Помен страдању Срба средњег Подриња; Порфирије: Истина о страдању Срба у БиХ лековита за све

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је у Братунац, чиме је започео посету Митрополији дабробосанској поводом 31 године од великог страдања српског народа средњег Подриња и Бирча, када је убијено 3.267 Срба, преноси РТРС.

Патријарха Порфирија је пред Црквом Успења Пресвете Богородице дочекао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић.

Патријарх српски Порфирије служио је свету литургију у порти Храма Успенија Пресвете Богородице.

“Неко се осилио да мери бол мајки и каже да то није бол, трагедија и злочин. Нико нема изузетно право на бол. Бол је исти за сваког човека, бол осећа свака мајка, бол нема ни нацију ни веру”, поручио је патријарх Порфирије.

Истичући да је дугачак списак више од 3.500 пострадалих православних Срба мушкараца, жена, деце и стараца из тог краја, патријарх Порфирије је указао да Срби знају своју бол, али и да препознају и поштују бол мајки Бошњака и Хрвата, пренела је Срна.

“Долазим у Подриње са Косова и Метохије и преносим вам молитве из Грачанице, Пећке патријаршије, братства дечанског и српског народа. Они су са вама у молитви у боли, као што сте ви са њима, јер један смо народ без обрзира где живимо, исте су нам и бриге, као и радости”, рекао је патријарх Порфирије.

Након Свете архијерејске литургије, кренула је литија од храма до гробља у Братунцу, где ће патријарх код централног спомен-крста служити парастос за 3.267 убијених српских цивила и војника из регије Бирач и Средњег Подриња у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Патријарха Порфирија је пред Црквом Успења Пресвете Богодорице дочекао Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић.

Централно обележавање 31 године од страдања Срба у Средњем Подрињу и Бирчу одржава се под слоганом “31 година, злочин без казне”.

Осим великог броја грађана из Подриња, Бирча и са Романије, парастосу на братуначком гробљу присуствују председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

“На подручју средњег Подриња и Бирча у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, као и у претходна два, Првом и Другом светском рату, извршени су најмасовнији и најгнуснији злочини над српским народом за које нико није одговарао”, изјавио је Додик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *