ВУЧИЋ И ДИЈАС-КАНЕЛ СЕ ОБРАТИЛИ ЈАВНОСТИ: “Куба и Србија су слободарске и самосталне државе, то спаја наше народе”

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Кубе Мигелом Дијас-Канелом Бермудесом, који борави у званичној посети Републици Србији 20-21. јуна 2023. године.

– Почаствован сам посетом председника Мигела Дијас-Канела Бермудеса Србији. Уверен сам да ће ова посета дати нови замах јачању традиционално пријатељских односа наше две земље, као и продубљивању политичких веза и економске сарадње. Добро нам дошли, драги пријатељу! – написао је Вучић на Инстаграму.

Кубански председник дочекан је уз све почасти, црвени тепих, гарду и химне, после чега се наклонио српској застави у знак поштовања.

После састанка двојице државника одржани су пленарни разговори делегација Републике Србије и Републике Кубе.

Потписивање споразума између Србије и Кубе

Представници Србије и Кубе потписали су споразум о укидању виза за носиоце дипломатских пасоша, меморандум о разумевању и сарадњи у области пољопривреде.

Обраћање председника Вучића

Председник Вучић подсећа да је ово прва посета кубанског председника после четири деценије, и истиче да је задовољан што је разговарао са Дијас-Канелом.

– Драго ми је што сам разумео положај Кубе и начин на који се народ те земље бори за свој опстанак. Посебно сам захвалан председнику на подршци територијалном интегритету Србије. Морам да кажем и да смо од Кубе имали велику подршку у Латинској Америци и на Карибима. Нама су наши кубански пријатељи увек били од помоћи, и увек када нам је била потребна подршка по питањима територијалног интегритета, увек смо могли да рачунамо на њих – казао је председник.

Он додаје да Куба увек може да рачуна на пријатељство и подршку Србије, и да не постоји нико никада ко би рекао нешто лоше о Куби.

– Људи овде воле вашу земљу и цене вас пуно. Видели сте и данас, током припреме разговора, ни сам нисам сањао да ће наши људи из нашег тима показати оволику заинтересованост за сарадњу, посебно из области здравства. Србија је пољопривредно самодовољна, и имамо значајне вишкове ратарских и повртарских култура. Иако је велика удаљеност између наших земаља, али смо премни да помогнемо у извозу хране, да све оно што имамо ми имају и наши пријатељи са Кубе – казао је Вучић.

Председник је истакао жељу да се реафирмише комитет који де факто не постоји 15 година, и да се укључе људи из различитих министарстава како би се остварила сарадња на свим пољима.

– Од спорта, ви знате да је Куба велесила у спорту, па до здравства. Наши стручњаци су показали огроман интерес за кубанске лекове и вакцине, као и за лекове за неуролошке болести. Нисам доктор и немам појма, али сам пажљиво слушао. Желимо да заједнички радимо, да радимо трансфер технологија. Ми ћемо причати тек о томе, али успели смо да направимо да имамо довољно ракетног пуњења захваљујући старом експлозиву који смо увозили из Кубе. Ја ћу ту тему покренути са нашим пријатељем на ручку касније – рекао је он.

Вучић истиче да су и Куба и Србија самосталне и слободарске земље, и да то спаја наше народе, што је наишло на одобравање Дијас-Канела.

– Када сам био на посети Куби пре шест година упознао сам Раула Кастра, разговарао са свим представницима Кубе. Тада смо поставили темеље, а сада настављамо да зидамо наше пријатељство. Ми смо данас говорили и о биотехнологији, о сарадњи у научно иновативним пројектима, где можемо да пружимо много једни другима. У прва четири месеца смо оборили све рекорде у извозу ИКТ услуга. Преко милијарду смо извезли – рекао је председник.

Он је казао да је разговарано и о туристичкој сарадњи, и да постоји интерес међу нашим људима да посећују Кубу.

– Наши људи све више путују и имају више новца него раније, верујем да ће то бити једна од добрих дестинација за будућност. За нас је важно да увек можемо да рачунамо на подршку Кубе, као што смо сваке године ми подржавали захтев за укидање блокаде Кубе. Увек смо били на страни правде и истине, и тако се понашали кроз нашу историју. Поштовани пријатељу, много вам хвала на овој посети. Надам се да се осећате овде као код куће. Желим да чешће долазите у Србију, и да пренесете Кубанцима да имају искрене пријатеље у срцу Европе – казао је Вучић.

Председник додаје да наша трговинска сарадња мора бити много боља, и да се нада да ће здравствена сарадња допринети томе. 

Обраћање Дијас-Канела

Председник Кубе је пренео поздраве народа Кубе Србији, и захвалио се на топлом пријему.

– Људи су на улици препознавали нашу поворку, па су нас срдачно поздрављали, а то се и јутрос поновило. Очигледно постоје тесне везе пријатељства које је успостављено претходних деценија, везе које су почели Фидел Кастро и Тито. Ми имамо односе 120 године, и ти односи су побољшани посетама државних делегација између наше две земље – казао је председник Кубе.

Он истиче да је велика част што је у Србији да узврати посету.

– Разговарали смо са председником Вучићем и члановима његовог кабинета, и потврдили смо везу да учврстимо везе наших земаља. Задовољни смо нашим политичким везама, али желимо да побољшамо улагања и економске везе. Наш дијалог је одличан, и имамо одличне односе између министарстава спољних послова. Морамо развијати сарадњу на пољу културе, здравства и спорта – казао је Дијас-Канел.

Председник Кубе је рекао да је дошао у Србију како би везе две владе биле чвршће, и како би се појачала сарадња на свим пољима.

– Бићемо ту за све што треба Србији. Говорили смо и о економској ситуацији у свету, и о последицама на наше две земље. Куба је доживела невиђене блокаде које су нам наметнуте од стране САД, и то у периоду ковида и пандемије. У САД је усвојен закон по ком је Куба стављена на листу држава које подржавају тероризам, што утицало лоше на наше економске активности – казао је он.

Дијас-Канел истиче да Америка притиска Кубу како би његова земља доживела колапс, и захвалио се Србији на континуираној подршци.

– Желим да се захвалим српском народу на великој помоћи коју добијамо, и то је пример позиције и става какав треба да постоји између пријатељских држава попут наших. Ми и даље чврсто подржавамо територијални интегритет Србије – казао је председник Кубе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *