(УЖИВО) ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ У ЦРНОЈ ГОРИ: Објављени први подаци о излазности – Гласао и председник Милатовић (ФОТО)

У ЦРНОЈ Гори се данас одржавају ванредни парламентарни избори на којима учествује 15 листа, коалиција и странака. Право гласа има 542.468 грађана. Бираће се 81 посланик, а нова парламентарна већина изабраће премијера и владу.

Ово су дванаести парламентарни избори од увођења вишепартијског система у Црној Гори, а шести након обнове државне независности. Очекује се да ови избори ставе тачку на кризу насталу после промене власти 30.августа 2020.године, након чега су смењене две владе.

Демократска партија социјалиста Мила Ђукановића први пут на парламентарним изборима  наступа као опозициона странка и без некадашњег лидера као носиоца  изборне листе, који је поднео оставку на место председника странке након пораза на председничким изборима. Након пада ДПС режима Демократски фронт је престао да постоји јер, како су саопштили његови лидери, остварен је циљ.

Грађанску дужност испунио Марко Ковачевић

На изборе у Никшићу изашао је и председник општине Марко Ковачевић. Он је гласао на бирачком месту број 11, у Месној заједници Стара Варош.

Гласао председник Милатовић

Председник Црне Горе Јаков Милатовић обавио је своју грађанску дужност. Он је гласао у Подгорици, а на гласање је дошао са супругом.

Излазност у Колашину

До девет сати у Колашину је гласало 6,88 одсто уписаних бирача.

Прво гласа има 6.044 грађана Колашина који ће гласати на 34 бирачка места.

Излазност до девет сати

Упоредна излазаност до 9 сати: 

Излазност до осам сати

Према подацима Центра за демократску транзицију, до 8 сати гласало је  2,3  бирача. Шеф правне службе у ЦЕМИ-ју Огњен Митровић казао је да је на једном бирачком месту отварање каснило 25 минута због нестанка струје.

Томић: Срби се питају

Спасоје Томић, функционер Нове српске демократије међу првима је изашао на изборе.

– Очекујем да ови избори отворе нови пут Црне Горе. Добро је што је иза нас катастрофална политика Мила Ђукановића и његове Демократсје партије социјалиста. Оставили су пустош. Срби у Црној Гори неће дозволити да буду грађани другог реда, већ неко ко ће се питати. Без нас се будућа Влада неће моћи конституисати. Ми смо верници слободе још 30 августа 2020.године – категоричан је Томић.

Отворена бирачка места 

Бирачка места за ванредне парламентарне изборе у Црној Гори отворена су јутрос у седам сати.

Распоред странака на листићима

Жребом је одлучено, на гласачком листићу прва ће бити листа „Јасно је! –Бошњачка странка –мр Ервин Ибрахимовић, друга ХГИ –На правој страни свијета!“, а трећа „Правда за све!- др Владимир Лепосавић. Листа коалиције СНП и Демоса „За тебе“ биће на четвртом месту, а на петом листа коалиције коју чине Права Црна Гора, Демохришћански покрет, Слободна Црна Гора, Демократска српска странка и Покрет за Пљевља, под називом „Народна коалиција –сложно и тачка“.

На шестом месту је листа Албанска алијанса, коалиције коју чине Форца, Демократски савез, Демократски савез Црне Горе и грађанска група Покрет за Тузи, следи листа „Преокрет за сигурну Црну Гору –Срђан Перић“, а затим листа  „Покрет за промјене –Прво Црна Гора-Небојша Медојевић –Реформе за спас земље“. Листа „Да. Ми можемо за грађанску Црну Гору!“ је на деветом месту, а на десетом листа коалиције коју чине Демократска партија социјалиста, Социјалдемократе, Демократска унија Албанаца и Либерална партија- „Заједно! За будућност која ти припада – Данијел Живковић“. Листа „Европа сад –Милојко Спајић“ је на 11.месту на гласачком листићу, следи „СДП –За нашу кућу“, а затим листа коалиције Грађанаског покрета УРА и Демократа „Алекса и Дритан –Храбро се броји!“

На 14.месту је листа коалиције Нове српске демократије, Демократске народне партије и Радничке партије „За будућност Црне Горе“, а на 15.месту листа Албанска алтернатива, Демократски савез Албанаца под називом „Албански форум –Ник Ђељошај Беса за Европски развој.“

(В.К. “Вечерње новости”)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *