Начелник Генералштаба САД: Не изненађује ме спор ток украјинске офанзиве, биће веома крваво

Украјина ће платити велику цену за текућу офанзиву која ће трајати још неколико месеци, рекао је у начелник Здруженог генералштаба САД Марк Мили.

Он је током обраћања новинарима у Вашингтону истакао да га “уопште не изненађује” што дуго најављивана украјинска офанзива напредује много спорије него што је очекивано.

“Рекао сам да ће трајати шест, осам, десет недеља. Биће веома тешко. То ће трајати веома дуго и биће веома, веома крваво”, оценио је Мили.

Амерички генерал је напоменуо да су импозантне руске одбрамбене линије, које су претходно задивиле и Украјинце и Британце, разлог за спор напредак кијевске офанзиве.

“Нико не треба да гаји илузије о било чему од тога”, нагласио је он, оценивши да се Украјина бори за опстанак против јаког противника.

На питање да ли ће САД снабдети Украјину касетном муницијом, која је иначе забрањена у више од 100 земаља због значајног ризика коју представља по цивилно становништво, Мили је напоменуо да Вашингтон “има све опције”, додавши да је коначна одлука о томе на америчком председнику Џозефу Бајдену.

Прошле недеље, секретар руског Савета безбедности Николај Патрушев проценио је губитке Украјине од почетка офанзиве на више од 13.000 војника. Руски председник Владимир Путин је затим рекао да је за исти период Кијев изгубио 259 тенкова и 780 оклопних возила.

Позивајући се на извор из америчке обавештајне заједнице, чувени новинар Симор Херш је недавно истакао да ће Украјини требати 117 година да освоји све територије у Донбасу ако настави актуелним темпом.

Хершови извори тврде да су украјинске снаге заузеле свега око 113 квадратних километара током прве две недеље офанзиве, у односу на око 103.600 квадратних километара које контролише руска војска, као и да нису оствариле никакве значајне пробоје руске одбране у последње две недеље.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *