Министар одбране: За шта се Курти наоружава – свако нека размисли

Потпредседник владе и министар одбране Србије Милош Вучевић је, након што су турски дронови „бајрактари“ допремљени на Косово и Метохију, изјавио да се у Приштини у последње време неспорно много озбиљније наоружавају.

 
Он је додао да то не чини НАТО као Алијанса, већ поједине чланице НАТО, које врше обуку, школовање и усавршавање њиховог кадра, а сада и испоручују оружје и војну опрему, кршећи тиме Резолуцију СБ УН 1244 и Војно технички споразум из Куманова.
 
„Али, њих је баш брига за те акте и међународно јавно право. Не само да су Албанци добили пет летелица бајрактар, него и врло озбиљне противоклопне и противтенковске системе, као и минобацаче са минама и још нешто што није за потцењивање. Наше обавештајне агенције то пажљиво прате, били смо упознати истог тренутка када су бајрактари стигли на Косово“, рекао је Вучевић на ТВ Б92.
Он је упозорио да то не мења однос снага, али свакако мења слику на терену и представља далеко озбиљнији безбедносни ризик и изазов за Србију.
„Не размишљамо само, него спроводимо све што би била контрамера и чиме би Војска Србије могла да одговори на ризик, у више праваца и мера у смислу заустављања тих летелица дејством одређених система и електронским неутралисањем. То не значи да се спремамо за рат, а за шта се спрема Аљбин Курти – нека свако размисли“, рекао је Вучевић.
Поводом Куртијеве изјаве да је „косовска полиција наследник ОВК“, Вучевић је рекао да Курти мора да кокетира са ОВК због сукоба са ветеранима, али да тиме заправо и јасно потврђује да Приштина врши трансформацију КБС, које иначе не би ни смеле да постоје, у Косовске оружане снаге или Војску Косова.
 
„Намеће се питање за шта и против кога Курти набавља дронове. Сигурно не да се бави метеоролошким испитивањем и снимајем крајолика, него да представљају силу и наоружање које може некога да напада. А, ко би могао бити мета албанске војске на Косову? Није Албанија, по свему судећи није Црна Гора, а не видим ни зашто би била Северна Македонија, у којој држе 50 одсто власти, са око 25 одсто становништва.Путеви нас воде ка нашој, а требало би да буде и њиховој отаџбини, држави Србији“, упозорио је Вучевић.
Стање на терену се, понавља, мења, али и Србија припрема додатни одговор у погледу домаће производње наоружања, као и заједничке производње оружја, али и додатне набавке, како би, додаје, небо над земљом било чвршће осигурано.
Додао је и да је забрана извоза оружја логичан потез с обзиром на све што се дешава на Косову.
„Ми се спремамо да се бранимо ако нас неко нападне, а надамо се и чинимо све да се ово решава политички, а не сукобима. За Србију је национални интерес да буде мир, а не рат. Ми смо животно заинтересовани да буде мир и стабилности и у држави и у региону, пошто Србија добија у миру, а у рату има шта да изгуби. А, шта може Курти да изгуби у рату? Неку фабрику, развој? Не, он може да понуди само то да је довољно фанатик да иде у сукобе, у потпуно етничко чишћење Срба. То је једина порука са којом може пред своје бираче и зато је он врло опасан, јер живи за испуњење тог сна, да буде уписан у историји да је протерао Србе са КиМ, да изазове сукоб Србије са НАТО“, рекао је Вучевић.
Све то, наглашава, позицију Србије чини деликатнијом и захтева много опреза, а не кукавичлука, много добре предикције и стратешког размишљања, гледања пет корака унапред, како би владала ситуацијом.
Коментаришући изјаву специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да долази до деескалације у договору са приштинском страном, Вучевић је рекао да се то можда из Брисела чини да је ситуација „готово сјајна“, иако је на десетине Срба ухапшено, упуцано, пребијено…
 

„Курти направи пет корака у поље где није смео да уђе, они га коригују па га врате два корака, али он остаје три. Опет направи још пет корака, они га врате два, али је он ушао шест корака где није смео… Шта је 25 одсто повлачења спцијалних јединица? То је 25 одсто од онога што је 100 одсто недозвољено, јер све што он ради је супротно споразумима“, напоменуо је Вучевић.

Зато је, каже, важно да сви грађани разумеју каква је ситуација, шта се дешава и шта окружује Србију, и да то није никакав „стрип који ми цртамо и измишљамо“, већ реалност која брине и угрожава Србе на Косову и целу Србију.
Указао је и да борба за Косово не би требало да буде тема на којој се нека власт „руши“ и показује нејединство, уз констатацију да албанске странке на Косову, уз мање или веће разлике, немају суштинску разлику по питању опстанка Срба, јер све прижељкују исто.
„Важно је да се ми фокусирамо на Србе са КиМ и на судбину Србије“, рекао је Вучевић и додао да пристисци стижу са свих страна, споља и изнутра.
На питање о санкцијама Америке директору БИА Александру Вулину, Вучевић је рекао да је потребно да се провере сви наводи, да се траже документа из САД, јер је то важно и за Србију и за самог Вулина, али да му „њух“ говори да су ти наводи неосновани, а да је позадина свега чисто политичка, у контексту нове геополитике.
Извор: https://sputnikportal.rs/20230718/vucevic-za-sta-se-kurti-naoruzava–svako-neka-razmisli-1158704318.html

2 коментара

  1. 5okt zločin bez kazne

    Pa rekao sam da su posledice 5okt revolucije beskonačne i nesagledive

  2. Јелена

    5. Октобра и перфидног наставка “жуте” политике СНС, заједно! Страшно!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *