједињене Државе заједнички пут од 142 године дипломатских односа обавезује да наставе да даље унапређују сарадњу на темељу заједничких вредности и граде партнерство у духу поверења и поштовања.

Зоран Ђорђевић уручио је амбасадору Хилу и министру Дачићу поклон издање пригодних поштанских марака „Никола Тесла и Михајло Пупин – наши генији”. У филателистичком издању са две пригодне поштанске марке, на табаку од осам марака и 12 вињета, приказани су портрети Тесле и Пупина који држе свитак са печатима на којима су национални грбови Србије и САД, док је у позадини осветљени Њујорк. Издање садржи још коверат првог дана (ФДЦ) и пригодан жиг. Уметничка реализација дело је мр Бобана Савића, креатора марака Поште Србије.

фото Пошта, Игор Ђукановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *