МУЊЕВИТА АКЦИЈА У СИРИЈИ ТОКОМ ПОБУНЕ ВАГНЕРА: Како су Руси и Сиријци спречили ширење хаоса – Блокада телефона и понуда која се не одбија

ДОК су Вагнеровци напредовали ка Москви током покушаја државног удара крајем јуна, власти у Сирији и тамошњи руски војни команданти предузели су низ брзих мера против локалних Вагнерових оперативаца како би спречили ширење устанка, рекли су извори Ројтерса.

Акција руске војске укључивала је блокирање телефонских линија, позивање десетак команданата Вагнера у руску војну базу и наређивање плаћеницима да потпишу нове уговоре са руским министарством одбране или да одмах напусте Сирију, наводе извори, међу којима су и сиријски безбедносни званичници.

Извори Ројтерса су одбили да буду именовани због осетљиве природе информација.

Сиријске власти су брзо кренуле у акцију како би Вагнеровце ставили под контролу, забринути да ће Русима приоритет бити догађаји код куће.

– Вагнерова улога у Сирији – какву је раније играо – је завршена“, рекао је Навар Шабан, истраживач у Омран центру за стратешке студије, независне истраживачке групе са седиштем у Истанбулу. – С обзиром на догађаје, њихов однос са сиријским министарством одбране је сада завршен.

Дамаск није јавно коментарисао побуну Вагнера од 23. до 24. јуна у којој је шеф плаћеника Јевгениј Пригожин наредио својим борцима да марширају на Москву, пре него што је договор ком је посредовала Белорусија довео до тога да се зауставе.

Међутим, високи званичници сиријске војске и обавештајних служби приватно су изразили забринутост док су гледали како се догађаји одвијају, у страху да би побуна могла да поремети руско војно присуство на које се ослањају, рекао је високи официр Сиријске републиканске гарде и сиријски извор обавештен о развоју догађаја.

Вагнероваца у Сирији је мало – између 250 и 450 људи, што је отприлике десетина процењене руске војне снаге у тој земљи.

Русија је распоредила своје војне снаге и, што је најважније, своје ваздушне снаге у Сирији 2015. године, помажући председнику Башару ал Асаду да победи милитанте који су намеравали да га свргну.

Вагнер је од тада био укључен у борбене мисије и обезбеђење нафтних постројења у Сирији.

Након што је Пригожин најавио свој устанак, група руских војних официра је брзо послата у Сирију да помогну у преузимању контроле над Вагнеровим снагама у арапској републици.

Сиријска војна обавештајна служба прекинула је фиксне и интернет везе током ноћи у петак 23. јуна, у областима у којима су биле распоређени Вагнеровци како би их спречила да комуницирају међу собом, са централом у Русији, па чак и са рођацима код куће, рекла су три извора.

До јутра у суботу, 24. јуна, сиријска војна обавештајна служба и руски безбедносни званичници блиско су координирали своје акције како би изоловали и контролисали Вагнерове оперативце.

Десетак официра Вагнера распоређених у централној сиријској провинцији Хомс и другим областима позвано је у руску оперативну базу Хмеимим у западној провинцији Латакија, тврди официр Републиканске гарде, који је рекао да се то догодило “у раним сатима побуне”.

Од Вагнерових бораца у Сирији затражено је да потпишу нове уговоре до 24. јуна по којима ће се ставити под директну контролу руског министарства одбране, рекао је извор Ројтерса.

Наводно су им том приликом смањене и плате.

Они који су одбили услове су наредних дана пребачени руским авионима Иљушин. Један извор Ројтерса је рекао да их има “на десетине”, што је изненадило сиријске званичнике који су очекивали да ће их више одбити понуду руске владе и отићи у егзил.

Вагнер је већ повукао многе искусне борце из Сирије прошле године да се боре у Украјини, кажу сиријски аналитичари и пензионисани сиријски војни официр упознат са активностима Вагнера.

Након устанка Вагнероваца, руководство Сирије је брзо јавно поновило важност свог војног савеза са Русијом.

Сиријска прва дама Асма ел Асад била је у Русији неколико дана касније како би присуствовала дипломирању свог сина на Московском државном универзитету, а новинар је упитао да ли се плашила посете с обзиром на недавне догађаје.

– Наши руски пријатељи нису оклевали када су стајали са нама у нашем рату. Тако да нисмо оклевали, и нећемо оклевати, да будемо уз њих у њиховом рату – рекла је она.

(Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *