ЧЕТВРТА НОЋ НЕМИРА И НАСИЉА У ФРАНЦУСКОЈ: Ухапшена 471 особа – Демонстранти се сукобљавали са полицијом

У ФРАНЦУСКОЈ је прошла четврта ноћ немира и насиља широм земље, изазваног смртоносном пуцњавом полицајца у тинејџера, а према речима министра унутрашњих послова Жералда Дерманина, до 3 сата јутрос ухапшена је 471 особа.

У ноћи између петка и суботе млади демонстранти су се сукобљавали са полицијом и уништавали и пљачкали продавнице и аутомобиле, што је повећало притисак на председника Емануела Макрона, преноси АП.

Ватрогасци су у париском предграђу Нантеру, месту у којем је полицајац у уторак убио из ватреног оружја тинејџера због тога што није зауставио свој аутомобил, гасили пожаре које су подметнули демонстранти. У суседном предграђу Колом демонстранти су превртали канте за смеће и користили их за импровизоване барикаде, преноси портал Франс 24

У петак увече је ухапшено 80 људи у Марсеју, другом по величини граду на југу Француске, а снимци објављени на друштвеним мрежама сведоче о експлозији која је потресла стару градску луку. За сада није познато шта је изазвало експлозију.

Демонстранти су у центру Марсеја опљачкали продавницу оружја и украли неколико ловачких пушака, али не и муницију, саопштила је полиција, наводећи да је ухапшена једна особа са пушком, вероватно из опљачкане продавнице коју сада чувају припадници снага реда.

Насиље је избило и на неким прекоморским територијама Француске. Око 150 полицајаца распоређено је у петак увече на малом острву Реунион у Индијском океану, након што су демонстранти запалили канте за смеће, бацили каменице на полицију и оштетили аутомобиле и зграде, саопштиле су власти.

 

У Француској Гвајани 54-годишњак је убијен залуталим метком у четвртак увече када су изгредници пуцали на полицију у главном граду Кајену, наводи се у званичном саопштењу.

– Овај ниво насиља је тешко разумети – рекао је на конференцији за новинаре префект полиције у Кајену Филип Жос. Полицијско убиство 17-годишњака прошлог уторка, који је идентификован само по имену Нахел, покренуло је талас незадовољства и сукобе између полиције и младих људи у приградским стамбеним квартовима за социјално угрожену популацију.

Председник Макрон је упутио апел родитељима да задрже своју децу подаље од улице и окривио друштвене мреже за распиривање немира, рекавши да се чини као да неки млади људи копирају насилне видео игрице. На кризном састанку са владом Макрон је најавио да ће министарство унутрашњих послова мобилисати “додатна средства” како би се изборило са насиљем на протестима и осудио, како је навео, “неприхватљиво искоришћавање смрти адолесцента”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *