АМЕРИЧКИ ЛИСТ ОБЈАВИО ОШТАР ЧЛАНАК ПРОТИВ КУРТИЈА: Тензије на северу довеле до застрашујућег гушења слободе изражавања

ЧУВЕНИ амерички лист The Brunswick News објавио је чланак о недавним дешавањима на тзв. Косову и о томе како је то довело до „застрашујућег гушења“ слободе изражавања.

Вређање новинара на тзв. Косову је већ постала нова нормалност. То је тек прошле недеље подстицао чак и министар унутрашњих послова г. Џељај Свечља, који је означио двојицу косовских новинара док је говорио о „српском хибридном рату“.

Даган Фланакин је такође писао о гушењу слободе изражавања на тзв. Косову за овај амерички лист.

Његов чланак је насловљен: „Коментар: Тензије на (тзв.) Косову између Албанаца и Срба довеле су до застрашујућег гушења слободе говора“ .

У њему се помиње како су акције премијера Аљбина Куртија осудили амерички државни секретар Антони Блинкен и француски председник Емануел Макрон. Фланакин чак пише о доласку америчког председника Била Клинтона у нади да ће утицати на смиривање ситуације.

– Њихове заједничке бриге и отпор етничких Срба до сада нису променили мишљење премијера. Напротив, Курти је користио државне агенције да покуша да нападне медије који су извештавали о кризи – наводи се у чланку између редова.

У чланку се такође помиње суспензија пословног сертификата за Клан Косова. Помиње се како компанија која је власник ове телевизије има сарадњу са великим компанијама као што су Сони, Парамоунт и НБЦ Универсал.

– Акција ове владе је мрља на тврдњи (тзв.) Косова да је демократска држава – наставља овај чланак који је припремио Даган Фланакин.

– Лако је Албанцима, који су сада у већини (на КиМ), да покушају да искористе тренутак да изнесу своју тачку. Али права ствар која треба да се уради јесте да се заустави ова глупост – додао је Бил Клинтон.

– Та „глупост“ свакако укључује и непријатељске акције предузете против најпопуларније кабловске мреже у држави – пише даље.

Подсећамо да су поступци Владе према Клану Косова наишли на критике међународних удружења за заштиту новинара и слободних медија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *