Шојгу: Украјинска офанзива не иде по плану, уништено 16 “леопарда”, 15 авиона, 920 оклопних возила

Украјинске трупе су од почетка такозване контраофанзиве, од 4. јуна, изгубиле око 2.500 јединица различитог наоружања на свим линијама фронта, рекао је данас министар одбране Русије Сергеј Шојгу на тематској конференцији.

“Само на јужнодоњецком, запорожском и доњецком правцу, где Оружане снаге Украјине неуспешно нападају, уништено је 15 авиона, три хеликоптера, 920 оклопних возила, укључујући 16 тенкова ‘леопард'”, навео је министар.

“Ово је практично 100 посто тенкова овог типа које су испоручиле Пољска и Португал”, прецизирао је.

Такође током прошлог месеца, руске јединице противваздушне одбране пресреле су 158 ракета ХИМАРС, 25 крстарећих пројектила “сторм шедоу” и 386 дронова, додао је.

Према његовим речима, они генерално нису остварили своје циљеве ни у једној области деловања Оружаних снага Украјине, а то сведочи о вештини руских војника и “евидентно надуваним очекивањима од хваљеног западног наоружања”.

Руска војска наставља да наноси ефикасну ватрену штету непријатељу, што значајно смањује његов офанзивни потенцијал, оценио је.

Без обзира на значајне губитке, украјинско руководство захтева од команде Оружаних снага Украјине да настави офанзиву, казао је Шојгу и објаснио да их на то приморава Запад.

Кијев покушава да компензује неуспехе на фронту и да на неки начин ипак обезбеди успех, те због тога прибегава терористичким нападима на цивилне циљеве, казао је и додао да то раде и због пропаганде. Међутим, руски војници професионалним акцијама смањују губитке међу цивилним становништвом и спасавају стотине живота, казао је.

Планови да се Русија дестабилизује у оружаној побуни 23. и 24. јуна су пропали јер су војници Оружаних снага остали лојални заклетви и војној дужности, истакао је руски министар.

Притом, провокација није утицала на деловање групација трупа. “Војници су храбро и несебично наставили да решавају постављене задатке”, истакао је.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *