Сијарто: Питање је да ли ће се регионални сукоб претворити у светски рат

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да би примарни задатак међународне заједнице требало да буде спасавање живота, истичући да Будимпешта, упркос нападима и притисцима, остаје при свом ставу и позива на што скорији мир у Украјини.

Сијарто је, обраћајући се на пленарној седници Парламентарне скупштине Савета Европе, рекао да се Европа тренутно суочава са најтежим економским и безбедносним изазовима од Другог светског рата и да је питање да ли ће се регионални сукоб претворити у светски рат, преноси мађарска агенција МТИ.

“Неки европски лидери пате од ратне психозе. Обични људи нису одговорни за рат, али сви плаћају цену у виду нагло растуће инфлације”, рекао је шеф мађарске дипломатије.

Он је навео да Европа 16 месеци од почетка рата у Украјини није успела да га оконча и успостави мир.

“Опасност од ескалације је на високом нивоу, док је наша конкурентност пала на најнижи ниво свих времена”, додао је Сијарто.

Мађарски министар спољних послова је рекао да је Европа направила две грешке од почетка сукоба. Прва је та што се дубоко увукла у политику санкција, а друга што није одустала од ривалства са Сједињеним Америчким Држава у томе ко ће Украјини пружити већу војну подршку.

“Рат се води у Европи и са његовим најтежим последицама се морамо суочити овде. Европа је ушла у изузетно опасну спиралу”, рекао је он.

Сијарто је нагласио да што се више оружја испоручи Украјини, то ће дуже трајати рат.

“А што дуже буде трајао рат, то ће већи број људи погинути”, навео је Сијарто.

Нагласио је да је, и поред тога што Мађарска представља мањински став о рату у Европи, “свет већи од Европе и трансатлантског региона, а огромна већина земаља жели да се успостави мир, што је пре могуће”.

Навео је да се свет поново дели на ривалске блокове, што је “најгора могућа вест” за Мађарску.

“Централна Европа је увек губила када је долазило до сукоба између Истока и Запада”, рекао је Сијарто и позвао на “цивилизовану сарадњу”.

Он је истакао и да не треба прекидати економске везе Европске уније и Кине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *