ZAPAD HOĆE DA KRIVICU SVALI I NA BEOGRAD: S pozivom na hitan razgovor u Brisel, stiže i upozorenje da će se pratiti “obe strane”

KRŠEĆI sve sporazume i dogovore, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti raspoređuje svoje policijske jurišnike po severu Kosova i Metohije, otvorio je lov na Srbe koji su mirno protestovali protiv nametnutih gradonačelnika, na udaru batinaša našla su se i deca… Sve vide u glavnim zapadnim centrima, ali od mantre o “dve strane” ne odustaju.

I dok šalju hitan poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Kurtiju na razgovor oko deeskalacije, iz Brisela poručuju da će “nedostatak interesovanja sasvim sigurno dovesti do posledica koje će se odraziti na građane, a odgovornost je jedino na premijeru Kurtiju i predsedniku Vučiću”.

– Ponašanje obeju strana biće posmatrano na dva važna sastanka – sastanku Evropskog saveta i sastanku ministara spoljnih poslova u Luksemburgu, u ponedeljak, a sigurno će uticati i na dalji evropski put i Kosova i Srbije – prenosi Peter Stano, portparol Evropske unije.

Naš državni vrh dobio je još jedno upozorenje da zapadni centri – uprkos tome što je očigledno da iz Prištine uporno pale fitilj – neće prezati od toga da krivicu za poslednje podizanje tenzija svale i na Beograd.

Predsednik Vučić je juče saopštio da mu je mađarski premijer Viktor Orban rekao da je veliki pritisak na našu zemlju, i da “jedva čekaju da donesu mere protiv nas i izjednače poziciju Beograda i Prištine”.

ZSO je ključna

MI hoćemo da pričamo o formiranju ZSO. Hoćete – hoćete. Nećete, sa mnom ste završili. Iovako vidim da se trudite da izaberete nekog drugog u Srbiji ko će vam dati sve na tacni. Ja ne dam! I ne mogu da nipodaštavam sudbinu svog naroda, koji pati. I ne mislim da su zakazali neki datum sastanka, pošto Kurti ima pametnija posla. Ide u Vatikan, misli da će ih nagovoriti da ih priznaju. Ne pristajem na taktiku spržene zemlje i svršenog čina – rekao je Vučić.

Odgovarajući na pitanje – da li će se odazvati na poziv na sastanak u Brisel, odakle poručuju da termin još nije određen, predsednik Srbije je odgovorio:

– Neću da razgovaram sa Kurtijem dok ne bude pušten svaki uhapšeni Srbin i dok se iz opština ne povuku njihovi gradonačelnici i specijalna policija. Na razgovore sam išao čitavih 11 godina da bismo postigli mir. Sve je moglo do dolaska Kurtija koji nikada nije pokazao želju da razgovara. Dolazio je da održi svoje monologe… Da vam kažem, noćima

bukvalno ne spavam. Nikome nisam govorio kakve su pretnje upućene Srbiji.

Vučić je podsetio da svakoga dana hapse Srbe čija je krivica samo što su živi, a umesto objašnjenja stižu samo birokratski odgovori:

– Nijedan Albanac nije upucan, samo Srbi. Uhapšeni, prebijani i maltretirani.

Kurti je juče po podne poručio da je spreman da ide u Brisel da bi tražio oslobađanje trojice policajaca.

Orban: Poslušajte našu molbu

ŠTO to se tiče hapšenja tri kosovska policajca, ja vas molim da razmislite, i vratite ih Kosovu. Vaši neprijatelji hoće da vam naude, a ja mislim da bi bilo dobro da poslušate našu molbu – rekao je Vučiću mađarski premijer Orban.

Predsednik je kazao da je to posao nadležnih organa, zahvalio Orbanu na brizi, uz napomenu da će svaki njegov savet i molbu uzeti u razmatranje s najvećom pažnjom. Vučić je ponovio i da policajce tzv. Kosova niko nije tukao, da im ništa ne fali, da “piju koka-kolu i jedu grožđe”.

(Večernje novosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *