Председник након састанка са Лајчаком и Борељом – Плашим се да је све отишло предалеко

Председник Србије Александар Вучић састао се у Бриселу са комесаром ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом и специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком. Након састанка председник се обратио из Брисела.

– Послушао сам све што су имали да нам кажу и разумео њихову вољу да се деескалира ситуација. Рекао сам да ћемо као и увек учинити све да у том процесу учествујемо. За нас је највећи проблем не једна ситуација, две или три, већ чињеница да другу или трећу годину за редом, режим Куртија покушава да или протера или похапси Србе и да их склони са њихових огњишта – кроз свакодневно хапшење, пребијање људи, измишљање избора, забрана уласка српским камионима и остале бесмислице. Ја сам данас посебно представио један извештај о повредама људи који су ухапшени а који ни за шта нису криви, а гоне се за хулиганизам. То сам уручио Борељу и Лајчаку – у каквом се стању налазе, ко их је претукао, и како их је брутално претукао, да чак један албански хирург није желео да то потпише то што се догодило и то што је могао да види, рекавши да су то само звери могле да ураде – рекао је Вучић. 

Како каже, упозорио је да су Срби у веома тешкој позицији и да не желе више да трпе Куртијев терор, као што су до сада морали да га трпе.

– Увек сам дошао на сваки разговор јер сматрам да је дијалог важан и лековит. У овом тренутку не видим ниједан разлог за разговор са човеком који свакога дана врши провокације и жели да изазове сукоб јер је то његова фанатична идеологија, мислио сам да би то само донело додатну штету. Увек сам спреман да разловарам са ЕУ представницима, да учинимо све што можемо а оно што нема смисла, остаће да нема смисла. 

– Није Косово пало са неба, стварано је дуго времена и за највећи број ЕУ земаља оно је независна држава, оно је њихово чедо. Они су га створили и чували док је било у колевци. Сада је то тинејџер који је мало несташан, мало је поблесавио, дошао у луде године, како они мисле, а не нешто опасније. Али они и даље то своје чедо чувају. Ми морамо да знамо да је наша позиција веома тешка, све што важи за Украјину, за Србију не важи, све што важи за њих ни за кога другог не важи. Али то је право јачег на које ми морамо да се навикнемо. 

Како каже, наше је да урадимо наш посао и да покушамо да будемо коректни. 

– Да чувамо стабилност. Оно што ми тражимо је нешто што траже сви, само нормалан однос. 

– Ја бринем пре свега због онога што се збива на терену свакога дана. Свакога дана имате лов на Србе, па после 5 дана када га пусте кажу погрешили смо, грешка у идентитету. Онда кажу не знамо ни сами зашто их држимо. Нико не зна зашто је ухапшен Душан Обреновић ни Радош Петровић. Ни Еулекс не зна, они сами кажу да не постоји случај и да не разумеју о чему се ради. Ту људи су већ 25, 26 дана у притвору. На страну што су испребијани. Један од њих брутално изубијан, ваљда им је сметало што је сада православне вере, а није увек био, па су га додатно тукли. И ми и НАТО и Еулекс имамо снимке где ти људи седе, само их извлаче напоље у онај круг и одводе их у полицијску станицу при чему их убијају од батина и ништа више од тога.

– Шта ће се збивати даље много мање зависи и од господина Бореља и нас, а много више од оних који су свакодневно покушавали да изазову нереде. Никакву штету од састанка не видим, ако буде нешто добро буде, супер, ако не буде, шта да радимо. У животу не можете на све да утичете. Нешто можете да промените, нешто не можете. Наше је да урадимо све што је у нашој моћи, да се потрудимо, да разумемо колико је то важно, а они који то не разумеју, ја да променим то не могу. 

– Прави проблем је што је увек лако да после свега, није лако да се нађе решење. Ја верујем да је данашњи разговор био користан, али шта ћемо да видимо сутра на терену, ја не знам. Ја сам увек отворен, људи из Европске уније увек могу да ме добију. Ми у Србији имамо шта да изгубимо, зато смо толико посвећени стабилности. Ми само покушавамо да нађемо нешто добро за људе, јер сви морају да живе заједно или једни поред других. Људи више не могу да поднесу ту врсту терора, желе да живе слободно и пристојно, ништа више од тога, и то неко мора да схвати.

– Плашим се да је све отишло предалеко. Људи нису разумели оно што сам говорио пре две године, годину. Многи то виде али се и даље плаше главних чувара колевке и непослушних тинејџера. То је политички проблем. Нешто можете да разумете, нешто не. Морате да се суочите са последицама нечега, и што вам се не свиђа увек, тако да немамо куд, морамо да будемо уз свој народ на КиМ, уз поштовање међународног јавног права, повеље УН и резолуције 1244, на коју се они позивају, када им одговара. А када им не одговара онда кога брига за резолуцију Уједињених нација.

– Много ми је тешко да се обратим Србима на КиМ. Шта да кажем човеку у Грачаници, супрузи Драгише Миленковића којег су ухапсили? За ког су све измислили, за којег сви кажу да је један од најбољих људи. Зар ви мислите да је могуће да у Ранилугу и Грачаници окупте онолико људи. А знате да су у потпуно албанском окружењу, и да се онолико људи окупи да протестује, то значи да се плаше за свој живот, да се плаше за своју децу. Могу само да им кажем да смо заједно са њима, да знам колико им је теже него нама у Београду, Нишу, Крагујевцу, у сваком другом месту у Србији. Да ћемо урадити све да се сачува мир и да те људе вратимо кући. Да се држе храбро, онако како су се људи на Косову и Метохији увек држали – рекао је Вучић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *