Додик: Ако сада поклекнемо нестаћемо за десет година, ићи ћу до краја

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да би Република Српска до краја године могла организовати референдум о свом статусу.

“Верујемо да би до Нове године Република Српска могла да има референдум на коме ће се изјашњавати о најважнијим питањима њеног статуса и о томе на који начин ће се ићи даље”, изјавио је Додик на прес конференцији на Козари.

Он је поручио да РС неће трпети протекторат.

“Борићемо се на свој, политички начин, све док се не донесе закон о Уставном суду БиХ, чиме бисмо тој институцији вратили ауторитет”, рекао је Додик.

Нагласио је да не жели сукоб и да улогу НАТО види да обезбеде мир и, евентуално, изађу на међуентитетску линију разграничења у случају политички узавреле ситуације.

“Република Српска нема намеру да одустане од одбране своје позиције”, додао је Додик.

Вера у јединство са Србијом

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да верује у јединство Републике Српске и Србије, државно и народно.

“Спремни смо због тога на јачање територијалног интегритета Србије, да свој територијални интегритет жртвујемо и задржимо у оквиру БиХ, све дотле док нам се гарантују дејтонска права, а онда, када то више не буде, онда бисмо морали да водимо политику уједињења”, поручио је Додик на Мраковици на обележавању 81. годишњице битке на Козари.

Он је навео да ће прогласити важећим законе који су добили подршку двотрећинске већине у Народној скупштини, а онда, вероватно, кренути у процедуре пред судом, донети одлуке о неприхватању надлежности Суда БиХ, Тужилаштва и Сипе на простору Републике Српске.

“У том тренутку ојачаћемо нашу ентитетску линију, шта год то значило”, додао је Додик.

Он је најавио да ће у јесен, кад све буде видљиво, затражити ново поверење за политику коју ће тада предложити.

“Она подразумева борбу за статус. Ако сада поклекнемо, нестаћемо за десет година на овим просторима. Ако сада истрајемо, опстаћемо на овим просторима…Ја морам да браним овај народ, спреман на жртву и ићи ћу до краја. Ићи ћу до краја јер немам другог избора”, поручио је Додик.

Он је појаснио да крај подразумева или одузимање имовине или опстанак Републике Српске, али без Милорада Додика.

“Ја сам за ову другу опцију”, додао је Додик.

Поновио је уверење да ће РС једног дана бити независна и да он не жели “ни да се јуначи ни да било кога без покрића наводи на било шта”.

Додик: Шмит и међународна заједница хоће да ме стрпају у сарајевске казамате

Оценио је да високи представник у БиХ Кристијан Шмит и међународна заједница праве оквир “да би нас, пре свега мене, довели у сарајевске казамате да ми тамо суде”.

“Ми ћемо нашу борбу водити тако што ћемо остати обједињени. Идемо даље својим путем. Имате сјајну Жељку Цвијановић, имате одличну Владу, имате феноменалну посланичку двотрећинску већину и не обраћајте се на ове друге, издајнике”, поручио је Додик.

На Мраковици је данас обележена 81 година од Битке на Козари, а код спомен-крста одата је почаст жртвама и запаљене су свеће.

Венце и цвеће положили су председник Републике Српске Милорад Додик, представници влада Српске и Србије, Народне скупштине Републике Српске, Српске у институцијама БиХ, Трећег пјешадијског пука, општина и градова Поткозарја, организација проистеклих из Другог светског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата, као и политичких партија.

Обележавање 81 године од Битке на Козари заједнички су организовали одбори за неговање традиције ослободилачких ратова влада Републике Српске и Србије.

На меморијалном зиду спомен комплекса на Мраковици уписана су имена 9.921 погинулог борца у борбама на том подручју у току Другог светског рата.

Битка на Козари је симбол страдања и отпора српског народа у борби против нациста и усташа, током које је убијено око 40.000 цивила, а 68.000 је одведено у логоре, међу којима више од 23.000 деце.

(РТ)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *