Патријарх српски Порфирије служиће свету литургију у манастиру Грачаница

Патријарх српски Порфирије служиће свету литургију у манастиру Грачаница, на Косову и Метохији.

Због тешке безбедносне ситуације данас неће бити парастоса на Газиместану, већ само у манастиру Грачаница.

Ово је први пут после 1999. године да се доноси одлука да на Видовдан на Газиместану не буде служен парастос, што, како су саопштили из Епархије рашко-призренске, показује озбиљност ситуације.

Видовдан, државни, верски и историјски празник, слави се у знак сећања на Косовски бој 1389. године, када се српска војска супротсавила турском продирању на Балкан.

Један коментар

  1. Konstruktivan osvrt

    Kada je pre godinuipol-dve Evropa formirala Evropsku Političku Zajednicu EPZ na principima da dvotrećinska većina članica (države EU) donosi odluke, a nove države koje se priključuju, sa akcentiranjem na Srbiju – nemaju pravo da utiču na promenu odluke EPZ . Bilo je očigledno da je takva inicijativa prvenstveno zbog Srbije i Kosovo (Kosovo i Metohiju, i da Srbija ne bi trebalo da se priključuje Evropskoj političkoj zajednici (pisao sam više komentara o tome). Obistinilo se moje predvidjanje. Čudi me da zvanično i medijski nigde niko nije komentarisao.
    Nakon toga EP Zajednica je formirala francusko-nemački plan-ultimatum (11 tačke) i Ohridski sporazum sa ciljem da se ubrza konačno rešenje Kosova sa prećutnim priznavanjem nezavisnosti i učlanjenjem u UN. Navodno za normalizaciju odnosa a odredjuje se status Kosova pred svršen čin.

    Zadnjih meseci Evropska politička Zajednica je održala SAMIT u Moldaviji na koji je prisustvovao i predsednik Vučić, kao da je Srbija član EPZ, sa nagoveštajem da će se samiti nastaviti na jugoistoku (blizina ruskih granica). Na samitu je Borelj razgovarao odvojeno sa Vučićem i Kurtijem. Nametnuli su Srbiji (i Kosovu) nova tri zahteva za deeskalaciju, da Srbi izadju na nove izbore na severu i vrate se u kosovske institucije, i navodno ZSO…, stara priča, novi zahtevi, pretnje, ultimatumi. EU preko EPZ nameće rešenje za Kosovo (da zaštiti Vučića od kritike za Briselski sporazum kojim je Kosovo dobilo sve statusne-državne atribute) – a Vučić stalno govori da Srbija sama vodi srpsku politiku?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *