ШАМАР ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ: Краус за заустављање пројеката са тзв. Косовом – Приштини није место у ЕУ, одобрење визне либерализације озбиљна грешка

ПОСЛАНИК Слободарске партије Аустрије (ФПО) у бечкој скупштини Максимилијан Краус залаже се за заустављање даљих пројеката са тзв. Косовом, пре свега у вези са европским интеграцијама и додаје да је оно пример корупције и криминала и да му није место у ЕУ.

– То је и у интересу Аустрије – поручио је Краус у изјави за Косово онлајн.

Према његовим речима, владајућа Народна партија Аустрије (ОВП) заварава Аустријанце да мисле да на тзв. Косову постоје стабилност и велики потенцијал.

– (Тзв.) Косово је неуспела држава којој није место у ЕУ. Стање на терену је упитно, пре свега у погледу безбедносне политике. И ситуација у пограничном региону са Северном Македонијом и положај српске мањине на северу Косова (и Метохије) је не само несигурна, већ би могла да изазове да балканско ‘буре барута’ поново експлодира – упозорио је Краус.

Он је рекао и да је била озбиљна грешка одобрење визне либерализације за тзв. Косово.

– (Тзв.) Косово је пример корупције, криминала и посебно шверца миграната у Аустрију. Бојим се да ће визна либерализација бити додатни подстицај за долазак илегалних економских миграната и за масовни егзодус косовских Албанаца у Аустрију – додао је Краус.

Упитан зашто Аустрија није више тако активна на Балкану, он је казао да то питање треба да се постави министру спољних послова Александеру Шаленбергу.

– Као и у многим другим областима, нажалост, наша савезна влада радије следи диктат ЕУ, него што би нашла храбрости да доноси одлуке које су најбоље за Аустрију. То видимо по питању санкција Русији, које ништа не доносе. Рат ће се наставити, али ће наша економија бити погођена. То је као када мачка сама себи гризе реп – објаснио је он.

Говорећи о унутрашњој политичкој ситуацији у Аустрији оценио је да је Социјалдемократска партија (СПО) постала предмет подсмеха, после афере око избора свог лидера.

– Баш ме интересује како намеравају да изађу из самопроизведеног хаоса. Али истина је да СПО брине само о себи, а ми о становништву – додао је Краус.

Што се српске заједнице тиче, каже да су се Срби који живе у Аустрији интегрисали, раде и постали су део аустријског друштва.

– Са наше тачке гледишта, имигранти који су вредни и доприносе друштву морају бити заштићени баш као и Аустријанци. Уверен сам да је и српска заједница схватила да само ФПО делује, а не даје празна обећања. Наравно, ФПО одржава најбоље и редовне контакте са високим представницима Српске православне цркве, као и са бројним српским удружењима – рекао је Краус.

(Косово онлајн)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *