Тензије између Београда и Приштине на врхунцу: Курти забранио улазак српским возилима

Тензије између Београда и Приштине опет су порасле након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти послао специјалне полицију у северни део Косовске Митровице и ухапсио Милун Лунета Миленковића. Српска полиција открила је јуче и ухапсила тројицу специјалаца такозване Косовске полиције дубоко у територији централне Србије.

Приштина тврди да њени специјалци нису прешли административну линију, док председник Србије Александар Вучић каже да су ухваћени ја 1,8 километара од линије на потезу Орахово – Гњилица.

Као одговор на хапшење косовских специјалаца, Приштина је данас забранила улазак возила са српским регистарским ознакама.

Данас ће заседати Савет за националну безбедност такозваног Косова.

09:00

Курти љут на Раму

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да је неразумна одлука албанског премијера Едија Раме о отказивању заједничке седнице влада такозваног Косова и Албаније, преноси “Кљан Косова”.

Курти је рекао да седницу две владе не може да замени сусрет два премијера, али је и додао да отказивање седнице не значи ништа по питању односа “Косова” и Албаније.

“Требало је да потпишемо 13 споразума. Имамо 13 споразума са усаглашеним текстом, који чекају у фиоци и сматрам да је непотписивање грешка, због које сваки дан представља губитак за наше грађане. То не значи ништа у погледу односа и понашања ‘Косова’ и Албаније, ми смо две државе истог народа и морамо да радимо што више заједно. По мом мишљењу, неразумно је што није одржан тај састанак”, навео је Курти.

08:59

Свечља: Одлука о забрани уласка камиона из Србије на снази до нове безбедносне процене

Министар унутрашњих послова такозваног Косова Џејаљ Свечља саопштио је да је из забрана уласка камиона из Србије на Косово и Метохију уведена из безбедносних разлога, због хапшења тројице косовских полицајаца, преноси “Репортери”.

Свечља је нагласио да ће одлука бити на снази до нове безбедносне процене.

08:56

На Мердару и Јарињу нема прелаза за камионе, аутомобили за сад пролазе

Иако је портпарол Владе Косова Перпарим Креизиу још синоћ за Радио Слободна Европа изјавио да су “косовске институције одлучиле да забране улазак возила са српским регистарским ознакама” на Косово, на административном прелазу Јариње возила са српским таблицама су у току ноћи и јутрос могла да прођу са територије централне Србије на Косово и Метохију. Ово је јутрос за РТ Балкан потврдило више возача који су у току ноћи и јутрос са КиМ преко Јариња прешли у централну Србију. 

Уз појачану контролу, преко Јариња пролазе и аутобуси из правца централне Србије ка КиМ, рампа је спуштена једино за камионе са робом, па је јутрос око седам сати на прилазу административном прелазу стајала колона од око 30 шлепера натоварених робом. Ти камиони заустављени су јуче поподне и од тада, по информацијама РТ Балкан, ни један камион са робом није прешао из централне Србије на КиМ. Велики проблем за возаче јесте што на уском путу, на прилазу Јарињу, веома тешко могу да се окрену и врате ка централној Србији.

На административном прелазу Мердаре јутрос је саобраћај слаб, али нема забране за прелаз путничких аутомобила, док је обустављен улазак камиона који превозе српску робу, али и празних камиона са регистарским таблицама које издаје Република Србија, јавља репортер Танјуга са лица места.

08:54

Борељ Куртију послао списак неопходних мера за смиривање ситуације

Шеф ЕУ за безбедност и спољну политику Жозеп Борељ испоставио је премијеру привремених косовских институција, Аљбину Куртију списак мера неопходних за смиривање ситуaције на северу Косова, укључујући повлачење градоначелника из Лепосавића и северног дела Косовске Митровице, повлачење специјалаца, те што скорије одржавање нових локалних избора у четири општине на северу КиМ.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *