Четири медаље и две похвале за тим Србије на Међународној математичкој олимпијади у Јапану

Фото: Друштво математичара Србије

На 64. Међународној математичкој олимпијади за ученике средњих школа, која се од 2. до 13. јула одржавала у Чиби (Токио, Јапан), свих шест такмичара олимпијског тима Републике Србије освојили су признања.

Сребрну медаљу освојио је Матеја Вукелић, ученик Математичке гимназије у Београду, док су бронзане медаље освојили Александар Вишњић и Стефан Шебез, ученици Математичке гимназије у Београду, као и Андрија Живадиновић, ученик Гимназије „Светозар Марковић” у Нишу. Похвалама су награђени Вукашин Пантелић и Гвозден Лапчевић, ученици Математичке гимназије у Београду.

У званичној конкуренцији на такмичењу је учествовало 623 такмичара из 116 земаља. Наши такмичари одабрани су након неколико етапа математичких такмичења које организује Друштво математичара Србије.

Фото: Друштво математичара Србије

„Четири медаље и две похвале за екипу Србије на Међународној математичкој олимпијади су резултат којим можемо бити изузетно задовољни. То је и подстрек да се у наредном периоду тај резултат побољша. Друштво математичара Србије ће наставити да подржава наше најбоље такмичаре и унапређује система рада са талентима у области математике и рачунарства. Наша такмичења су под покровитељством Министарства просвете, а дуги низ година подршку нашој екипи на међународним такмичењима пружа и Нафтна индустрија Србије и на тој континуираној помоћи смо им веома захвални. Улагање у математику и таленте значи улагање и подршку развоју вештачке интелигенције, која је тренутно у фокусу и заснива се на јаким математичким основама, а тиме се улаже и у будућност наше земље“, рекао је проф. др Мирослав Марић, председник Друштва математичара Србије.

Фото: Друштво математичара Србије

Руководиоци математичког тима Републике Србије били су др Миљан Кнежевић са Математичког факултета Универзитета у Београду и Теодор вон Бург из Математичке гимназије у Београду.

Фото: Друштво математичара Србије

У циљу популаризације природних наука, као и афирмације наших младих и талентованих математичара, НИС у оквиру програма „Енергија знања“ од 2013. године сарађује са Друштвом математичара Србије, кроз подршку у реализацији такмичења из математике, како на државном, тако  и на међународном нивоу.

Фото: НИС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *