ВУЧИЋ ЈАСНО ПОРУЧИО: Нећу разговарати са Куртијем док не пусте све Србе и не повуку лажне градоначелнике и РОСУ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић је током свог обраћања након завршене седнице Стратешког савета Србије и Мађарске, прокоментарисао актуелна дешавања на Косову и Метохији.

На питање о изјави Петера Стана да нема потврде из Београда или Приштине о одласку у Брисел, председник Вучић се обратио Орбану и рекао да њему увек постављају тешка питања.

– Причао сам синоћ са Виктором много о свему што се збива око Косова. Ишао сам на разговоре 11 година тачно. Готово 11 година. Свим разговорима и преговорима сам присуствовао. Не постоји човек у Европи или Србији који је био на свим разговорима сем мене. И увек сам хтео да разговорима решавамо проблеме. У српском народу компромис није лепа реч. Али напредак земље је показао да смо у праву, у томе што смо чували мир – казао је председник.

Вучић истиче да је Србија чувала мир упркос безбројним трзавицама. 

– И све је то могло до доласка Куртија на власт, који никада није хтео да разговара. Долазио би да одржи монологе, а не би слушао када неко други говори. И нећу да говорим пред нашим мађарским пријатељима о нечему што би њих могло да доведе у непријатну позицију – рекао је он.

Председник каже да ноћима не спава, и да су бројне претње упућене Србији после хапшења полицајаца тзв. Косова. 

– И шта је речено да ће да нам се деси у петак, суботу, јуче… Од којих све сила, на које све начине. И примао сам то на себе, не желим да кажњавају земљу. Српски народ више не може да трпи зулум. Свакога дана ухапсе неког Србина, ако нису данас, Викторе, ухапсиће неког за два сата. И када питате некога из ЕУЛЕКС-а напишу неку будалаштину бирократску коју ни сами не могу да преведу. Не кажу шта су ухапшени стварно урадили, него набрајају чланове – казао је Вучић.

Он истиче да су говорили из Приштине како је српска полиција претукла три полицајца са тзв. Косова.

– Нико их није претукао, ено пију кока-колу и једу грожђе. Ништа им не фали. Али не, ми смо зликовци и дивљаци, јер ако то није тако онда нема смисла ништа. Мени је Виктор јуче рекао да је велики притисак на нашу земљу, и да једва чекају да донесу мере против нас и изједначе позицију Београда и Приштине. Нисам знао да ће данас изаћи са овом иницијативом. То је посао надлежних органа, вама хвала на бризи, и сваки ваш савет и молбу са највећом пажњом узећу у разматрање – казао је председник.

Вучић је потом децидно рекао да неће ићи да разговара са Куртијем док не пусте сваког ухапшеног Србина, док се не повуку лажни градоначелници са Север, док се не повуче њихова специјална полиција и не престану да хапсе Србе сваког дана. 

– А онда ћемо да причамо о формирању ЗСО. Хоћете-хоћете. Нећете, са мном сте завршили. Иовако видим да се трудите да изаберете неког другог у Србији ко ће вам дати све на тацни. Ја не дам. И не могу да ниподаштавам судбину свог народа, који пати. И не мислим да су заказали неки датум, пошто он има паметна посла. Иде у Ватикан, мисли да ће их наговорити да их признају. Не пристајем на тактику спржене земље и свршеног чина – казао је он.

Председник је потом казао да ниједан Албанац није ухапшен или упуцан, већ само Срби.

– А уопште није ни отворена истрага за оног који је упуцао Драгишу Гаљка. Упуцали су нам двоје деце, и на слободи је.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *